Avond eten

Een panpizza maken doe je zo

Als ik zin heb in pizza bak ik hem het liefste zelf. Met een dunne pizzabodem (..) die knapperig, luchtig en vol van smaak is. Deze American panpizza is een lekker alternatief wanneer je van een dikkere pizza bodem houdt. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren pan om hem in te bakken dan gaart je pizza overal gelijktijdig en krijg je een heerlijk knapperige pizzakorst.

recept panpizza maken

Recept om zelf een panpizza te maken

Deze ingrediënten heb je nodig:

voor het deeg 

  • 200 g tarwebloem 
  • 30 g maïsmeel 
  • 1 tl suiker 
  • 1 tl zout 
  • 1 zakje droge gist (7 g) 
  • 30 g gesmolten boter + extra om in te vetten 
  • 120 g lauw water 

voor de vulling 

  • 3  kleine witte ui, in blokjes 
  • 4   teentjes knoflook, geperst
  • 250 g tomatenpassata 
  • ⅓ tl harissa 
  • 1 tl gedroogde oregano 
  • 1 tl gedroogde tijm 
  • 1 tl suiker 
  • 125 g mozzarella 
  • 3 sneetjes prosciutto 
  • 30 g parmezaan 
  • 6 blaadjes basilicum 
  • boter 
  • olijfolie 
  • zwarte peper en zout 

Zo bak je een pizza in de pan

Stap 1 Maak eerst het deeg voor je panpizza

  • Doe de bloem, het maïsmeel, de suiker, het zout en de droge gist in een mengkom. 
  • Voeg de gesmolten boter en het lauwe water toe. 
  • Laat een vijftal minuten kneden in de keukenrobot. Je kunt dit ook met de hand doen. 
  • Neem het deeg uit de kom en leg het in een ingevette kom. 
  • Bedek met een keukenhanddoek en laat 1 uur rijzen op een tochtvrije, droge plaats. 
  • Vet intussen een gietijzeren pan in met boter en maak de vulling. 
  • Haal het gerezen deeg uit de kom en leg het rechtstreeks in de gietijzeren pan.
  • Duw er met je vingertoppen de lucht uit en boetseer een platte bodem met dikke korst van 2 cm.

Stap 2 Vulling maken voor je pan pizza

  • Smelt, terwijl je deeg aan het rijzen is, in een pan een klontje boter met een scheutje olijfolie. 
  • Fruit er de ui in tot hij glazig is. Voeg vervolgens de knoflook toe. Roer om en zorg ervoor dat de knoflook niet gaat aanbranden. 
  • Voeg de tomaten passata toe. 
  • Breng het geheel op smaak met de harissa, oregano, tijm, peper en het zout. 
  • Laat een halfuurtje pruttelen op een zacht vuur. 
  • Zet het vuur uit zodra de saus klaar is en laat even staan. 

Stap 3 De panpizza vullen en bakken

  • Verwarm de oven voor op 210 °C. 
  • Bestrijk de bodem met de tomatensaus. 
  • Bedek de saus met dunne plakjes mozzarella en kruid nog eens met peper en zout. 
  • Bak de pizza gedurende twintig minuten in de pan in de oven tot de korst mooi goudbruin is. 
  • Haal uit de oven en serveer met verse prosciutto, parmezaan en basilicum. 

Dit recept komt uit Julie Bakt en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Julie Bakt hartig en zoet | Manteau | ISBN 9789022338124

Of bestel online:

Panpizza

Print Recept
Personen: 1 Bereidingstijd: 40 min + 1 uur rijzen

Ingrediënten

  • deeg
  • 200 g tarwebloem
  • 30 g maïsmeel
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 zakje droge gist (7 g)
  • 30 g gesmolten boter + extra om in te vetten
  • 120 g lauw water
  • vulling
  • 3 kleine witte ui, in blokjes
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 250 g tomatenpassata
  • ⅓ tl harissa
  • 1 tl gedroogde oregano 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl suiker
  • 125 g mozzarella
  • 3 sneetjes prosciutto
  • 30 g parmezaan
  • 6 blaadjes basilicum boter
  • olijfolie zwarte peper zout

Bereiding

1

Stap 1 Maak eerst het deeg voor je panpizza

2

Doe de bloem, het maïsmeel, de suiker, het zout en de droge gist in een mengkom.

3

Voeg de gesmolten boter en het lauwe water toe. Laat eenvijftal minuten kneden in de keukenrobot. Je kunt dit ook met de hand doen.

4

Neem het deeg uit de kom en leg het in een ingevette kom.

5

Bedek met een keukenhanddoek en laat 1 uur rijzen op een tochtvrije, droge plaats.

6

Vet intussen een gietijzeren pan in met boter en maak de vulling.

7

Haal het gerezen deeg uit de kom en leg het rechtstreeks in de gietijzeren pan. Duw er met je vingertoppen de lucht uit en boetseer een platte bodem met dikke korst van 2 cm.

8

Stap 2 Vulling maken voor je panpizza

9

Smelt, terwijl je deeg aan het rijzen is, in een pan een klontje boter met een scheutje olijfolie. Fruit er de ui in tot hij glazig is. Voeg vervolgens deknoflook toe. Roer om en zorg ervoor datde knoflook niet gaat aanbranden.

10

Voeg de tomatenpassata toe.

11

Breng het geheel op smaak met deharissa, oregano, tijm, peper en het zout.

12

Laat een halfuurtje pruttelen op een zacht vuur.

13

Zet het vuur uit zodra de saus klaar is en laat even staan.

14

Stap 3 De panpizza vullen en bakken

15

Verwarm de oven voor op 210 °C.

16

Bestrijk de bodem met de tomatensaus.

17

Bedek de saus met dunne plakjes mozzarella en kruid nog eens met peper en zout.

18

Bak de pizza gedurende twintig minuten in de pan in de oven tot de korst mooi goudbruin is.

19

Haal uit de oven en serveer met verse prosciutto, parmezaan en basilicum.

Extra notities

Dit recept komt uit Julie Bakt en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

recepten julie bakt hartig

Andere recepten uit Julie Bakt hartig en zoet

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!