Avond eten/ Lunch

Zoete pizza met vijgen noten en mozzarella

Wanneer ik aan pizza denk, is een zoete pizza niet het eerste wat er in mijn gedachten op komt. Alhoewel, vroeger was ik dol op pizza Hawai. Tegenwoordig ga ik liever voor hartig. Maar dat is natuurlijk een gewoonte. Deze zoete pizza met vijgen, noten en mozzarella is een heerlijke afwisseling op al dat hartigs. En wanneer je kiest voor een gele tomatensaus in plaats van een rode tomatensaus zijn de kleuren ook nog eens prachtig!

Dit recept komt uit het Italiaanse kookboek Big Mamma’s – cucina popolare, (een recensie van het kookboek lees je hier) een kookboek vol klassiek Italiaans eten met een hedendaagse twist.

zoete pizza fruit

Voor 1 zoete pizza heb je het volgende nodig:

Ingrediënten voor de tomatensaus

  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 grote tomaat, bij voorkeur geel, ontveld, gehalveerd
  • zout

overige ingrediënten

  • 250 g pizzadeeg (bekijk hier het recept voor dun pizzadeeg, of koop kant en klaar pizzadeeg)
  • 1 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 110 g buffelmozzarella of mozzarella van koemelk
  • 7 kleine vijgen, gehalveerd
  • 40 g halve walnoten
  • zout en peper

Zo maak je deze zoete pizza:

  1. Begin met de tomatensaus. Verwarm de olijfolie in een pan op hoog vuur. Fruit de knoflook 2 minuten. Voeg de tomaat toe en stoof de tomaat 15 minuten op laag vuur. Plet de tomaat tot een grove saus. Breng de tomatensaus op smaak met zout.
  2. Verwarm de oven voor tot 250 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het pizzadeeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een cirkel met een doorsnede van 30 cm en een dikte van 2 cm.
  3. Leg de pizzabodem op het bakpapier. Verdeel de tomatensaus over de pizzabodem en besprenkel de randen van het deeg met olijfolie om te voorkomen dat het deeg uitdroogt tijdens het bakken. Bak de pizza 10 minuten in de oven.
  4. Snijd intussen de mozzarella in plakjes van 1 cm dik.
  5. Haal de pizza uit de oven. Leg de vijgen en mozzarellaplakjes op de pizza. Verkruimel de walnoten en strooi ze over de pizza. Besprenkel de pizza met een beetje olijfolie en breng hem op smaak met zout en peper. Serveer en geniet!

TIP: Aarzel niet om een paar plakjes parmaham (prosciutto di Parma) op de pizza te leggen. Deze smakelijke combinatie van zoet en hartig is heerlijk in de zomer. Iets meer calorieën, maar hé, yolo (you only live once)!

Andere recepten uit Big Mamma’s Cucina Popolare

Bestel bij je boekhandel: Big Mamma’s – cucina popolare | Good Cook | ISBN 978 94 6143 2377

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!