Bijgerecht/ Salade

Bieten met ricotta, bruine boter en maanzaad

Bieten en ricotta zijn samen een geweldige smaakcombinatie. Dit is een kleine salade die kan dienen als voorgerecht of hoofdgerecht. De aardse, zoete bieten en romige ricotta hebben wel iets van zuur nodig. Zodat de smaken nog meer tot hun recht komen. Dat is waarom ik wat granaatappelmelasse en azijn toevoeg. Maar wees er wel zuinig mee, want juist de romigheid van dit gerecht maakt het zo ontzettend lekker.

Ik schreef het al eerder geroosterde bieten zijn zo veel lekkerder dan gekookte rode bieten! Inmiddels heb ik al enkele recepten met rode bieten gedeeld. Ze vervelen eigenlijk nooit. Vandaag ook weer een gerechtje met rode bieten. Dit keer in combinatie met ricotta en de notigheid van heerlijke bruine boter.

bieten en ricotta

Bieten en ricotta met bruine boter en maanzaad

Vegetarisch recept voor 4 personen | bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten oventijd + 20 minuten afkoelen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 6-8 bieten van gemiddelde grootte, schoongeschrobt en de wortels eraf gesneden
  • olijfolie
  • sap van 1⁄2 biologische citroen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • scheutje rodewijnazijn
  • 2 el granaatappelmelasse
  • 75 g boter
  • 2 el maanzaad
  • 500 g ricotta
  • 4 takjes tijm

Om erbij te serveren:

  • knapperig brood
  • dungesneden vleeswaren zoals Parmaham
  • cornichons

Bieten en ricotta met bruine boter en maanzaad bereid je zo:

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Leg iedere biet op een vierkant stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om hem helemaal te omvatten. Besprenkel met olijfolie en citroensap en breng op smaak met zout en peper. Vouw de pakketjes goed dicht zodat alle sappen bewaard blijven. Zet ze in een oven- schaal met hoge randen zodat ze rechtop blijven staan en rooster de bietjes 35 tot 40 minuten.

Check of de bietjes zacht zijn door met een scherp mes in het midden van het grootste bietje te prikken. Als dat gemakkelijk gaat, zijn ze klaar. Laat ze 20 minuten afkoelen.

Open de bietenpakketjes en trek de schil van de bietjes met een schilmesje, dit gaat gemakkelijk als ze geroosterd zijn. Snijd de bietjes in zeer dunne plakjes en doe ze in de kom met een scheutje azijn bij, de granaatappelmelasse en een snuf zout. Roer voorzichtig en zet opzij.

Verwarm voor de maanzaadboter de boter in een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur tot de boter gesmolten is en begint te bruisen. Zodra de boter warmer wordt begint hij te bruinen en zie je veel donkerbruine spikkeltjes verschijnen. De vaste, vette delen karamelliseren. Voeg dan het maanzaad toe, en rooster 2 minuten terwijl je de pan blijft bewegen. Haal de pan van het vuur.

Verdeel de bieten over een grote schaal. Schep flinke klodders ricotta rondom de warme bieten en besprenkel alles met de maanzaadboter. Garneer met tijm en serveer met knapperig brood, dungesneden vleeswaren en cornichons.

Dit recept komt uit Salad Days en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Salad Days | Good Cook | ISBN 9 789461 432308

Of bestel online:

5 saladerecepten uit het Salad Days kookboek om zelf te maken:

recepten salad days

Bieten en ricotta met bruine boter en maanzaad

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten oventijd + 20 minuten afkoelen

Ingrediënten

  • 6-8 bieten van gemiddelde grootte, schoongeschrobt en de wortels eraf gesneden
  • olijfolie
  • sap van 1⁄2 biologische citroen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • scheutje rodewijnazijn
  • 2 el granaatappelmelasse
  • 75 g boter
  • 2 el maanzaad
  • 500 g ricotta
  • 4 takjes tijm
  • om erbij te serveren
  • knapperig brood
  • dungesneden vleeswaren zoals Parmaham
  • cornichons

Bereiding

1

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Leg iedere biet op een vierkant stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om hem helemaal te omvatten. Besprenkel met olijfolie en citroensap en breng op smaak met zout en peper. Vouw de pakketjes goed dicht zodat alle sappen bewaard blijven. Zet ze in een oven- schaal met hoge randen zodat ze rechtop blijven staan en rooster de bietjes 35 tot 40 minuten.

2

Check of de bietjes zacht zijn door met een scherp mes in het midden van het grootste bietje te prikken. Als dat gemakkelijk gaat, zijn ze klaar. Laat ze 20 minuten afkoelen.

3

Open de bietenpakketjes en trek de schil van de bietjes met een schilmesje, dit gaat gemakkelijk als ze geroosterd zijn. Snijd de bietjes in zeer dunne plakjes en doe ze in de kom met een scheutje azijn bij, de granaatappelmelasse en een snuf zout. Roer voorzichtig en zet opzij.

4

Verwarm voor de maanzaadboter de boter in een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur tot de boter gesmolten is en begint te bruisen. Zodra de boter warmer wordt begint hij te bruinen en zie je veel donkerbruine spikkeltjes verschijnen. De vaste, vette delen karamelliseren. Voeg dan het maanzaad toe, en rooster 2 minuten terwijl je de pan blijft bewegen. Haal de pan van het vuur.

5

Verdeel de bieten over een grote schaal. Schep flinke klodders ricotta rondom de warme bieten en besprenkel alles met de maanzaadboter. Garneer met tijm en serveer met knapperig brood, dungesneden vleeswaren en cornichons.

Extra notities

Dit recept komt uit Salad Days en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!