Bijgerecht/ Hapjes en snacks

Komkommer inmaken doe je zo

Als je nog niet eerder hebt ingemaakt is het recept van deze komkommers (afkomstig uit het kookboek Cornersmith) een prima begin voor je inmaak carrière. De bereiding is eenvoudig en snel en het eindproduct waanzinnig lekker, wat wil je nog meer?! Kleine komkommers geven het beste resultaat aangezien deze minder vocht bevatten. Overigens hoef je niet perse een emmertje snackkomkommertjes in de supermarkt te kopen. Ook op de markt vind je in het seizoen genoeg ‘kromkommers’ of andere b-keus waar niets mis mee is!

Ga je voor het eerst wecken? Lees dan eerst het artikel Wecken: zó moet het .

komkommer inmaken recept

Klassieke inmaak specerijen

De specerijen die in dit inmaakrecept gebruikt worden zijn klassiek (en overheerlijk!) maar je kunt natuurlijk ook hele chilipepers, teentjes knoflook, repen citroenschil of laurierblad gebruiken. Proef wat jij lekker vindt en experimenteer er gerust op los. Natuurlijk heb je voor inmaken wel wat geduld nodig. En moet je weten hoe je potten moet steriliseren en hoe wecken ook al weer moet. Zo ook in dit recept. Het bereiden zelf kost niet zo veel tijd, maar daar tegenover staat dat je wel veel en lang moet wachten. Maar geloof me… als je dan uiteindelijk proeft wat je hebt gemaakt… dan weet ik zeker dat je de volgende keer iets minder ongeduldig staat te wachten. Wedden dat jouw zelfgemaakte broodje hamburger straks smeekt om deze homemade pickels!

komkommer inmaken lekker bij

Lees hier meer over het kookboek Cornersmith | Uitgeverij Good Cook | ISBN: 978 94 6143 145 5 | € 24,95.

Ingemaakte komkommers (recept)

Ingemaakte komkommer

Print Recept
Personen: 6 potten van 375 ml Bereidingstijd: 25

Ingrediënten

  • 2 kilo komkommers (hoe kleiner hoe beter!)
  • 2 el. zout
  • 1 liter witte wijnazijn
  • 220 gr. fijne kristalsuiker
  • 0,5 tl. kurkuma
  • 500 ml. water
  • 2 kleine uiten, in dunne schijfjes
  • 3 tl. bruin mosterdzaad
  • 2 tl. venkelzaad
  • 2 tl. dillezaad
  • 2 tl. chillivlokken (optioneel)
  • 12-18 zwarte peperkorrels

Bereiding

1

Snijd de komkommers in dunne plakjes (dikte van een euro ongeveer). Doe ze in een kom en strooi er het zout over. Laat ze een uur of twee staan (of een nacht) zodat het overtollige vocht wordt onttrokken. Leg ze in een vergiet en laat ze goed uitlekken.

2

Steriliseer intussen de potten.

3

Maak inmaakazijn door de azijn, suiker, kurkuma en 500 ml. water in een middelgrote, roestvrijstalen steelpan te verwarmen op laag vuur. Roer om de suiker op te lossen, zet het vuur horen en breng aan de kook. Laat de azijn 2 tot 3 minuten borrelen en haal de pan van het vuur.

4

Doe de komkommers in een grote kom. Voeg de uien samen met het mosterd-, venkel- en dillezaad en voeg desgewenst de chilivlokken toe. Gebruik je handen om alles goed te mengen.

5

Neem zodra de potten voldoende zijn afgekoeld om ze te kunnen vasthouden, een lepel (of werk met schone handen!) om de komkommers voorzichtig in de potten te stoppen. Voeg aan elke pot 2 of 3 peperkorrels toen. De potten moeten vol zijn, maar ga niet proppen: de inmaakazijn moet elke plak bedekken en als ze te dicht op elkaar zitten, kan de azijn zijn werk niet doen en in alle hoekjes en gaatjes komen.

6

Vul de potten nu voorzichtig met de warme azijn tot de komkommers volledig onderstaan. Tik de potten zacht op het werkblad zodat luchtbellen kunnen ontsnappen. Eventueel aanvullen met extra komkommer of azijn (de vloeistof moet tot circa 1 cm onder de bovenrand van de pot komen!)

7

Veeg de randen van de potten schoon met een schone theedoek of keukenpapier en doe de deksels erop.

8

Weck de potten 10 minuten en bewaar ze op een koele, donkere plek.

Extra notities

Houdbaarheid: De komkommers zijn zo'n 12 maanden houdbaar, maar de knapperigheid neemt na circa 6 maanden wat af. Credits: Dit recept is afkomstig uit het kookboek Cornersmith van Uitgeverij Good Cook ( ISBN: 978 94 6143 145 5 )

Misschien vind je dit ook leuk

5 Comments

  • Reply
    Carolien Borghart
    14 september 2017 at 09:13

    Als je komkommer inmaakt in potten met schroefdeksels moet je die dan ook wecken en hoe doe je dat? In het recept staat 10 minuten wecken.

    • Reply
      Maike
      14 september 2017 at 10:56

      Hoi Carolien,
      Leuk dat je reageert, dank je!
      In dit artikel: http://kookgewoon.nl/wecken-zo-moet-het/
      leg ik uit hoe ik precies wek, ook de deksels komen daar ter sprake.
      succes! De komkommers zijn hier op, maar waren zooooo ontzettend lekker, ik ga ze snel weer eens maken.
      groetjes Maike

  • Reply
    Carolien Borghart
    14 september 2017 at 11:51

    Hoi Maike, wat fijn dat je zo snel hebt geantwoord op mijn vraag over het wecken. Ik wist niet dat het ook met schroefdeksel kon. De potten die jij gebruikt heb ik ook altijd om jam te maken. Ik heb al een keer jou recept gemaakt maar niet geweckt ze staan in de koelkast die heb ik bijna op want het is heerlijk. Ook mijn man smult ervan, lekker pittig. Nu heb ik weer een kilo komkommer en wil ik het proberen om het net zo te doen als je het beschrijft in wecken doe je zo. Dan blijven ze zeker langer goed. Moet je ze altijd in de koelkast bewaren of kan het ook op een koele plaats? Ik heb vroeger wel geweckt maar heb een paar jaar geleden alle potten weggegeven. Ik ben al 84 jaar en dacht dat ik nooit meer zou wecken, maar door jou ga ik nu toch weer doen. Leuk hè? Bedankt. Groetjes Carolien.

    • Reply
      Maike
      14 september 2017 at 12:14

      Hoi Carolien,
      Wat leuk om te horen!
      Ik bewaar de open potten uiteraard in de koelkast. De gesloten potten bewaar ik in het bakhuis (schuurtje) daar is het niet echt een constante temperatuur. De koelkast hoeft dus niet.
      De deksels worden door het zuur op den duur wel wat aangetast. Ik gooi ze als ze niet meer goed zijn weg en koop nieuwe of bewaar nieuwe potjes.

      Groetjes Maike

  • Reply
    Carolien Borghart
    14 september 2017 at 14:08

    Hallo Maike, nog bedankt voor je advies. Gelukkig hoeft het niet in de koelkast bewaard want dan heb ik zo weinig plaats over. Morgen ga ik aan de slag en zaterdag inmaken.
    Groetjes Carolien.

  • Plaats een reactie!