Bijgerecht/ Hapjes en snacks

Komkommer inmaken doe je zo

Als je nog niet eerder hebt ingemaakt is het recept van deze komkommers (afkomstig uit het kookboek Cornersmith recent opnieuw uitgebracht onder de naam Puur & Makkelijk) een prima begin voor je inmaak carrière. De bereiding is eenvoudig en snel en het eindproduct waanzinnig lekker, wat wil je nog meer?! Kleine komkommers geven het beste resultaat aangezien deze minder vocht bevatten. Overigens hoef je niet perse een emmertje snackkomkommertjes in de supermarkt te kopen. Ook op de markt vind je in het seizoen genoeg ‘kromkommers’ of andere b-keus waar niets mis mee is!

Ga je voor het eerst wecken? Lees dan eerst het artikel Wecken: zó moet het.

komkommer inmaken recept

Komkommer inmaken met klassieke inmaak specerijen

De specerijen die in dit inmaakrecept gebruikt worden zijn klassiek (en overheerlijk!) maar je kunt natuurlijk ook hele chilipepers, teentjes knoflook, repen citroenschil of laurierblad gebruiken. Proef wat jij lekker vindt en experimenteer er gerust op los. Natuurlijk heb je voor inmaken wel wat geduld nodig. En moet je weten hoe je potten moet steriliseren en hoe wecken ook al weer moet. Zo ook in dit recept. Het bereiden zelf kost niet zo veel tijd, maar daar tegenover staat dat je wel veel en lang moet wachten. Maar geloof me… als je dan uiteindelijk proeft wat je hebt gemaakt… dan weet ik zeker dat je de volgende keer iets minder ongeduldig staat te wachten. Wedden dat jouw zelfgemaakte broodje hamburger straks smeekt om deze homemade pickels!

Heb je te veel komkommers gekocht? Geen probleem! Deze gezonde komkommersalade is super easy om te maken.

komkommer inmaken lekker bij

Lees hier meer over het kookboek Cornersmith | Uitgeverij Good Cook | ISBN: 978 94 6143 145 5 | € 24,95.

Ingemaakte komkommers (recept)

Ingemaakte komkommer

Print Recept
Personen: 6 potten van 375 ml Bereidingstijd: 25

Ingrediënten

  • 2 kilo komkommers (hoe kleiner hoe beter!)
  • 2 el. zout
  • 1 liter witte wijnazijn
  • 220 gr. fijne kristalsuiker
  • 0,5 tl. kurkuma
  • 500 ml. water
  • 2 kleine uiten, in dunne schijfjes
  • 3 tl. bruin mosterdzaad
  • 2 tl. venkelzaad
  • 2 tl. dillezaad
  • 2 tl. chillivlokken (optioneel)
  • 12-18 zwarte peperkorrels

Bereiding

1

Snijd de komkommers in dunne plakjes (dikte van een euro ongeveer). Doe ze in een kom en strooi er het zout over. Laat ze een uur of twee staan (of een nacht) zodat het overtollige vocht wordt onttrokken. Leg ze in een vergiet en laat ze goed uitlekken.

2

Steriliseer intussen de potten.

3

Maak inmaakazijn door de azijn, suiker, kurkuma en 500 ml. water in een middelgrote, roestvrijstalen steelpan te verwarmen op laag vuur. Roer om de suiker op te lossen, zet het vuur horen en breng aan de kook. Laat de azijn 2 tot 3 minuten borrelen en haal de pan van het vuur.

4

Doe de komkommers in een grote kom. Voeg de uien samen met het mosterd-, venkel- en dillezaad en voeg desgewenst de chilivlokken toe. Gebruik je handen om alles goed te mengen.

5

Neem zodra de potten voldoende zijn afgekoeld om ze te kunnen vasthouden, een lepel (of werk met schone handen!) om de komkommers voorzichtig in de potten te stoppen. Voeg aan elke pot 2 of 3 peperkorrels toen. De potten moeten vol zijn, maar ga niet proppen: de inmaakazijn moet elke plak bedekken en als ze te dicht op elkaar zitten, kan de azijn zijn werk niet doen en in alle hoekjes en gaatjes komen.

6

Vul de potten nu voorzichtig met de warme azijn tot de komkommers volledig onderstaan. Tik de potten zacht op het werkblad zodat luchtbellen kunnen ontsnappen. Eventueel aanvullen met extra komkommer of azijn (de vloeistof moet tot circa 1 cm onder de bovenrand van de pot komen!)

7

Veeg de randen van de potten schoon met een schone theedoek of keukenpapier en doe de deksels erop.

8

Weck de potten 10 minuten en bewaar ze op een koele, donkere plek.

