Avond eten

Bloemkool; geroosterd en gemarineerd ‘Al Pastor’ style

Wanneer je geen liefhebber bent van bloemkool is het roosteren van bloemkool echt aan te raden. De specifieke koolachtige smaak en geur die je wellicht herkent van gekookte bloemkool treft je in dit gerecht totaal niet aan. Geroosterde bloemkool smaakt eerder nootachtig. Veel heeft je bloemkool dan niet meer nodig. Wat peper en een snufje zout zijn al voldoende. Wil je toch wat extra smaak toevoegen ga je dan te buiten aan zelfgemaakte marinades. Hier kiezen we voor de Mexicaanse Al Pastor style.

Bloemkool; geroosterd en gemarineerd ‘Al Pastor’ style

Voor 4 personen heb je 1 flinke bloemkool nodig. Je snijd de bloemkool in de lengte doormidden waarbij je de harde kern grotendeels verwijderd, maar niet helemaal zodat de roosjes aan elkaar blijven zitten. Wrijf de bloemkool helften over de bloemkool en zorg er voor dat je ze helemaal bedekt. Laat 3 tot 4 uur marineren.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de bloemkool helften op een bakplaat met de snijkant naar boven. Bak 1 uur tot 1,5 uur in de oven. Haal uit de oven, strooi er naar smaak zout en peper op en snijd in plakken.

Lekker met een toef zure room, geroosterde ananas en ingelegd zuur.

Wat betekend Al pastor ? In het begin van 1900 emigreerden Libanese handelaren naar Mexico-Stad. Ze introduceerden er met guajillo chilipepers en achiote gemarineerd (varkens-) vlees dat geroosterd werd aan een verticaal spit. Bij ons beter bekend als shoarma. De Libanese handelaren werden ‘Pastor’, shepherd of te wel schaapherders genoemd. ‘Al’ staat voor ‘zoals’ of ‘in de stijl van’. Al Pastor betekend dus letterlijk vertaald zoiets als “in de stijl van de schaapherders”. Maar logischer zou wellicht zijn ‘Libanese stijl’.

En dan wordt de Mexicaanse Al Pastor opeens Libanees..

Bloemkool met Al Pastor Marinade

  • 4 knoflookteentjes
  • 2 tl. zeezout
  • 4 el. achiotepasta
  • 2 ui, grofgehakt
  • 2 el. ciderazijn
  • 2 tl. komijnzaad
  • 6 pimentkorrels
  • 100 ml. yoghurt
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl geplette zwarte peper

Maak de marinade door alle ingrediënten in de blender te mengen. Schraap eventueel tussendoor de zijkanten van de blender schoon, zodat alle ingrediënten goed gemend worden.

Dit recept is ketoproof.

bloemkool uit de oven

Bloemkool; geroosterd en gemarineerd 'Al Pastor' style

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 5 minuten plus 4-5 uur wachten

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • MARINADE
  • 4 knoflookteentjes
  • 2 tl. zeezout
  • 4 el. achiotepasta
  • 2 ui, grofgehakt
  • 2 el. ciderazijn
  • 2 tl. komijnzaad
  • 6 pimentkorrels
  • 100 ml. yoghurt
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl geplette zwarte peper

Bereiding

1

Maak de marinade door alle ingrediënten in de blender te mengen. Schraap eventueel tussendoor de zijkanten van de blender schoon, zodat alle ingrediënten goed gemend worden.

2

Je snijd de bloemkool in de lengte doormidden waarbij je de harde kern grotendeels verwijderd, maar niet helemaal zodat de roosjes aan elkaar blijven zitten.

3

Wrijf de bloemkoolhelften over de bloemkool en zorg er voor dat je ze helemaal bedekt. Laat 3 tot 4 uur marineren.

4

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de bloemkoolhelften op een bakplaat met de snijkant naar boven.

5

Bak 1 uur tot 1,5 uur in de oven.

6

Haal uit de oven, strooi er naar smaak zout en peper op en snijd in plakken.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Breddos Tacos en met toestemming van uitgeverij Good Cook online geplaatst door Kook Gewoon.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!