Gebak en taart

Donuts uit de airfryer

Echt gezond zijn donuts natuurlijk niet. Toch zijn deze donuts uit de airfryer een iets betere keuze. Omdat ze niet gefrituurd worden bevatten ze per portie 200 kcal minder. Tweede pluspunt is dat jij voor jouw favoriete donuts nu niet meer naar de winkel of een fastfood restaurant hoeft, want vanaf nu maak jij ze gewoon lekker zelf.

donuts uit de airfryer

Geglazuurde donuts uit de airfryer

Deze ingrediënten heb je nodig voor 12 donuts:

  • 60 ml warm water
  • 1 tl instantgist
  • 3 el kristalsuiker (plus 1 tl extra)
  • 260 g bloem (plus extra voor het bestuiven)
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl grof zout
  • 1 eetl margarine, gesmolten
  • 1,2 dl volle melk (plus 1 eetl voor het glazuur)
  • 85 g poedersuiker
  • regenboogsprinkles (voor decoratie)

Zo ga je te werk:

  • Meng het water, de gist en 1 theelepel kristalsuiker in een kom. Laat het mengsel 10 minuten staan, zodat de gist geactiveerd wordt.
  • Meng 3 eetlepels kristalsuiker, de bloem, het bakpoeder en zout in de kom van een keukenmachine met deeghaak. Schenk het gistmengel, de margarine en melk erbij en laat de machine draaien tot het deeg van de kom los komt.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 30 minuten rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit. Steek 12 donuts uit met een ringvormige uitsteker van 9 cm en steek in het midden een rondje uit van 1 ca. Laat de donuts 20 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de airfryermand in met bakspray en leg er 3 donuts per keer in. Bak ze 4 minuten. Herhaal met de rest.
  • Maak ondertussen het glazuur. Roer de poedersuiker met 1 eetlepel melk in een kommetje glad.
  • Laat de donuts nadat je ze uit de airfryer hebt gehaald 5 minuten op een rooster afkoelen. Doop ze in het glazuur en strooi de sprinkles erover. Laat ze 20 minuten staan en serveer.

Voedingswaarde per portie (= 1 donut): vet 2 g – koolhydraten 27 g – suiker 11 g – eiwitten 3 g – 131 kcal

Dit recept komt uit Gezond koken in de airfryer (kookboek review) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandelGezond koken in de airfryer| Manteau | ISBN 9789 0223 37332

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!