Avond eten/ Bijgerecht

Zweedse gehaktballetjes IKEA

Mocht je het gemist hebben Ikea deelde een paar dagen geleden zijn recept voor de fameuze Zweedse gehaktballetjes. Je kon er bijna niet omheen, Washington Post, Delish, AD, Linda en vele anderen schreeuwden het hardst om dit geweldige nieuws. Super attent van IKEA, ware het niet dat het recept al meer dan 10 jaar online te vinden is. Wel een sympathieke marketingstunt in tijden dat veel mensen craven naar comfortfood…

zweedse gehaktballetjes IKEA
© IKEA

Zweedse gehaktballetjes IKEA recept

Het recept van de Zweedse gehaktballetjes IKEA is in de loop der jaren wel wat aangepast. Zo zijn de gekookte aardappels in het oudere recept ingeruild voor een extra hoeveelheid rundergehakt en is er een teentje knoflook bijgekomen. Ook de bloem werd vervangen door broodkruimels. Wat ook nieuw is, en bijzonder grappig, is dat er bij het recept, dat in het Engels is, een foolproof handleiding zit. Ik ben benieuwd of jij na het uitvoeren van alle 6 stappen ingrediënten over hebt..

vega gehaktballen ikea recept

IKEA gehaktballetjes VEGA

Mocht je overigens liever de Ikea’s Vega ballen maken, dan verwijs ik je graag naar deze PDF van IKEA waar heel veel vega recepten staan. Of ga aan de slag met mijn vegetarische linzenballen. Ook lekker.

Nou laten we dan maar afsluitend op z’n IKEA’s; Smaklig måltid.

Zweedse gehaktballetjes IKEA met saus

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 40 min.

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 250 g varkensgehakt
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 teen knoflook (geplet of gesneden)
  • 100 g broodkruimels
  • 1 ei
  • 5 eetlepels volle melk
  • zout en peper
  • Voor de saus
  • beetje olie
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml (slag)room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Dijonmosterd

Bereiding

1

Stap 1: Doe beide gehaktsoorten in een kom en meng er met je handen ui, knoflook, broodkruimels ei doorheen. Voeg melk toe en kruid met zout en peper.

2

Stap 2: Maak kleine balletjes en leg die apart. Laat ze afgedekt twee uur in de koelkast rusten (hierdoor blijft de vorm beter behouden tijdens het bakken).

3

Stap 3: Verwarm olie in een pan op een middelhoog vuur. Voeg daar vervolgens de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren.

4

Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek met aluminiumfolie en plaats 30 minuten in de voorverwarmde (180 graden).

5

Stap 5: Smelt ondertussen de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en roer twee minuten stevig. Roer er de beiden bouillons door. Roer er vervolgens de room, sojasaus en Dijonmosterd door. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.

6

Stap 6: Serveer met je favoriete aardappelen, frietjes of ander bijgerecht.

Extra notities

Recept © IKEA gepubliceerd op www.kookgewoon.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!