Soep

Gekarameliseerde uiensoep

Deze gekarameliseerde uiensoep maak ik vaak in het weekend. Dan maak ik er uitgebreid tijd voor vrij. Niet dat het veel moeite kost om deze soep te maken, het kost meer tijd dan moeite. Je moet enkel wat snijwerk verrichten en dat mag in grove stukken dus je bent snel klaar. De tijd zit hem in het extra langzame karameliseren van de uien. Die verliezen daardoor hun scherpte en geven een heerlijk zoete karamelachtige smaak af aan de soep.

comfort food uiensoep

Gekarameliseerde uiensoep

De uien moeten wel 40 minuten langzaam stoven, waarbij je af en toe in de pan moet roeren. Ik word erg rustig van het bereiden van deze soep. Dat heb ik ook met risotto maken. Maar ik sta dan ook graag met mijn neus boven de pannen. Het scheutje balsamico azijn geeft de soep een mysterieuze rijke smaak en diep donkere kleur. Deze balsamico tip gebruik ik sinds ik hem vond  in het kookboek van de kleindochter van Roald Dahl. Het zure van de azijn vind ik een mooie tegenhanger van het zoet van de uien. Alleen nog wat geraspte kaas erover en je hebt een perfect comfort soepje om je aan op te warmen.

Slimmer koken; maak een extra grote pan langzame uiensoep en geniet later in de week van het feit dat je die heel snel opwarmt en op tafel zet. Of vries de soep in, dan heb je altijd wat achter de hand.

gekarameliseerde uiensoep recept

Langzaam aan uiensoep

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 750 gram verschillende uien in grove stukken gehakt
  • 1 el. boter
  • scheutje olijfolie
  • 1,5 liter runderbouillon (gebruik groentebouillon als je liever vegetarisch eet)
  • flinke scheut balsamico azijn (liefst goede kwaliteit!)
  • geraspte kaas soort en hoeveelheid naar wens
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

1

Gebruik een vlammenverdeler als je die hebt en kies voor een pan met dikke bodem!

2

Zet je pan op het vuur en laat de boter in een scheutje olijfolie smelten.

3

Voeg de in grove stukken gehakte uien toe en roer even om zodat ze allemaal glimmen van het vet.

4

Zet het vuur laag en laat de uien in 40 minuten zachtjes stoven. Roer af en toe om.

5

Zet op het laats het vuur ietsje hoger zodat ze inmiddels zacht geworden uien iets aanbakken en goudbruin worden.

6

Voeg de warme runderbouillon toe (ik gebruik altijd gekookt water en doe er in de pan de bouillon blokjes bij, maar je kunt ook verse bouillon gebruiken natuurlijk).

7

Schenk er de balsamico azijn bij en roer.

8

Laat nog circa 10 minuten zachtjes pruttelen.

9

Serveer met geraspte kaas. Of kies voor de meer traditionele geroosterd brood met gesmolten kaas voor erbij.

Extra notities

Heb je ook wel eens een restje balsamico azijn onder in de fles zitten die je er niet meer uitkrijgt? Niet weggooien! Beetje heet water er bij, dop er op, zachtjes schudden zodat de dikke laag oplost en toevoegen aan deze soep. Erg smaakvol!

Misschien vind je dit ook leuk

  • Denise Beckand
    17 oktober 2016 at 16:07

    Wat een mooi blog Maike!!! En je verhaal over kookgewoon kan ik me helemaal in vinden. Niks niet al die trends maar wel nadenken over dat wat je op tafel zet, daar mag je best een feestje van maken, toch?!

    PS. heb je je blog al op Bloglovin staan, kan ik je daar gaan volgen 🙂

    • Maike
      17 oktober 2016 at 19:48

      Hi Denise,
      Speciaal voor jou heb ik zojuist een account aangemaakt! Tot op bloglovin.
      Groetjes Maike