Avond eten

Varkensworst met linzen, mosterd & bleekselderij

Varkensvlees met linzen, mosterd en bleekselderij. Dit gerecht is geïnspireerd op twee klassieke Franse smaakcombinaties – varkensvlees en linzen en worst in combinatie met dijonmosterd.

Het combineert deze twee tot een hartige, stevige maaltijd en wordt voorzien van een verfrissende bleekselderijsalade om het helemaal af te maken. De linzen worden net als pasta bereid in kokend water en worden afgegoten, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de precieze hoeveelheid water die ze zullen opnemen. Het is een onfeilbare methode om keer op keer perfect bereide linzen te hebben.

Varkensworsten met linzen, mosterd en bleekselderij

Varkensworsten met linzen, mosterd & bleekselderij

Recept voor 4 personen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 biologische citroen
  • 20 g peterselieblaadjes
  • 4 tenen knoflook
    1 middelgrote gele of witte ui
  • 450 g verse varkensworst (naar keuze)
  • zeezout
  • 300 g groene linzen (ook wel du Puy-linzen genaamd) of zwarte belugalinzen
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el dijonmosterd
  • versgemalen zwarte peper

Een ui snipperen doe je zo:

Weet je niet precies hoe je een ui moet snipperen?

Bekijk deze video voor een korte les over het snipperen van uien.

Het recept maak je als volgt:

Varkensworsten met linzen, mosterd & bleekselderij

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: zie recept

Ingrediënten

  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 biologische citroen
  • 20 g peterselieblaadjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 middelgrote gele of witte ui
  • 450 g verse varkens- worst (naar keuze)
  • zeezout
  • 300 g groene linzen (ook wel du Puy-linzen genaamd) of zwarte belugalinzen
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el dijonmosterd
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

1

STAP 1 Kook de linzen: Vul een middelgrote pan voor driekwart met water. Voeg 1⁄2 eetlepel zeezout toe en breng het water aan de kook. Voeg de groene linzen toe en draai het vuur tot matig laag, zodat het water zachtjes blijft koken. Kook de linzen 20 tot 30 minuten tot ze net zacht, maar niet papperig zijn. Giet de linzen af in een fijnmazige zeef.

2

STAP 2 Maak intussen de bleekselderijsalade en bereid de groente voor:

3

* Pluk de eventueel aanwezige blaadjes van 4 stengels bleekselderij en leg de blaadjes in een middelgrote kom.(*1) Snijd eventuele lelijke, bruine onderkanten van de bleekselderij, snijd de stengels in schuine, dunne repen en voeg ze toe aan de blaadjes in de kom.

4

* Rasp het gele gedeelte van de schil van ongeveer 1⁄2 citroen boven de bleekselderij. Snijd de citroen door- midden en knijp de geraspte helft uit boven de kom. Hussel om alles te mengen. Bewaar de overgebleven citroenhelft voor de linzen.

5

* Voeg 20 gram peterselieblaadjes toe aan de bleek- selderij, maar hussel de salade nog niet. We doen dat later, vlak voor het serveren zodat de salade knapperig blijft. Zet de salade in de koelkast

6

* Snijd 4 tenen knoflook in dunne plakjes.

7

* Snipper 1 middelgrote gele of witte ui fijn.

8

STAP 3 Bereid de worsten: Verwarm, als de linzen ongeveer 15 minuten hebben gekookt, een gietijzeren koekenpan met een doorsnede van 30 cm op matig vuur. Schenk3 eetlepels extra vierge olijfolie in de pan en voeg 450 gram varkensworst toe. Bak de worsten, keer ze regelmatig, tot ze na 10 tot 13 minuten goed bruin gekleurd en door en door gaar zijn. (*2) Leg de worsten op een bord.

9

STAP 4 Ga verder met de linzen:

10

* Doe de ui en knoflook in de koekenpan en zet de pan terug op matig vuur. Bak de ui en knoflook 4 tot 5 minuten, schep vaak om, tot de ui zacht is.

11

* Voeg de linzen, 2 eetlepels dijonmosterd en 120 ml water toe. Roer, schraap eventuele aanbaksels los van de pan, tot er na 3 tot 5 minuten een soort saus ontstaat. Haal de pan van het vuur, knijp het sap uit de bewaarde citroenhelft uit boven de pan en roer om alles te mengen. Proef en voeg indien nodig zeezout toe.

12

STAP 5 Serveer:

13

* Hussel de peterselieblaadjes en de bleekselderij, besprenkel de salade met 1 eetlepel olijfolie en breng hem op smaak met zeezout en zwarte peper.

14

* Snijd de worsten in schuine plakken. Verdeel de linzen over vier kommen, leg in iedere kom een aantal plakken worst en schep wat bleekselderijsalade op de worst en de linzen.

15

(*1) Bladeren van bleekselderij zitten boordevol smaak – ze zijn een soort gratis kruiden.

16

(*2) Controleer de kerntemperatuur met een keukenthermometer – die zou 65 °C moeten aanwijzen en moeten oplopen tot tussen 68 °C en 71 °C, nadat de worsten uit de pan zijn gehaald. Als je geen gedoe met een keukenthermometer wilt, kun je met je vingers zachtjes op de worsten duwen – ze moeten niet zo papperig voelen als toen ze rauw waren. Ze zullen strakker en veerkrachtiger aanvoelen, maar niet helemaal hard zijn (wat betekent dat ze te ver gebakken zijn).

Extra notities

Dit recept komt uit Kook dit boek en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl Kook dit boek | Good Cook | ISBN 978 94 6143 266 7 | NUR 441

recepten kook dit boek

Kook dit Boek van Molly Baz

Kook dit boek is een door en door modern kookboek om een betere, inventieve en creatieve thuiskok te worden en biedt smaakvolle gerechten die iedereen kan maken. Receptontwikkelaar en voormalig Bon Appétit-ster Molly Baz geeft een opwindende spoedcursus in de basisprincipes van koken. Met de ‘7 gouden regels’ – o.a. hoe je gerechten op smaak kan brengen, dat textuur en perfect uitgevoerde kooktechnieken alles bepalend zijn – kook je moeiteloos door alle 95 recepten heen en blijf je deze herhalen.

De recepten zijn een aantrekkelijke mix van eenvoudige, informele maar restaurantwaardige ‘cheffy’ gerechten. Met de diverse QR-codes heeft de gebruiker direct toegang tot instructievideo’s over de wat lastigere kooktechnieken. Ga aan de slag en kook dit boek stuk: van voorgerecht tot en met desserts. Gegrilde aubergines met gepekelde rozijnen in basilicumdressing, langzaam gegaarde kip met geplette aardappeltjes, piri-piri en aioli, krokante botergarnalen, salade met halloumi, perzik en tomaat of maak de overheerlijk miso-appeltaart. Met vele basisrecepten voor diverse dressings, sauzen, condimenten, inmaakrecepten en meer.

Kortom: koop en koop dit boek!

Bestel bij je boekhandel: Kook dit boek | Good Cook | ISBN 978 94 6143 266 7 | NUR 441

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!