Broodtrommels/ Gebak en taart/ Hapjes en snacks

Volkoren bananenbrood met de smaak van speculaas

Waarschijnlijk weet je het al wel. Bananen en bakken zijn een combinatie die goed samen gaan. Suiker en bakken ook trouwens. Je kunt tegenwoordig geen tijdschrift openslaan of blog lezen, zonder dat er een recept voor bananenbrood, oftewel bananabread, in is opgenomen. Zonder suiker maar met banaan.

Nu zal ik je eerlijk bekennen dat ik niet een bijzonder groot fan ben van bananenbrood. Ja dat van de bakker om de hoek maar dat ziet er uit als cake en ik ben er van overtuigd dat er extra suiker in zit. Of als er chocolade aan toegevoegd is dan vind ik het ook nog wel lekker. Maar dat is het idee van bananenbrood en gezonder snoepen natuurlijk niet.

Gezonder snoepen; volkoren bananenbrood met speculaas

In de Hallo Jumbo van afgelopen maand stond een bakdossier. Met, jawel, ook weer een bananenbrood recept. Ik besloot om nogmaals een bananabread te bakken in de hoop dat deze wel gretig aftrek zou vinden. Natuurlijk paste ik het originele recept wat aan en misschien is dat wel de fout die ik vrijwel altijd maak met bakken. Je moet je namelijk aan de bakregels houden. En daar ben ik niet zo van. Misbaksels komen hier dus regelmatig van. Gelukkig pakte mijn bananenbrood nu eens wel goed uit. En ik moet eerlijk toegeven; voor bananenbrood smaakt het niet eens zo verkeerd!

volkoren bananenbrood kookgewoon

[et_bloom_inline optin_id=”optin_1″]

Volkoren speculaas bananenbrood

Print Recept
Personen: 12 Bereidingstijd: 20 + 50 oventijd

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen gepeld
  • 150 gram volkorenmeel
  • 3 tl. bakpoeder
  • 1 el. kaneel kruiden
  • 2 el. koek- en speculaaskruiden
  • 3 eieren
  • 3 el. zonnebloemolie (plus wat extra voor het invetten)
  • 4 el. volle yoghurt
  • 4 dadels zonder pit

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Vet een cakeblik in met zonnebloemolie en bestuif het met bloem.

3

Prak de bananen met een vork fijn.

4

Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg toe aan de bananen.

5

Meng er de eieren, olie en yoghurt door.

6

Meng er vervolgens de kruiden, het meel en bakpoeder door.

7

Giet het deeg in het ingevette cakeblik.

8

Bak je bananenbrood in circa 50 minuten gaar.

9

Laat het brood 10 minuten afkoelen waarna je het voorzichtig uit het blik klopt.

10

Laat verder afkoelen en snijd in plakken.

volkoren-bananenbrood-mee-naar-school

Misschien vind je dit ook leuk

  • Nella
    30 juli 2019 at 10:04

    Hoi Maike,
    De cake staat in de oven. Bedankt voor het recept. De dadels staan wel bij de ingrediënten, maar niet wanneer ze er bij moeten. Ach….nu zonder gedaan. Komt vast goed. Groeten uit Zierikzee, Nella

    • Maike
      11 september 2019 at 09:43

      Hoi Nella,
      Ik hoop dat je cake gelukt is, ik ga eens kijken naar de beschrijving, vast vergeten!
      Groetjes Maike