Soep

Lekker en verantwoord: Kruidige linzensoep

In mijn voorraadkast staan altijd wel wat biologische producten van Smaakt te wachten totdat ze gebruikt worden. Rode splitlinzen bijvoorbeeld. Die vormen de perfecte basis voor een van mijn favoriete recepten van dit moment. Kruidige rode linzen soep. Lekker, voedzaam en dus verantwoord en binnen een half uurtje op tafel.

Kruidige rode linzensoep

Rode linzen, peulvruchten, zijn heel plat en dun. Daardoor zijn ze snel gaar en is een korte kooktijd wenselijk. Je zet deze voedzame soep dus lekker snel op tafel. Het snijden van de groenten kost je wellicht het meeste werk, maar laat dat je niet weerhouden. Deze kruidige linzensoep moet je echt eens proberen.

rode split linzen recept kookgewoon

Rode split linzen recept voor soep

Voor deze soep heb je nodig:

  • 250 gr. rode splitlinzen van Smaakt (te koop in de supermarkt of online verkrijgbaar)
  • 200 gr. wortels
  • 2 rode uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 50 gr. gember
  • 140 gr. tomatenpuree
  • 20 ml. olijfolie
  • 1,5 ltr. groentebouillon
  • 1 tl. paprika poeder (gerookt)
  • 1 tl. kurkuma
  • 2 tl. komijn
  • 2 tl. grove mosterd
  • zout en peper

Rode linzensoep maak je zo:

Breng de groentebouillon aan de koop. Snijd de ui, knoflook en gember in kleine stukjes. Snijd de selderij en wortels in dunne plakjes. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en voeg de ui, knoflook, gember, selderij en wortels toe. Bak ze ongeveer 10 minuten. Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe. Bak een paar minuten en roer regelmatig want de tomatenpuree bakt snel aan.

Voeg de rode linzen en bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager of gebruik een vlamverdeler en laat ca. 15-20 minuten zachtjes koken.

Haal 1 of 2 opschepsoeplepels uit de pan en houdt apart).

Pureer de rest van de soep fijn in de blender (dit moet vermoedelijk in 2 of 3 delen dus gebruik een soeppan om de gepureerde soep in te doen).

Doe de gepureerde soep en de 2 achtergehouden lepels en de soeppan en voeg wanneer de soep te dik is extra water toe. Ik vulde mijn blender met 250 ml. water, drukte op de pulsknop (denk aan de deksel!) en voegde dat restje aan de soep toe.

Warm de soep nog even op.

Serveer met fetakaas, reepjes munt, een kneepje verse citroensap en druppeltje olijfolie.

Tomatenpuree ontzuren

Wanneer je tomatenpuree verwarmt veranderd de zure smaak in zoet. Je ruikt het vaak ook. Met een paar minuten is het al gebeurd, dus geef het even de tijd.

[magicactionbox]

Rode splitlinzensoep

Print Recept
Personen: 2 liter soep Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 250 gr. rode splitlinzen van Smaakt http://shop.desmaakspecialist.nl/rode-linzen/
  • 200 gr. wortels
  • 2 rode uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 50 gr. gember
  • 140 gr. tomatenpuree
  • 20 ml. olijfolie
  • 1,5 ltr. groentebouillon
  • 1 tl. paprika poeder (gerookt)
  • 1 tl. kurkuma
  • 2 tl. komijn
  • 2 tl. grove mosterd
  • zout en peper

Bereiding

1

Breng de groentebouillon aan de koop. Snijd de ui, knoflook en gember in kleine stukjes. Snijd de selderij en wortels in dunne plakjes. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en voeg de ui, knoflook, gember, selderij en wortels toe. Bak ze ongeveer 10 minuten. Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe. Bak een paar minuten en roer regelmatig want de tomatenpuree bakt snel aan.

2

Voeg de rode linzen en bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager of gebruik een vlamverdeler en laat ca. 15-20 minuten zachtjes koken.

3

Haal 1 of 2 opschepsoeplepels uit de pan en houdt apart).

4

Pureer de rest van de soep fijn in de blender (dit moet vermoedelijk in 2 of 3 delen dus gebruik een soeppan om de gepureerde soep in te doen).

5

Doe de gepureerde soep en de 2 achtergehouden lepels en de soeppan en voeg wanneer de soep te dik is extra water toe. Ik vulde mijn blender met 250 ml. water, drukte op de pulsknop (denk aan de deksel!) en voegde dat restje aan de soep toe.

6

Warm de soep nog even op.

7

Serveer met fetakaas, reepjes munt, een kneepje verse citroensap en druppeltje olijfolie.

rode splitlinzen recept soep smaakt

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!