Extra notities

Houdbaarheid: De komkommers zijn zo'n 12 maanden houdbaar, maar de knapperigheid neemt na circa 6 maanden wat af. Credits: Dit recept is afkomstig uit het kookboek Cornersmith van Uitgeverij Good Cook ( ISBN: 978 94 6143 145 5 ) Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

Misschien vind je dit ook leuk

  • Carolien Borghart
    14 september 2017 at 09:13

    Als je komkommer inmaakt in potten met schroefdeksels moet je die dan ook wecken en hoe doe je dat? In het recept staat 10 minuten wecken.

    • Maike
      14 september 2017 at 10:56

      Hoi Carolien,
      Leuk dat je reageert, dank je!
      In dit artikel: http://kookgewoon.nl/wecken-zo-moet-het/
      leg ik uit hoe ik precies wek, ook de deksels komen daar ter sprake.
      succes! De komkommers zijn hier op, maar waren zooooo ontzettend lekker, ik ga ze snel weer eens maken.
      groetjes Maike

  • Carolien Borghart
    14 september 2017 at 11:51

    Hoi Maike, wat fijn dat je zo snel hebt geantwoord op mijn vraag over het wecken. Ik wist niet dat het ook met schroefdeksel kon. De potten die jij gebruikt heb ik ook altijd om jam te maken. Ik heb al een keer jou recept gemaakt maar niet geweckt ze staan in de koelkast die heb ik bijna op want het is heerlijk. Ook mijn man smult ervan, lekker pittig. Nu heb ik weer een kilo komkommer en wil ik het proberen om het net zo te doen als je het beschrijft in wecken doe je zo. Dan blijven ze zeker langer goed. Moet je ze altijd in de koelkast bewaren of kan het ook op een koele plaats? Ik heb vroeger wel geweckt maar heb een paar jaar geleden alle potten weggegeven. Ik ben al 84 jaar en dacht dat ik nooit meer zou wecken, maar door jou ga ik nu toch weer doen. Leuk hè? Bedankt. Groetjes Carolien.

    • Maike
      14 september 2017 at 12:14

      Hoi Carolien,
      Wat leuk om te horen!
      Ik bewaar de open potten uiteraard in de koelkast. De gesloten potten bewaar ik in het bakhuis (schuurtje) daar is het niet echt een constante temperatuur. De koelkast hoeft dus niet.
      De deksels worden door het zuur op den duur wel wat aangetast. Ik gooi ze als ze niet meer goed zijn weg en koop nieuwe of bewaar nieuwe potjes.

      Groetjes Maike

  • Carolien Borghart
    14 september 2017 at 14:08

    Hallo Maike, nog bedankt voor je advies. Gelukkig hoeft het niet in de koelkast bewaard want dan heb ik zo weinig plaats over. Morgen ga ik aan de slag en zaterdag inmaken.
    Groetjes Carolien.

  • Wendy
    28 juni 2018 at 08:31

    Hoi Maike, ik heb de komkommers een nacht in t zout laten staan maar zelfs na het afspoelen smaken ze nog zo zout. Is dat de bedoeling? Gr Wendy

    • Maike
      28 juni 2018 at 10:51

      Hoi Wendy,
      Leuk dat je het recept probeert, wanneer je het stap voor stap volgt worden ze echt super lekker en wil je nooit meer iets anders. Waar jij denk ik de mist in gaat is dat je de komkommers afspoelt. Je moet ze namelijk enkel uit laten lekken. Tussendoor heb ik de komkommers niet geproefd omdat ze nog niet klaar zijn. Het zuur en zoet zal de zoute smaak uiteindelijk goed maken. Probeer je het nog eens? Succes! Groetjes Maike

  • Arja
    4 juli 2019 at 11:53

    Hoeveel inmaak azijn heb je nodig? En doe je die bij het verwarmen van de azijn of apart in elke pot wat.
    ben een beginneling.

    • Maike
      8 juli 2019 at 09:32

      Hoi Arja,

      Voor ca. 2 kilo komkommers gebruik ik ca. 1 liter azijn (zie recept). Die verwarm je volgens de beriedingsinstructies (punt 3) en zie vervolgens de vervolgstappen in de bereiding. Succes groetjes Maike

  • Edith
    4 juli 2019 at 17:12

    Hallo Maike
    Is er na het wecken nog een bepaalde “wachttijd” voordat je de komkommers kunt eten?
    Hoor het graag en met groet,
    Edith

    • Maike
      8 juli 2019 at 09:33

      Hoi Edith, in principe kun je de komkommers/augurken meteen eten, maar de smaak wordt wel beter als je ze een tijdje (week of twee) laat staan, zo kunnen de smaken namelijk intrekken. Succes! groetjes Maike

      • Suzanne
        12 augustus 2019 at 16:30

        Wat fijn dat vroeg ik mij ook af……
        Vanavond aan de slag!!!!

