Avond eten/ Lunch

Hamburgers verdienen een zelfgemaakt broodje!

Als je van een broodje hamburger houdt, zul je het met me eens zijn dat een lekker broodje hamburger, minimaal twee ingrediënten nodig heeft van goede kwaliteit. De hamburger (duh..) en het broodje! Wat je daar verder tussen legt is uiteraard een kwestie van smaak, maar zonder een goede versie van die eerste twee wordt het niets. De hamburgers haalde ik bij mijn slager. Met de broodjes ging is zelf aan de slag. Oh, en waarom een hamburger fastfood heet? Ik heb geen idee, want voor deze broodjes moet je echt even de tijd nemen. Maar dat is niet erg, ze zijn absoluut de moeite waard!

hamburger-broodje-maken

Het recept voor de broodjes komt uit het kookboek New York – recepten uit de big apple. Ze heten er Hamburger & Hotdog Buns. In dit boek onderschrijven ze het feit dat voor een overheerlijke hamburger, het broodje (bun) net zo belangrijk is als wat je ertussen legt. De bun, het broodje dus, is pas echt goed als je hem zonder belg ook lekker vindt. Nou dat zijn deze buns zeker!

hamburgers-maken

Een hamburger broodje maken doe je zo

De foto’s hieronder zijn wat donker, maar ze geven je denk ik wel een goed idee hoe de broodjes er in de verschillende fasen uitzien.

broodjes-maken-recept

Hamburger broodjes

Print Recept
Personen: 10 Bereidingstijd: 40

Ingrediënten

  • 650 gr. bloem
  • zakje gist
  • 4 el. poedersuiker
  • 2 tl. zout
  • 1,4 dl. water
  • 50 gr. boter
  • 1,8 dl melk (plus 1,5 el. voor het toplaagje)
  • 4 eidooiers
  • * optioneel = sesamzaad of maanzaad

Bereiding

1

Meng bloem, gist, suiker en zout

2

Verhit het water en de boter totdat de boter is gesmolten, haal de pan van het vuur en voeg de melk toe.

3

Voeg het warme mengel pas toe aan het bloemmengel als de temperatuur van de vloeistof tussen de 49 en 55 graden ligt (controleer dit met een thermometer!).

4

Kneed het deeg en voor de eidooiers een voor een toe. Kneed na elk ei goed en blijf kneden tot je een soepel deeg hebt (circa 10 min. met een keukenmachine).

5

Rol het deeg tot een gladde bal en leg het in een ingevette kom. Dek af met plasticfolie.

6

Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld (op kamertemperatuur duurt dit circa 1,5 uur).

7

Verdeel het deeg vervolgens in 10 gelijke porties.

8

Maak je hamburgerbroodjes, maak dan bollen van de porties (diameter ca. 12cm, hoogte 2cm) . Voor hotdog broodjes, maak je van de porties worsten (ca. 4cm dik en 12 cm lang).

9

Maak van aluminiumfolie zelf vormen waar je de broodjes in kunt laten rijzen of gebruik mini quiche vormpjes zoals ik deed.

10

Laat de broodjes nogmaals rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld (op kamertemperatuur duurt dit circa 1 uur).

11

Verwarm de oven voor op 220 graden.

12

Besmeer het deeg met een kwastje met de melk, maar druk de broodjes niet te hard in.

13

* strooi nu het maanzaad of sesamzaad er op als je dat gebruikt

14

Bak de broodjes in circa 11 tot 12 minuten goudbruin. De onderkant moet ook een beetje kleur hebben (ik heb ze op hun kop nog een minuutje langer in de oven gedaan).

Extra notities

Credits : Het recept voor deze broodjes komt uit het kookboek New York - recepten uit de big apple. Ze heten er Hamburger & Hotdog Buns.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!