Bananenbrood met chocolade en tahin, een super combinatie! Naast dit ‘brood’ kun je er ook een heerlijke pudding van maken. Probeer maar eens!
Overigens, of je nu het overheerlijke bananenbrood maakt of de warme puddingcake (of welk ander recept in dit boek ook waarin tahin zit), probeer echte Midden-Oosterse tahin te krijgen; die is rokeriger en vloeibaarder, met een fluweelzachte textuur, dan de gangbaardere mediterrane versie waarop zelfs Nigella Lawson meer lepels heeft kromgebogen dan Uri Geller.
Recept voor ca. 10 plakken chocolade bananenbrood:
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 250 g (circa 2 middelgrote) heel rijpe of overrijpe bananen (gewicht met schil)
- 4 el (60 ml) plantaardige of olijfolie
- 50 g tahin, op kamertemperatuur
- 1 groot ei, op kamertemperatuur
- 50 g kristalsuiker
- 35 g bruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 60 g tarwebloem (of glutenvrije tarwebloem)
- 25 g cacao
- ½ tl baksoda
- ¼ tl fijn zeezout
- 100 g pure chocoladedruppels
- 1½ tl sesamzaad, om de bovenkant te bestrooien
VEGAN OPTIE: Je kunt een veganistische versie maken door het ei weg te laten en 350 gram bananen en 75 gram tahin te gebruiken.
Zelf chocolade bananenbrood maken doe je zo:
- Verwarm de oven voor op 170°C/hetelucht 150°C. Bekleed een klein cakeblik van 450 gram (ca. 16 x 9 cm) met bakpapier.
- Pel de bananen en pureer ze met de hand of met een elektrische mixer. Klop de olie erdoor, gevolgd door de tahin. Klop het ei en dan de kristalsuiker, de basterdsuiker en de vanille erdoor.
- Klop of roer met een vork de bloem, de cacao, de baksoda en het zout door elkaar en klop het langzaam door het beslag tot je geen witte spikkels meer ziet. Spatel dan de chocoladedruppels erdoor met een flexibele spatel, die je straks nodig hebt om het dunne beslag in het cakeblik of de ovenschaal te schrapen. Stort in het cakeblik en strooi dan het sesamzaad erover.
- Bak 45-50 minuten tot het is gerezen en stevig aanvoelt, of tot een prikker er bijna schoon uit komt; hier en daar zal er wat chocolade aan kleven. De bovenkant van het brood kan barsten vertonen, maar dat hoort erbij. Laat het in de vorm op een rooster volledig afkoelen. Haal het brood uit de vorm als het koud is (als je zo lang kunt wachten), verpak het in bakpapier en daarna in aluminiumfolie en laat het nog een dag staan voor je het aansnijdt en eet. Ik snap het als dit te veel van je vraagt en geef toe dat ik niet altijd kan wachten.
Houdbaarheid bananenbrood; bewaren en invriezen
Bewaar bananenbrood luchtdicht tot 5 dagen op een koele plaats. Invriezen – Wikkel een brood of sneeën strak in een dubbele laag plasticfolie en dan het brood in aluminiumfolie en de sneeën in een luchtdicht bakje 3 maanden (brood) of 1 maand (sneeën) houdbaar. Ontdooien: uit de folie en op een rooster bij kamertemperatuur.
Dit recept komt uit Koken, eten, leven van Nigella Lawson en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Koken, eten, leven Nigella Lawson | Atlas Contact | ISBN 978 9045 043 074
Of bestel online:
Koken, eten, leven van Nigella Lawson
Verhalen, herinneringen en 100 nieuwe recepten van de koningin van de thuiskeuken. De meeste mensen hebben volgens mij wel minimaal één Nigella kookboek in huis. Zo niet, dan is dit er eentje om dat recht te zetten. Als je net als ik weleens een kookboek op je nachtkastje hebt liggen om uit te lezen, dan is Nigella’s nieuwste boek een aanrader. Met 350+ bladzijden en ‘maar’ 100 recepten is er lekker veel ruimte voor verhalen en herinneringen over eten.
Van Een liefdevol pleidooi voor bruin voedsel; ‘hallo Instagram, dit is een stoofpot, stoofpotten zijn bruin’ tot Genieten met Kerst; ‘wij mensen hebben rituelen nodig’. Verhalen met de herkenbare Nigella humor, echt om van te smullen.
Net als de recepten overigens. De foto’s zijn vrij basic, Nigella maakt geen gebruik van een foodstylist, dus nergens echt indrukwekkende (en misschien juist daarom wel afschrikwekkende) gerechten. Een beetje ouderwets. Maar misschien daarom juist wel fijn. Want het zijn stuk voor stuk haalbare recepten die jij thuis ook maakt. En ook nog eens vrijwel identiek aan de foto op tafel zet. Net als Nigella, de koningin van de thuiskeuken! Als dat niet fijn is..
Geen reacties