Bijgerecht

5 groene pesto variaties om zelf te maken

Zelf pesto maken is eigenlijk heel makkelijk en veel lekkerder dan de kant-en-klare pesto uit de winkel. En het is niet alleen veel lekkerder, je weet ook precies wat er in gaat. En dat blijkt toch wel noodzakelijk en fijn te zijn. Zeker wanneer je dit NRC artikel hebt gelezen, waarin wordt uitgelegd dat een potje pesto uit de supermarkt zoeter is en meer suikerklontjes bevat dan frisdrank. Bizar! Suiker is overal en misschien wel vooral waar je het niet verwacht. En dat is jammer want pure pesto bevat voldoende smaak en heeft helemaal geen extra suikers nodig. Proef zelf maar.

5 groene pesto variaties om zelf te maken

Jij zult best wel weten hoe je een basis pesto moet maken. Heb je zelf al een basisrecept, gebruik dan lekker die versie en laat deze voor wat het is. Hieronder deel ik je mijn basisrecept, welke overigens iedere keer toch net weer anders is. Iets te weinig van dit, of iets te veel van dat, maakt bij dit soort recepten niet echt uit. Gebruik gewoon wat je in huis hebt en geniet van de intense pure smaken. Het basisrecept maak ik bewust zonder knoflook, zodat ik het overal voor kan gebruiken en indien nodig extra knoflook kan toevoegen. Zonder knoflook ‘prikt’ het in de ogen van mijn kinderen ook niet, dus wordt er gulzig van gegeten. Met knoflook is het natuurlijk ook ontzettend lekker dus voeg gerust naar smaak een teentje toe.

variaties groene pesto

5 groene pesto variaties om zelf te maken

Deze 5 variaties zijn in mijn ogen zeker de moeite van het proberen waard. Dus pak jouw of mijn basisrecept er bij en varieer er op los! Heb je zelf een lekkere variant bedacht? Ik hoor hem graag van je!

#1Rucola Pesto
Dit is de pesto die ik maak als ik geen verse basilicum in huis heb of alleen maar plantjes in de supermarkt zie staan met van die verwelkte bruinige blaadjes.. Vervang in het basisrecept de basilicum door rucola en klaar ben je!

#2 Kruiden Pesto
Vervang de basilicum uit het basisrecept door verschillende verse kruiden. Peterselie, koriander, munt, dille, oregano of kies een mix van kruiden.

#3 Courgette Pesto
Vervang de basilicum uit het basisrecept door een of twee flinke handen geroosterde courgette en voeg 2 eetlepels geroosterde kappertjes toe. Vervang de pijnboompitten door geroosterde zonnebloempitten. Vervang de parmezaan door feta kaas. Vergeet het teentje knoflook niet, dat kan deze groene pesto prima hebben! Omdat courgette vrij veel vocht bevat het je wellicht wat minder olie nodig of moet je wat extra noten of kaas toevoegen.

#4 Groene Pesto
Voeg aan het basis recept 200 gram doperwten toe (houd er een paar achter die je er later doorheen mengt). Wanneer je groene pesto te dik is voeg je een beetje water (bijvoorbeeld kookwater van de doperwtjes) of wat extra olie toe. Deze variant gebruik ik soms wanneer ik pesto pasta maak voor de kinderen en ik een extra groente element wilt toevoegen.

#5 Groene olijven Pesto
Voeg aan het basis recept zo’n 50 gram ontpitte groene olijven toe en maal deze mee.

Overigens zijn er nog legio andere variaties te bedenken. Alle soorten noten zijn bijvoorbeeld te gebruiken (geroosterd zijn ze vaak nog lekkerder) en dan heb ik het nog niet eens gehad over de verschillende soorten kaas.. Kies, probeer en geniet!

basisrecept groene pesto

Basisrecept Pesto (van basilicum)

Basis recept voor groene pesto

Print Recept
Personen: 150 gram Bereidingstijd: 5

Ingrediënten

  • 1 plantje basilicum uit de supermarkt (ca. 35 gram), blad en steel
  • 25 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 40 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 el. olie
  • 1 teen knoflook, gehakt (optioneel)

Bereiding

1

Pureer de basilicum in het bakje van de staafmixer en voeg daarna de overige ingrediëten toe en pureer nogmaals. Voeg naar smaak peper en zout toe. Wanneer de pesto te dik is voeg je nog een beetje olie toe.

Extra notities

Probeer ook de andere groene pesto variaties!

hoe maak je pesto

Recepten met pesto

Klik hier op naar alle recepten met pesto (..) te gaan.

Rode basilicum recepten

Naast groene basilicum bestaat er ook rode basilicum. De smaak is iets anders. Uiteraard kun je van rode basilicum ook pesto maken. Rode pesto laat zich goed combineren met geitenkaas (ipv parmezaam) en walnoten (ipv pijnboompitten). Voor de rest kun je het pesto basisrecept volgen.

Misschien vind je dit ook leuk

  • Demi | StudioKOOK
    21 november 2016 at 10:47

    Dol op pesto! Elke lekkere variatie is welkom!

    • Maike
      21 november 2016 at 10:59

      Ik maak het ook echt heel vaak Demi, zo ontzettend lekker en eenvoudig te maken! Hoe maak jij graag pesto?