Lunch

Geroosterde ricotta met poftomaatjes

Dit recept voor geroosterde ricotta met poftomaatjes komt uit het kookboek Weekendlunch van Janneke Philippi. Toen ik het recept jaren geleden las, was ik meteen verkocht. Het is namelijk super eenvoudig te maken en ongelooflijk lekker. De milde zuivelsmaak van ricotta wordt voller en intenser door het roosteren. Je maakt dus behoorlijk indruk met dit gerecht. Ideaal als je in het weekend een overheerlijke, maar snelle lunch op tafel wilt zetten.

Geroosterde ricotta met poftomaatjes

Op Instagram deelde ik afgelopen weekend al een foto van dit recept. De foto’s die ik hier deel zijn ook op die avond gemaakt met mijn iPhone dus de kwaliteit ervan doet de smaak van het recept eigenlijk geen goed. Maar omdat het recept zo lekker is (en omdat ik niet die moeder wil zijn die continu met een professionele camera haar avondeten staat te fotograferen terwijl de rest van het gezin ongeduldig moet zitten wachten) wilde ik het toch met je delen. In Janneke’s originele recept worden 300 gram kerstomaatjes gebruikt. Aangezien ik een kilo kocht op de markt en we er dol op zijn gebruikte ik voor dit recept wat meer, zeg een halve kilo. Tevens maakte ik er een groente spread van sugar snaps bij.

Snijd de ricotta in puntjes en serveer samen met een poftomaatje en toefje spread op een geroosterd sneetje ciabatta.

geroosterde ricotta

Geroosterde ricotta met poftomaatjes

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 10 min. (+25 min oventijd)

Ingrediënten

  • 1 ricotta
  • olijfolie
  • 500 gram kerstomaatjes aan de tros
  • 4 kleine ciabatta (bijvoorbeeld AH voorverpakt)
  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper naar smaak.

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 220 graden.

2

Snijd de ciabatta in dunne plakjes. Leg ze op bakpapier op een rooster en besprenkel met olie en zout en rooster ze 5 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

3

Leg de ricotta op een stuk bakpapier op de bakplaat. Sprenkel er een beetje olijfolie overheen en bestrooi met zout en peper naar smaak.

4

Rooster de ricotta in zo'n 25 minuten goudbruin.

5

Leg na 15 minuten de tomaatjes erbij en besprenkel ze met olijfolie en zout.

6

Leg de ricotta op een schaal. Leg de tomaatjes en het brood ernaast. Schenk eventueel nog een straaltje extra verging olijfolie erover.

poftomaatjes-en-ricotta-uit-de-oven

Het kookboek Weekendlunch staat overigens vol met soortgelijke recepten om van je lunch een feestje te maken.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!