Bijgerecht/ Weet wat je eet

Zelf mosterd maken – vijf recepten

Een van de oudste smaakmakers ter wereld is mosterd. Het wordt in basis gemaakt door gemalen mosterdzaad te mengen met een vloeistof. Erg ingewikkeld klinkt het zelf maken van mosterd dus niet. Toch moet je op een aantal dingen letten. Ik laat je zien hoe je mosterd maakt en geef je een paar tips hoe je mosterd het beste kunt gebruiken.

Zelf mosterd maken

Zelf mosterd maken is zoals gezegd niet moeilijk. Wel kost het een klein beetje tijd en iets meer geduld. In het kookboek Sauzen en Smaakmakers van Caroline Dafgård Widnersson staan legio recepten om zelf te maken. De recepten voor mosterd heb ik als eerste uitgeprobeerd. De zelfgemaakte ketchup, die uiteraard weer net wat anders is dan het recept voor ketchup zonder suiker, staan ook nog op mijn to-do-lijstje.

>> Lees hier wat ik verder van dit boek vind: kookboek review Sauzen en smaakmakers

Zelf gebruik ik mosterd niet alleen als saus maar ook geregeld als toevoegingen aan mijn gerechten, zoals bijvoorbeeld bij stoofvlees of door de dressing van een salade. Daarom leek het me leuk om zelf mosterd te maken en het recept met je te delen. Ik deel vijf mosterd recepten met je. Vier basis mosterdrecepten uit het boek en 1 zelfbedacht mosterd recept. Ben erg benieuwd welke mosterd jouw voorkeur heeft!

zelf mosterd maken recept

Dijonmosterd recept voor ca. 200 ml.

  • 120 gr. bruin mosterdzaad
  • 135 ml. droge witte wijn
  • 50 ml. wittewijnazijn
  • 75 ml. water.

Meng allen ingrediënten in een glazen pot en laat de pot een week op een koele en donkere plek staan.
Roer het mengsel zo glad mogelijk.
Zeef de mosterd om alle schilletjes te verwijderen. Gebruik een fijne (passeer) zeef, dan wordt de mosterd mooi glad.
Doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik circa 2 weken in de koelkast.

Grove mosterd recept voor ca. 200 ml.

  • 30 gr. geel mosterdzaad
  • 30 gr. bruin mosterdzaad
  • 65 ml. water
  • 65 ml. appelciderazijn
  • 60 gr. vloeibare honing
  • een mespunt zout

Meng allen ingrediënten in een glazen pot en laat de pot een nacht op kamertemperatuur staan.
Vijzel of mix het mengsel tot een grove mosterd.
Doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik circa 1 week op een koele plek.

Pittig-zoete mosterd voor ca. 200 ml.

  • 60 gr. Colman’s mosterdpoeder
  • 200 gr. suiker
  • 100 ml. water
  • 2 tl. gedistilleerde azijn, 12 %
  • 1 el. vloeibare honing
  • mespunt kaneel
  • mespunt korianderpoeder
  • mespunt gemberpoeder

Doe alle ingrediënten in een pan.
Breng aan de kook en laat circa 5 minuten koken.
Meng alles goed en doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik circa 2 tot 3 dagen weg.

Amerikaanse mosterd voor ca. 300 ml.

  • 300 ml. water
  • 120 gr. Colman’s mosterdpoeder
  • ½ tl. zout
  • flinke mespunt paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 100 ml. 2 tl. gedistilleerde azijn, 12 %

Laat alle ingrediënten, behalve de azijn, circa 10 minuten sudderen in een pan met dikke bodem. Roer de azijn erdoor en laat nog 10 tot 15 minuten zachtjes koken tot de mosterd de gewenste dikte heeft.
Doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik minstens 1 week weg zodat de smaken intrekken.

Maike’s anijsmosterd recept voor ca. 200 ml.

  • 80 gr. bruin mosterdzaad
  • 40 gram anijszaad
  • 135 ml. droge witte wijn
  • 50 ml. wittewijnazijn
  • 75 ml. water.

Meng allen ingrediënten in een glazen pot en laat de pot een week op een koele en donkere plek staan.
Roer het mengsel zo glad mogelijk.
Zeef de mosterd om alle schilletjes te verwijderen. Gebruik een fijne (passeer) zeef, dan wordt de mosterd mooi glad.
Doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik circa 2 weken in de koelkast.

mosterd maken recept

Bespaar tijd en ontvang iedere DONDERDAG alle nieuwe recepten in je inbox!

Dit moet je weten over mosterd

Er zijn een paar basis dingen die je moet weten als je zelf mosterd gaat maken of mosterd gebruikt in je gerechten.

