Ontbijt

Geroosterde muesli maken; zó moet het

Natuurlijk mag ook op mijn site een recept voor granola oftewel geroosterde muesli maken niet ontbreken. Vroeger was ik dol op cruesli. Dat was nog ver voor de tijd dat de suiker in de ban ging. Cruesli was gewoon veel lekkerder, knapperiger en mooier dan muesli. Dat suiker daar vooral de oorzaak van was, daar stond ik eigenlijk nooit ben stil. Cruesli koop ik tegenwoordig nooit meer. Biologische muesli en havervlokken wel. Maar die laatste is toch een beetje saai. Zo af en toe vind ik het dus leuk en lekker om die saaie muesli of havervlokken een beetje op te leuken. Lekkerder, knapperiger en mooier te maken. En hoe kan het ook anders, ik gebruik daar suiker voor..

Geroosterde muesli maken; zó moet het

Kijk. Een pak in de supermarkt kopen is natuurlijk sneller. Maar ik las deze week in het AD dat volgens Frans onderzoek muesli vol pesticiden kan zitten, en dat is niet echt gezond. Zelf verse muesli bakken lijkt mij gezonder. En al doe je het alleen voor het heerlijke aroma van versgebakken noten en je zelf geroosterde muesli, het is het waard! Bovendien kun je helemaal zelf kiezen wat je in jouw favoriete geroosterde muesli stopt. Het overwegen waard. Aan jou de keuze natuurlijk, maar ik zou het wel weten! Ga je voor zelf maken? Vergeet dan niet om regelmatig je muesli om te scheppen in de oven, anders brandt het aan en dat is eeuwig zonde.

Geroosterde muesli maken; zó moet het

Het recept is gebaseerd op een recept uit het kookboek Cornersmith.

Geroosterde muesli maken; zó moet het

Print Recept
Personen: 1 Bereidingstijd: 60 min

Ingrediënten

  • 60 gr. honing
  • 30 gr. tahin
  • 2 tl. zonnebloemolie
  • 20 gr. bruine suiker
  • 30 ml. water
  • 100 gr. havervlokken
  • 25 gr. zonnebloempitten
  • 25 gr. pompoenpitten
  • 25 gr. lijnzaad
  • 40 gr. amandelen
  • 10 gr. sesamzaad
  • 30 gr. gepofte rijst

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 150 graden en leg alvast een stuk bakpapier op de bakplaat.

2

Doe de honing, tahin, olie, suiker en water in een steelpan en zet op het vuur totdat de suiker is gesmolten en een egaal mengsel is ontstaan.

3

Schep ondertussen de overige ingrediënten goed door elkaar in een mengkom.

4

Giet er het warme honing/tahin mengel over en roer goed door zodat alles plakkerig wordt.

5

Verdeel de muesli over de bakplaat en zet voor 45 minuten in de oven. (LET OP: schep het iedere 10 minuten even om zodat alles gelijkmatig geroosterd wordt!)

6

Verlaag de temperatuur naar 100 graden en roosten nog een minuut op 15.

7

De muesli moet krokant aanvoelen (even proeven dus!).

8

Afkoelen voor gebruik.

9

De geroosterde muesli is circa 2 weken houdbaar in een schone glazen pot, daarna wordt hij minder krokant.

Extra notities

TIP: Gebruik 1 steelpannetje (voor de honing, tahin, olie, suiker en water) en 1 mengkom (voor de rest) om alles in te wegen, dat bespaart vuile vaat!

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!