Gebak en taart/ Toetjes

Citroentaart

Mmm… Wat een lekker fris taartje! Geen fan van citroen? Vervang dan door limoen. In dat geval laat je de kurkuma achterwege, maar doe je er wat blaadjes verse spinazie bij, zodat je een groen kleurtje krijgt. Bewaar deze taart koel tot je ze serveert, want anders zal ze door de kokosolie plat worden.

Citroentaart zonder oven of bakken

citroentaart zonder oven of bakken

Recept voor 1 taart (8 personen) | Bereidingstijd 20 minuten + 3 uur in de vriezer

Benodigdheden

  • 200 g cashewnoten
  • 100 g ontpitte dadels
  • 100 g amandelmeel
  • de zeste van 1 citroen
  • het sap van 2 citroenen
  • 90 g gesmolten kokosolie
  • 70 g agave of ahorn
  • 1 tl kurkuma
  • 20 g plantaardige melk (bv. rijstmelk)

Bereiding

  1. Haal de zeste van 1 gewassen citroen.
  2. Pers 2 citroenen (dit moet 80 g zijn).
  3. Week 200 g cashewnoten in warm water. Zo zijn ze minder hard en kan je ze beter verwerken.
  4. Maak de bodem van de taart. Doe de ontpitte dadels, het amandelmeel, een beetje citroenzeste (naar smaak) en 20 g gesmolten kokosolie in de keukenrobot en mix tot het één geheel wordt.
  5. Leg een bakvel in de springvorm, maar enkel op de bodem. Duw het deeg uit in de vorm.
  6. Maak nu de citroenlaag. Doe de geweekte cashewnoten (zonder vocht), de agave, het citroensap, de plantaardige melk, 70 g gesmolten kokosolie en 1 tl kurkuma (een ideale onstekingsremmer én kleurmaker) in de keukenmachine en mix tot er geen stukjes noot meer zichtbaar zijn.
  7. Verdeel de citroenlaag over de bodem van de taart.
  8. Werk eventueel af met gedroogd fruit, notenschilfers of notenstukjes.
  9. Zet de taart zeker 3 uur in de vriezer, tot ze helemaal hard is.
  10. Zet nadien nog een paar uurtjes in de koelkast voor je ze opeet.

TIP: Wil je de taart afwerken met vers fruit? Doe dit dan pas na het invriezen.

Kookboek Gezond zondigen en hartig genieten

Dit recept komt uit de plantaardige keuken van Tartelies. Het verscheen in het kookboek Gezond zondigen en hartig genieten. Lees mijn recensie hier en ontdek nog meer recepten uit dit vegan kookboek.

Bestel bij je boekhandel: Gezond zondigen en hartig genieten – uitgeverij van Halewyck – ISBN 978-94-6383-164-2

Of bestel online:

3 recepten uit Gezond zondigen en hartig genieten:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!