  • Ashley
    20 augustus 2019 at 18:51

    Hi Maike,
    Wat een mooi recept!
    Ik heb sinds kort een volkstuin waar nu super veel af komt, dus ik ben mij aan het verdiepen in wecken 🙂
    Met alle tips en tricks in je verschillende artikelen ga ik er zeker komen, wat fijn en duidelijk beschreven!
    Alleen vroeg ik mij in dit recept 1 dingetje af. Bij gebruik van de zaden, gebruik je het heel of vermalen? (Venkel,mosterd,dille)

    • Maike
      11 september 2019 at 09:42

      Hoi Ashley,
      Ik gebruik hele zaden/kruiden, dat staat ook leuk in het potje. Maar mocht je niets anders hebben dan zou ik gewoon vermalen proberen.
      Succes!
      Groetjes Maike

  • Kathleen muller
    20 augustus 2019 at 23:04

    Hallo ik wil ook komkommers inmaken maar kun je daar gewone azijn voor gebruiken bv ” de blauwe hand ” groetjes

    • Maike
      11 september 2019 at 09:41

      Hoi Kathleen,
      Je kunt er gewone natuur azijn voor gebruiken. Het kan dus.
      Groetjes Maike

  • Yolanda
    9 augustus 2020 at 11:36

    Hoe kan ik de suiker vervangen, Ik heb namelijk suikerziekte

    • Maike
      1 september 2020 at 09:33

      Hoi Yolanda, Wanneer je de suiker in dit recept vervangt zal de smaak anders worden. Ik zou het dus of niet eten, of met mate!. Groetjes Maike

  • Nola Dijkmans
    31 augustus 2020 at 14:35

    ik heb een recept waar je in plaats van wecken de groenten 5 minuten moet koken in de azijn met suiker. Ook wordt er daar geen extra water toegevoegd. Het is wel super lekker, dat dan weer wel….

  • liz
    17 april 2021 at 12:45

    Dit heb ik al 2x gemaakt en vandaag voor de derde keer!! Zo lekker is dit!!! Bij mij thuis willen ze de plakjes dikker en dat probeer ik dus vandaag. Ook ga ik deze inmaakazijn gebruiken voor gemengde groente, mij benieuwd!

    • Maike
      17 april 2021 at 19:56

      Leuk om te horen Liz, hier is het ook al jaren een favoriet. Heb altijd wel 1 of meerdere potjes op voorraad!

  • Monique
    11 juni 2021 at 18:08

    Hoi ik heb 5 komkommers gekregen die ik wil wecken….ik heb alleen maar 1 weckpot en die is zo groot, die past niet in de koelkast. Mag ik die in een donker kastje bewaren (ja dat mocht had ik al gelezen) maar nu de belangrijkste vraag : als ik die pot steeds openmaak om er wat uit te halen en ik sluit hem weer af, kan ik hem dan weer in die donkere kast bewaren of verminder ik daarmee de houdbaarheid van ca 12 maanden want dat zou ik enorm jammer vinden. Ik hoor het graag en hoop dat je dit snel leest want wilde de komkommers morgen gaan verwerken hahahah. Groetjes Monique

    • Maike
      11 juni 2021 at 18:20

      Hoi Monique,

      Eenmaal open zou ik de pot in de koelkast bewaren. Nadat je hem geopend hebt is de houdbaarheid minder lang. Ik zou dus morgen even rondvragen of buren wellicht nog lege jampotten hebben staan, die schoonmaken, steriliseren en daar de mooie komkommers in gaan bewaren. Zonde van al je werk als het bederft toch?!

      Succes met inmaken.

      Groetjes Maike

  • Monique
    11 juni 2021 at 23:48

    Superbedankt voor je snelle reaktie!!!! Dan ga ik het toch maar anders aanpakken dan met die ene grote weckpot ;-)….Top :-)…Groetjes van Monique!

  • Monique
    14 juni 2021 at 15:38

    Ben ik nog een keer…..wat bedoel je met de laatste opmerking punt 8. weck de potten nog 10 minuten…..wat moet je dan doen???

  • Saskia Rijpkema
    29 juli 2021 at 18:20

    Hoi Monique! Super leuk recept, die ga ik maken. Wat is de wecktemperatuur? 100°C?
    Grtjs van Saskia.

    • Maike
      29 juli 2021 at 18:49

      Hoi Saskia,
      Ik weck de komkommers op deze manier: https://kookgewoon.nl/wecken-zo-moet-het/
      Ik meet daar geen temperatuur, maar breng potten met water aan de kook en laat het dan een x aantal minuten koken (afhankelijk van wat er in de potten zit).
      Groetjes Maike

  • Nicole
    1 juni 2022 at 17:39

    Hoeveel suiker is nodig?
    Staat er niet bij