Soep

Yuzu shio ramen

Aziaten zijn er mee opgegroeid. Ramen, de nationale noodlesoep. In Japan stromen de straten over van de ramen eettentjes. En zoveel koks als er zijn, zoveel variaties zijn er ook. Van light versies met kip tot vet lekkere bouillons van varkens of runderen. Ook de toppings zijn er natuurlijk legio. Ik koos er voor een ramen uit Zuur met je te delen, hieronder het recept.

Yuzu shio ramen

Mocht je een aantal ingrediënten niet in huis hebben. No-worries. Auteur Bas Robben noemt deze bouillon, wat dat is ramen in feite, een slagschip waar je alle kanten mee op kunt. Varieer dus gerust en gebruik dat wat je wel hebt. Maar laat de yuzusap niet weg. Dat is juist het ingrediënt dat deze ramen zo knap maakt. Heb wel geduld en trek een aantal uren uit voor de bereiding van dit gerecht.

>> Wil jij kansmaken op het kookboek ZUUR? Vul dan hier je gegevens in!

soep yuzu shio ramen uit zuur

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 8 kippenvleugels
  • 2 el. magere melkpoeder
  • 2 el. arachideolie
  • 1 ltr. Goede kippenbouillon
  • 1 ltr. Water
  • 200 gr. gerookt spek in stukjes
  • 2 plakken kombu (gedroogd zeewier uit Japan)
  • 10 gr. gedroogde shiitakes
  • 4 lente-uien in stukken van 4 cm
  • 4 cm. Gember in dunne plakjes
  • 4 magere speklappen
  • 4 eieren
  • 200+120 ml. lichte sojasaus
  • 100+80 ml. sake
  • 80 ml. yuzusap (online verkrijgbaar via directlyfrom.nl)
  • 4 el. rode miso

Toppings:

  • 4 porties noodles
  • zout
  • 4 bokchoy, gehalveerd
  • 2 lente-uien, schuin gesneden in dunne dingen
  • 2 el. wit sesamzaad

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hussel de kippenvleugels om met het magere melkpoeder en de olie en rooster de vleugels in het midden van de oven in 40 minuten krokant. Breng intussen de bouillon met 1 liter water, het spek en de kombu aan de kook en laat 1 uur zachtjes strekken. Schep telkens het schuim af als je een lichtere bouillon wilt (dit hoeft niet en is puur een kwestie van smaak!). Vis het spek en de kombu uit de pan. Voeg de kippenvleugels toe, samen met de gedroogde shiitakes, lente-ui en gember. Leg de speklappen erbij in de pan. Breng weer aan de kok en laat 4 uur langzaam trekken. Voeg af en toe water toe.

Maak tijdens de 4 uur de sojasauseitjes. Leg de eieren in een steelpan en vul met koud water. Breng het water op hoog vuur aan de kook. Leg de deksel op de pan en neem de pan direct van het vuur. Laat nu nog 3 minuten doorgaren in het hete water. Spoel de eieren koud onder de kraan en pel ze. Meng de lichte 200 ml. sojasaus met 100 ml. water en 100 ml. sake. Doe de eieren in een pot en bedek de eieren volledig met de marinade. Laat 4 uur marineren in de koelkast.

Zeef de bouillon in een schone pan. Houd de speklappen apart. Breng eerst op smaak met 120 ml lichte sojasaus. Voeg het yuzusap in delen toe, tot je de soep licht fris en zuur vindt. Voeg dan de rest van de sake toe. Houd warm op laag vuur. Neem de eieren uit de koelkast. Kook intussen de noodles in een aparte pan met gezouten water gaar. Blancheer in een andere pan de bokchoy 1minuut. Spoel direct koud af.

Verhit de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd elke speklap in 4 stukken en leg ze op de bakplaat. Verdeel de miso erover met een kwast. Zet 4 tot 6 minuten onder de grill tot je een mooi zwart grill-laagje hebt. Neem de eieren uit de marinade en snijd ze voorzichtig doormidden. Schep de bouillon in de kommen. Vul met noodles en leg de bokchoy, speklapjes en eierhelften erop. Garneer met lente-ui en sesamzaad.

