Kookboeken

Boeken over brood bakken

Zelf broodbakken wint steeds meer aan populariteit. Nieuwe bakboeken vliegen je om de oren. Tijdens de coronacrisis, en vooral tijdens de lockdown, is menigeen aan het bakken van brood geslagen. Want dat ruikt en smaakt zo ongelooflijk lekker. En als dat zelf gebakken brood dan goed lukt, dan wil je nooit meer anders hoor ik om me heen.

Zelf vind ik het best wel lastig om brood te bakken. Echt lukken doet het hier zelden. Dus beperk ik me momenteel tot het lezen over broodbakken. Want lezen erover lukt altijd. Dat vind ik dus voor nu ook al erg bevredigend. Want het idee van je eigen brood maken blijft gewoon zo ontzettend lekker klinken. En die geur in de keuken, van zelf gebakken brood, daar verlang ik best wel naar. Er zijn maar weinig dingen die lekkerder ruiken.

Alle recepten met brood vind je hier: Brood recepten.

boeken over brood bakken

Brood bakken, boeken, kookboeken en bakboeken die je gelezen moet hebben

Regelmatig ontvang ik nieuwe bakboeken van uitgevers die deze boeken graag onder de aandacht brengen. Veelal deel ik er de lekkerste brood bakken recepten uit. Deze lijst bevat alle bakboeken die recent verschenen zijn of binnenkort verschijnen en die ik graag iets uitgebreider onder de aandacht wil brengen. Onderstaand de nieuwste broodbak boeken die ik dan ook graag met je wil delen:

Van de vegan bakker | brood, gebak, koekjes, cakes & meer

Brood, gebak, taart, koekjes en meer: meesterbakker Rodolphe Landemaine laat zien hoe je de allerlekkerste broodrecepten en zoete bakklassiekers kan transformeren naar de vegan variant zonder aan smaak in te boeten. Stap voor stap in beeld gebracht met duidelijke uitleg over vervangende ingrediënten kan iedereen met dit bakboek aan de slag.

Welke plantaardige vetten zijn geschikt voor welk gebak, hoe maak je zelf de lekkerste plantaardige botervervanger waarmee je perfect bladerdeeg of briochedeeg maakt of de overheerlijkste croissants bakt. Leer meringue en macarons maken van aquafaba. Van de vegan bakker maakt inzichtelijk welke invloed het werken met plantaardige vervangers heeft op het bakproces waardoor je echte vegan baktoppers op tafel zet.

Van gistbrood en zuurdesem tot hamburgerbroodjes; van dé Franse klassiekers als madeleines, tartes au citron, millefeuiles en financiers. Maak zelf vegan pavlova, brownies, muffins en cakes. Wat je ook bakt, het resultaat zal iedereen blij verrassen.

Bestel bij je boekhandel: Van de Vegan bakker | Good Cook | ISBN 978 94 6143 254 4

Of bestel online:

Bakken met zuurdesem – Bryan Ford

Bakker en instagrammer Bryan Ford @artisanbryan weet met zijn uitnodigende, niet-traditionele benadering iedereen enthousiast te maken om thuis brood te bakken. Zijn Hondurese roots, zijn passie voor de Latijns-Amerikaanse cultuur en zijn jeugd in New Orleans vormen daarbij een bron van inspiratie. 

In Bakken met zuurdesem legt Bryan Ford je haarfijn uit hoe je met je zelfgemaakte zuurdesemstarter kunt bakken. En dan is het aan jou en je handen, want hoe meer je het in de vingers krijgt, hoe fijner je het zult vinden om je eigen zuurdesembrood te bakken. En nee, je brood hoeft er niet perfect uit te zien. Het hoeft ook niet altijd het traditionele rustieke brood te zijn. Met zuurdesem kun je evengoed creatief te werk gaan. Bak je eigen volkorenbrood, ciabatta, bagels, pizza, focaccia, kaasbroodjes… Geniet van het broodbakken en het resultaat.

Bestel bij je boekhandel: Bryan Ford – Bakken met zuurdesem | Manteau | ISBN 978 90 2233 776 9 

Of bestel online:

Een geschiedenis van bakkers en hun brood – leesboek over brood

Om de wereld te begrijpen, is het best de kern van het bestaan te onderzoeken, en al lang draait die rond brood. In 1850 vergde brood een derde van de gezinsuitgaven en leverde het 60% van de dagelijkse calorieën. Geleidelijk veranderde dit en vandaag besteedt het gemiddelde gezin 0,8% van zijn uitgaven aan brood, wat zorgt voor 12% van de dagelijkse calorieën.

Transformaties in landbouw, transport, productie, beleid en consumptie verklaren bovenstaande cijfers. Daarom is de geschiedenis van het brood in feite de geschiedenis van álles. Bepalend waren de prijsrevolutie rond 1890 en de smaakrevolutie rond 1990. De eerste zorgde voor betaalbaar en zuiver wit brood, de tweede voor betaalbaar en gezond bruin brood.

In Brood bestudeert Peter Scholliers de spelers die deze geschiedenis maken: broodeters, bakkers en overheden. Hij vertelt over broodprijzen, broodconsumptie, winstmarges, fraude, heteluchtovens, additieven, nachtarbeid, broodfabrieken, lonen, wetgeving en nog veel meer. Het huldigt de kleine (thuis)- bakker die elke dag smakelijk en gezond brood op de plank zet. 

Bestel bij je boekhandel: Peter Scholliers – Brood: Een geschiedenis van bakkers en hun brood | Uitgeverij Vrijdag | ISBN 978 94 6001 928 9

Of bestel online:

Bak! Bakboek over brood

Bakboek Bak! (een volledige recensie lees je hier) kwam vorig jaar al uit, maar wil ik graag nog even bij je onder de aandacht brengen. Dit bakboek bevat alle toppers van de thuisbakkerij: van snelle broden tot exotische gistbroden, het veel geprezen rogge zuurdesembrood, glutenvrije broden, baksels ‘volvanalles’ en baksels ‘vrijvanalles’. Jayne Jubb legt alles stap voor stap uit, met humor, grappige verhalen en aanstekelijke aanwijzingen hoe ìedere thuisbakker de recepten succesvol zelf kan maken.

Bestel bij je boekhandel: Bak! Jayne Jubb | Culinair Karakter | ISBN 9 789 045 220 819

Of bestel online:

Ontdek de Nederlandse bakcultuur in Het Nederlands bakboek

Dit boek over brood bevat recepten en historische verhalen voor thuisbakkers. Er wordt weleens beweerd dat Nederland geen culinaire cultuur zou hebben, maar niets is minder waar. In Het Nederlands bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra ontdek je de rijke tradities en eigen identiteit van de Nederlandse bakcultuur. Wegens grote vraag verschijnt op 26 februari de herziene uitgave van dit in 2012 uitgeroepen Kookboek van het Jaar.

Net als de Fransen hebben wij voor vrijwel elke gelegenheid een baksel bedacht. Van Oliebollen tot streekgebonden favorieten zoals de Bolus en de Amsterdamse korstjes. In dit bakboek komt het allemaal voorbij, voorzien van prachtige achtergrondverhalen over het ontstaan ervan.

Het Nederlands bakboek is een prachtig boek voor iedereen die de Nederlandse bakcultuur beter willen leren kennen of ontdekken. Garant voor uren lees- en bakplezier!

Bestel bij je boekhandel: Het Nederlands bakboek | Recepten en historische verhalen voor thuisbakkers | Kosmos | ISBN 9789021579641

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!