Bijgerecht/ Weet wat je eet

Alles over roux

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over roux. Wat is roux eigenlijk? Welke soorten zijn er en wat is de bereidingstijd van roux. Maar ook hoelang kun je een roux bewaren, welke ingrediënten zitten er in roux, en uiteraard het basisrecept voor het zelf stap voor stap maken van een roux.

hoe maak je roux

Wat is roux ?

Een combinatie van vetstof en bloem die sauzen bindt en indikt. De klassieke toepassing van roux is als bindmiddel voor sauzen.

Waarom maakt roux een saus dikker?

Boter bestaat uit vetten en karnemelk. Als je bloem toevoegt aan gesmolten boter, lossen de zetmeelkorrels van de bloem gedeeltelijk op in het water in de karnemelk. Tijdens de bereiding zwellen de korrels door het opnemen van het water op en binden ze de roux. Als je de roux toevoegt aan sauzen, nemen de zetmeelkorrels ook nog water uit de saus op (melk in het geval van bechamelsaus) en zo wordt de saus dikker.

Welke soorten roux kennen we?

We onderscheiden witte, geeloranje en bruine roux. En je maakt ze als volgt. Laat roux zover kleuren afhankelijk van de saus waarvoor je de roux wilt gebruiken. Gebruik een crèmekleurige witte of blonde roux voor bechamelsaus. Een geeloranje blonde roux voor veloutés. En een bruine roux voor vleessaus.

Wanneer is de rouw klaar? Roux is klaar als…

  • Een witte of blonde roux is klaar als: de roux crèmekleurig is.
  • Een blonde roux is klaar als: de roux iets donkerder kleurt na 2 tot 3 minuten bakken.
  • Een bruine roux is klaar al : de roux karamelkleurig kleurt na nog 3 tot 4 minuten bakken.

Let op! Haal de roux tijdig van het vuur, zodat hij de juiste kleur heeft maar niet verbrandt
en onbruikbaar wordt.

De bereidingstijd van roux

Voorbereiding: 5 minuten bereiding: 5 minuten

Roux bewaren

Roux kun je goed bewaren. Roux is 4 tot 5 dagen koel houdbaar in een schone, afgesloten vershouddoos.

3 tips voor een goede roux

  • TIP 1: Gebruik bloem met weinig of geen smaak om de smaak van de saus niet te beïnvloeden.
  • TIP 2: De roux moet warm zijn om een koude vloeistof te binden en koud zijn om een warme vloeistof te binden.
  • TIP 3: Heb je haast, maak dan een snelle roux van neutrale, plantaardige olie en bloem. Je kunt deze gewoon koud mengen.
ingredienten roux

Wat heb je nodig om een rouw te maken?

Voor het maken van een roux gebruik je een steelpan en een garde. En uiteraard de genoemde ingrediënten uit het basisrecept hieronder.

Hoe moet je een roux stap voor stap maken?

Roux maken

Print Recept
Personen: binding voor 1 liter Bereidingstijd: 1-5 min

Ingrediënten

  • 75 g boter
  • 75 g patentbloem

Bereiding

1

Stap 1: Snijd de boter in blokjes en laat ze smelten in een steelpan.

2

Stap 2: Voeg de bloem toe en roer goed met een garde om de roux te laten binden. Laat 1 tot 2 minuten bakken op laag vuur, tot de roux loskomt van de bodem en aan de wanden van de steelpan en aan de garde blijft plakken.

3

Stap 3: De roux is meteen klaar voor gebruik.

Extra notities

Deze informatie en het recept voor roux komt uit Het kleine boek voor sauzen en is met toestemming van de uitgever Good Cook gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl

Deze informatie en het recept voor roux komt uit Het kleine boek voor sauzen en is met toestemming van de uitgever Good Cook gepubliceerd op Kook Gewoon.

Met Het kleine boek voor sauzen leer je de basiskennis voor het bereiden van 40 klassieke en originele sauzen en bereid je voortaan je eigen perfecte sauzen allemaal zelf! In dit boek krijg je bij elke saus een duidelijke uitleg over de samenstelling, de opbouw, de bereiding en de benodigde techniek. De handige tips zorgen voor een perfecte home made saus!

Bestel bij je boekhandel: Het kleine boek voor sauzen | Good Cook | ISBN 9789461432636

Of bestel online:

stap voor stap roux maken

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!