[magicactionbox]

Yuzu shio ramen

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 90 min (+4 uur marineren)

Ingrediënten

  • 8 kippenvleugels
  • 2 el. magere melkpoeder
  • 2 el. arachideolie
  • 1 ltr. Goede kippenbouillon
  • 1 ltr. Water
  • 200 gr. gerookt spek in stukjes
  • 2 plakken kombu (gedroogd zeewier uit Japan)
  • 10 gr. gedroogde shiitakes
  • 4 lente-uien in stukken van 4 cm
  • 4 cm. Gember in dunne plakjes
  • 4 magere speklappen
  • 4 eieren
  • 200+120 ml. lichte sojasaus
  • 100+80 ml. sake
  • 80 ml. yuzusap (online verkrijgbaar via directlyfrom.nl)
  • 4 el. rode miso
  • toppings:
  • 4 porties noodles
  • zout
  • 4 bokchoy, gehalveerd
  • 2 lente-uien, schuin gesneden in dunne dingen
  • 2 el. wit sesamzaad

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hussel de kippenvleugels om met het magere melkpoeder en de olie en rooster de vleugels in het midden van de oven in 40 minuten krokant. Breng intussen de bouillon met 1 liter water, het spek en de kombu aan de kook en laat 1 uur zachtjes strekken. Schep telkens het schuim af als je een lichtere bouillon wilt (dit hoeft niet en is puur een kwestie van smaak!).

2

Vis het spek en de kombu uit de pan. Voeg de kippenvleugels toe, samen met de gedroogde shiitakes, lente-ui en gember. Leg de speklappen erbij in de pan. Breng weer aan de kok en laat 4 uur langzaam trekken. Voeg af en toe water toe.

3

Maak tijdens de 4 uur de sojasauseitjes. Leg de eieren in een steelpan en vul met koud water. Breng het water op hoog vuur aan de kook. Leg de deksel op de pan en neem de pan direct van het vuur. Laat nu nog 3 minuten doorgaren in het hete water. Spoel de eieren koud onder de kraan en pel ze. Meng de lichte 200 ml. sojasaus met 100 ml. water en 100 ml. sake. Doe de eieren in een pot en bedek de eieren volledig met de marinade. Laat 4 uur marineren in de koelkast.

4

Zeef de bouillon in een schone pan. Houd de speklappen apart. Breng eerst op smaak met 120 ml lichte sojasaus. Voeg het yuzusap in delen toe, tot je de soep licht fris en zuur vindt. Voeg dan de rest van de sake toe. Houd warm op laag vuur.

5

Neem de eieren uit de koelkast.

6

Kook intussen de noodles in een aparte pan met gezouten water gaar. Blancheer in een andere pan de bokchoy 1minuut. Spoel direct koud af.

7

Verhit de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd elke speklap in 4 stukken en leg ze op de bakplaat. Verdeel de miso erover met een kwast. Zet 4 tot 6 minuten onder de grill tot je een mooi zwart grill-laagje hebt.

8

Neem de eieren uit de marinade en snijd ze voorzichtig doormidden.

9

Schep de bouillon in de kommen. Vul met noodles en leg de bokchoy, speklapjes en eierhelften erop.

10

Garneer met lente-ui en sesamzaad.

Extra notities

Dit recept komt uit kookboek ZUUR en is met toestemming van de uitgever door Kook Gewoon online gedeeld.

Misschien vind je dit ook leuk

  • marianne
    21 januari 2017 at 15:45

    Toffe foto Maike, het ziet er heerlijk uit! Ik ben natuurlijk wel van de ramen / miso en hartverwarmende soepjes! X

    • Maike
      22 januari 2017 at 16:59

      Oh Marianne, ik zou willen dat ik deze foto had gemaakt, maar helaas! Dit recept en de foto komen uit kookboek ZUUR.

  • Lysanne
    22 januari 2017 at 16:11

    Gaaf! Kun je dit recept ook vegetarisch maken?
    Waar heb je die super leuke kopjes vandaan! Die zijn echt té gek!

    • Maike
      22 januari 2017 at 17:01

      Hoi Lysanne,
      Het recept en de foto komen uit kookboek ZUUR. Ik heb het via een winactie weggegeven dus ben niet meer in het bezit van dit boek, maar ik vermoed dat je deze producten wel via oldenhof.nl kunt krijgen. Succes!
      Groetjes Maike

  • Ohmydish
    9 februari 2017 at 21:08

    Ziet er heerlijk uit, zeker met kip erin!