Niets lekkerder dan vers brood! Volkorenbrood wat mij betreft, lekkerder en veel gezonder dan wit brood. Groot voordeel van zelf bakken is, naast de voldoening van iets zelf maken, natuurlijk ook die niets overtreffende heerlijke vers brood geur in huis. In dit artikel leg ik je uit hoe je thuis zelf volkoren brood met desem bakt.
Recept : Volkorenbrood desem
bereiden: 30 minuten eerste rijs: 1 uur rusten: 30 minuten tweede rijs: 2 uur bakken: 30 minuten
Deze ingrediënten heb je nodig voor 2 broden van 400 g:
- 360 g volkorenmeel (T150)
- 260 g water
- 8 g zout
- 90 g vloeibare desem (zie printbaar recept onderaan dit artikel)
- 6 g verse bakkersgist
- 60 g tarwezemelen
Zelf volkorenbrood maken doe je zo:
- Kneed in de kom van een keukenmachine met deeghaak het volkorenmeel, water, zout, de vloeibare desem en verkruimelde verse bakkersgist 4 minuten op de laagste stand en dan 6 minuten op de middelste stand. Het deeg moet van de wand van de kom loskomen.
- Leg het deeg in een kom, dek het af met een theedoek en laat het 1 uur op een warme plek (25 tot 28 °C) rijzen.
- Verdeel het deeg in twee porties en vorm er bollen van.
- Dek ze af met een theedoek en laat ze 30 minuten op een met bloem bestoven werkvlak rusten.
- Vorm er batards van. Bevochtig de bovenkant van de broden met behulp van een deegkwast met een beetje water en doop ze dan in de tarwezemelen. Leg ze met de naad naar beneden op een stuk bakpapier.
- Snijd ze met een snee in.
- Dek ze af met een theedoek en laat ze 1 uur en 30 minuten tot 2 uur op een warme plek (25 tot 28 °C) rijzen.
- Verhit de oven tot 260 °C (conventionele oven) met een bakplaat en een bakje water erin. Leg de broden op bakpapier op de hete bakplaat. Besprenkel de bodem van de oven met water en zet de broden 25 tot 30 minuten met het bakje water in de oven. Zet de ovendeur 5 minuten voor het eind van de bereidingstijd open. De broden zijn gaar als ze vanbinnen bruin zijn en de tarwezemelen ook mooi zijn gekleurd.
Dit recept komt uit Van de Vegan bakker (lees de review) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Van de Vegan bakker | Good Cook | ISBN 978 94 6143 254 4
Of bestel online:
Dag 1 DE DESEM STARTEN - Meng de patentbloem, het warme water en het appelsap in een kom. Doe het geheel in een luchtdichte bak en laat het op een warme plek (minstens 25 °C, bovenop de koelkast of een radiator bijvoorbeeld) 48 uur rusten. Dag 3 DE DESEM VERVERSEN - Neem als er kleine bubbeltjes zijn ontstaan 100 gram van de desem en gooi de rest weg. Doe de desem in een kom en voeg 100 gram water en 100 gram patentbloem toe. Meng met een spatel. Leg een stuk plasticfolie op het geheel om het af te dekken en laat het 36 uur op een warme plek rusten. Dag 5 - Herhaal de vorige stappen. Laat de desem 36 uur op een warme plek rusten. Dag 6 of 7 - Herhaal de vorige stappen. Laat de desem 36 uur op een warme plek rusten. Dag 8 of 9 VASTE DESEM - Doe 100 gram van de vloeibare desem (stamcel) in de kom van een keukenmachine met deeghaak en voeg het lichte lemairemeel en warme water toe. Kneed het deeg 5 minuten op de laagste stand. Laat de desem 24 uur rusten in een luchtdichte bak in de koelkast. Als het geheel eruitziet als een grijzig en droog deeg, is het klaar voor gebruik. Bewaar de desem in de koelkast in een niet volledig afgesloten bakje. Je moet hem minstens een keer per week voeden om hem in leven te houden. Elke desem is anders, dus houd hem goed in de gaten en voed hem als hij het nodig lijkt te hebben. Dit recept komt uit Van de Vegan bakker en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Van de Vegan bakker | Good Cook | ISBN 978 94 6143 254 4
Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl voor een gezondere leefstijl ga je naar www.kookgewoongezonder.nl
Tarwedesem maken
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Geen reacties