  1. Er zijn 2 soorten mosterdzaad die volop verkrijgbaar zijn. Geel mosterdzaad en bruin mosterdzaad. Geel mosterdzaad is mild van smaak. Bruin mosterdzaad is verwant aan peper en dus scherper van smaak.
  2. Bij het malen van mosterd komen er enzymen vrij die in aanraking met water voor een hete smaak zorgen. Al na 10 minuten stopt die reactie en worden de enzymen afgebroken waardoor een bittere smaak kan ontstaan. Je kunt dit voorkomen door azijn of wijn toe te voegen. De pittige mosterdsmaak blijft zo behouden.
  3. Wanneer je mosterd warm verwarmd, wordt de mosterd milder van smaak. Houdt je niet van pittige mosterd? Verwarm je mosterd dan. Houd je wel van een beetje pit, voeg mosterd dan pas op het laatst toe aan stoofschotels of sauzen.
  4. Laat je zelfgemaakte mosterd, voordat je hem gebruikt, minstens een week of twee staan, liever langer. De smaken krijgen dan meer tijd om te rijpen en je mosterd wordt minder heet.
  5. Zelf gemaakte mosterd van mosterdzaad blijft circa 6 maanden goed wanneer je hem in de koelkast bewaard. Mosterd gemaakt van mosterdpoeder blijft minstens een jaar goed. Ook deze bewaar je in de koelkast.

Zelf mosterd maken – vijf recepten

Print Recept
Personen: 200 ml. Bereidingstijd: 5 min. (+wachttijd)

Ingrediënten

  • Dijonmosterd recept voor ca. 200 ml.
  • 120 gr. bruin mosterdzaad
  • 135 ml. droge witte wijn
  • 50 ml. wittewijnazijn
  • 75 ml. water.
  • Grove mosterd recept voor ca. 200 ml.
  • 30 gr. geel mosterdzaad
  • 30 gr. bruin mosterdzaad
  • 65 ml. water
  • 65 ml. appelciderazijn
  • 60 gr. vloeibare honing
  • een mespunt zout
  • Pittig-zoete mosterd voor ca. 200 ml.
  • 60 gr. Colman’s mosterdpoeder
  • 200 gr. suiker
  • 100 ml. water
  • 2 tl. gedistilleerde azijn, 12 %
  • 1 el. vloeibare honing
  • mespunt kaneel
  • mespunt korianderpoeder
  • mespunt gemberpoeder
  • Amerikaanse mosterd voor ca. 300 ml.
  • 300 ml. water
  • 120 gr. Colman’s mosterdpoeder
  • ½ tl. zout
  • flinke mespunt paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 100 ml. 2 tl. gedistilleerde azijn, 12 %
  • Maike's anijsmosterd recept voor ca. 200 ml.
  • 80 gr. bruin mosterdzaad
  • 40 gram anijszaad
  • 135 ml. droge witte wijn
  • 50 ml. wittewijnazijn
  • 75 ml. water.

Bereiding

1

Dijonmosterd recept voor ca. 200 ml.

2

Meng allen ingrediënten in een glazen pot en laat de pot een week op een koele en donkere plek staan.

3

Roer het mengsel zo glad mogelijk.

4

Zeef de mosterd om alle schilletjes te verwijderen. Gebruik een fijne (passeer) zeef, dan wordt de mosterd mooi glad.

5

Doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik circa 2 weken in de koelkast.

6

Grove mosterd recept voor ca. 200 ml.

7

Meng allen ingrediënten in een glazen pot en laat de pot een nacht op kamertemperatuur staan.

8

Vijzel of mix het mengsel tot een grove mosterd.

9

Doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik circa 1 week op een koele plek.

10

Pittig-zoete mosterd voor ca. 200 ml.

11

Doe alle ingrediënten in een pan.

12

Breng aan de kook en laat circa 5 minuten koken.

13

Meng alles goed en doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik circa 2 tot 3 dagen weg.

14

Amerikaanse mosterd voor ca. 300 ml.

15

Laat alle ingrediënten, behalve de azijn, circa 10 minuten sudderen in een pan met dikke bodem. Roer de azijn erdoor en laat nog 10 tot 15 minuten zachtjes koken tot de mosterd de gewenste dikte heeft.

16

Doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik minstens 1 week weg zodat de smaken intrekken.

17

Maike's anijsmosterd recept voor ca. 200 ml.

18

Meng allen ingrediënten in een glazen pot en laat de pot een week op een koele en donkere plek staan.

19

Roer het mengsel zo glad mogelijk.

20

Zeef de mosterd om alle schilletjes te verwijderen. Gebruik een fijne (passeer) zeef, dan wordt de mosterd mooi glad.

21

Doe de mosterd in gesteriliseerde potjes met een goed sluitende deksel. Zet voor gebruik circa 2 weken in de koelkast.

Extra notities

Het recept en de afbeelding komen uit het kookboek Sauzen en Smaakmakers en zijn door Kook Gewoon met toestemming van uitgeverij Good Cook geplaatst.

Het recept en de afbeelding komen uit het kookboek Sauzen en Smaakmakers en zijn met toestemming van uitgeverij Good Cook geplaatst.

Koop bij bol.com

Sauzen en smaakmakers | uitgever Good Cook | ISBN 978 94 6143 154 7 | €17,50

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!