Avond eten

BBQ – Lamsbout met gegrilde groene asperges

Ga voor een goede lamsbout met bot bij je slager langs. Hij kan je ongetwijfeld goed adviseren over de hoeveelheid vlees die je nodig hebt en wat de gaartijd daarvan op de bbq is. Of beter nog, vraag naar zijn advies van de kerntemperatuur voor een sappige lamsbout van de barbecue.

bbq lamsbout

Lamsbout van de barbecue met gegrilde groene asperges

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 lamsbout met been
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 ui
  • 4 wortelen
  • 4 tomaten
  • 4 dl witte wijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 800 g aardappelen (vastkokend)
  • 1 bos groene asperges
  • olijfolie
  • gedroogde rozemarijn
  • peper en (grof) zout

En zo bereid je bbq lamsbout

Snijd 2 teentjes knoflook in fijne plakjes. Maak enkele insnijdingen in het vlees van zo’n 2 cm diep en stop daarin de plakjes knoflook en een takje rozemarijn. Kruid met peper en zout. Besprenkel met olijfolie en wrijf deze erin. Strooi er nog wat grof zout over. Schroei de lamsbout dicht op de barbecue. Schuif er de braadslee naast, zodat die al kan voorverwarmen.

Snijd de ui in stukken. Snijd 2 teentjes knoflook grof. Snijd de wortelen in niet te fijne blokjes. Laat de ui, wortel en knoflook in een flinke scheut olijfolie rustig aanstoven in de braadslee op de barbecue. Leg de lamsbout erop en laat alles verder garen. Snijd de tomaten in stukken en doe ze bij de lamsbout. Giet er ook de wijn bij. Werk af met verse tijm, rozemarijn en laurierblaadjes.

Spoel de aardappelen schoon. Dek de lamsbout af met aluminium- folie en laat een dik uur verder garen op de barbecue. Leg na een halfuur de aardappelen erbij.

Besprenkel de asperges met olijfolie. Kruid met grof zout, peper en gedroogde rozemarijn. Gril de asperges zo’n 15 minuten op de barbecue. Serveer de lamsbout met de gegrilde groene asperges en de aardappelen.

Dit recept komt uit Jeroen Meus – 10 jaar Dagelijkse kost en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Jeroen Meus – 10 jaar Dagelijkse kost | Manteau | ISBN 978 90 223 3779 0

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!