Eten buiten de deur/ Lifestyle

Alle Foodhallen in Nederland op een rijtje

Veel buitenlandse foodtrends zie je na een tijdje ook in ons land. De populaire foodcourts (oftewel foodhallen met in- en/of outdoor plekken om je culinaire boodschappen te doen) gelukkig ook. Sinds eind 2014, toen Amsterdam haar eerste foodmarket opende, kennen we in Nederland ook foodhallen. Gezien het aantal dat er vandaag de dag is, kunnen we wel constateren dat ook in Nederland de foodhallen trend booming is.

Ben jij dol op foodfestivals? Dan vind je een bezoek aan een foodhal vast ook erg leuk. In het weekend is het er meestal wel dringen geblazen, een leuke plek heb je tenslotte niet alleen zullen we maar zeggen. Plan je bezoekje aan een foodhal daarom dus bij voorkeur op een doordeweekse dag. Foodhallen zijn in mijn ogen echt hét foodwalhalla bij uitstek. Lekker eten is er verplicht. Wat wil je nog meer?! Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

TOP 5 foodhallen Nederland

Jawel, dit zijn ze. Alle foodhallen op een rijtje! (mocht ik er eentje vergeten zijn of niet op de hoogte zijn van een nieuwe foodhal, tip me gerust door je reactie achter te laten!)

#1 Foodhallen Amsterdam

De foodhallen in Amsterdam was de allereerste indoor foodmarket plek in Nederland waar je ter plekke kon genieten van goed eten en drinken. Het is razend populair en vooral in het weekend is het er dus dringen geblazen om er bij een van de stalletjes je eten te bemachtigen. Ik had er al zo veel over gehoord en gelezen dat mijn verwachtingen vrij hoog waren. Ik bracht samen met een vriendin deze hallen een bezoekje op een donderdag en toen viel de drukte mee. Wat me erg tegenviel was de grootte. Ik had deze foodhallen echt veel groter verwacht! Gelukkig was er wel heel veel heerlijks om uit te kiezen. Onze keuze viel op Vietnamese street food gerechtjes van Viet View en verrukkelijke Falafel van Maza. Beiden aanraders!

foodhallen-amsterdam

Waar en Wanneer: Bellamyplein 51 Amsterdam – zondag t/m donderdag 11-23:30 op vrijdag en zaterdag tot 01:00 uur.

#2 Foodhallen Den Bosch

In het voormalig Stedelijk Museum van ’s-Hertogenbosch zit Van Heinde. Van Heinde is een bijzondere versmarkt. Je doet er je boodschappen voor thuis, maar je kunt er ook blijven eten. Je koopt er iets voor onderweg, maar je kunt er ook ter plekke koken. Wat je ook kiest, één ding staat altijd centraal: je vindt er smaakvolle, oorspronkelijke en seizoensgebonden producten. Om puur van te genieten. Den bosch is slechts een van dé plekken in Brabant waar je foodhallen tegenkomt. Want ook in Eindhoven hebben ze hun eigen foodhallen. Echte foodliefhebber die Brabanders! Deze foodhallen staan nog op mijn lijstje!

Waar en Wanneer: Hofvijver 2 Den Bosch – alle dagen van 08:00 tot 22:00 op zondag van 12:00 tot 22:00.

#3 Foodhallen Deventer 

Ook het Oosten van Nederland heeft haar eigen foodhallen. In de historische Zwarte Silo op het Havenkwartier in Deventer vind je FoodDock de eerste foodhal van Oost-Nederland. Je kunt op de website en op hun facebookpagina al zien dat ze hier houden van puur en eerlijk eten, én dat ze geloven in het feit dat delen plussen oplevert. Fooddock is een podium voor eigenzinnige ondernemers met passie voor voedsel. Ik ben hier diverse keren met mijn kinderen geweest en het eten plus de sfeer is er altijd erg relaxt. Deze foodhallen zijn niet bijzonder groot, maar de sfeer is er groots!

Nieuw is het buitenterras Buitenboord van FoodDock. Geheel in stijl van de haven drijft het buitenterras, het is namelijk gesitueerd op een echte boot!

fooddock foodhal deventer

Waar en Wanneer: Zuiderzeestraat 2 Deventer, Op woensdag, donderdag en zondag 12:00-21:00 en vrijdag en zaterdag van 12:00-22:00 uur.

EDIT: Helaas, deze foodhal bestaat niet meer.

#4 Foodhallen Eindhoven

Ook Eindhoven heeft sinds kort haar eigen FoodCourtVershal het Veem – in het inmiddels erg populaire Strijp S. Onderin het Veemgebouw is een gigantische Foodhall van bijna 3.000 vierkante meter gerealiseerd. Passie voor het product staat hier voorop en al het voedsel moet er dagelijks vers worden bereid. Het accent van deze culinaire hotspot ligt op ruiken, proeven en voelen van een uitgebreid aanbod aan verse, regionale en exotische producten. Verse pasta’s, exotische kruiden, tapas, het beste vlees, de verste vis, oesters, bijzondere champagnes, biologische topwijnen, ambachtelijk bier, kaas, noten, zuidvruchten. Hier ga je naartoe als je gaat koken voor goede vrienden, of om even te proeven, een espresso te drinken en een kaasje uit te proberen. Of gewoon als je van lekker eten houdt.

foodhallen nederland kookgewoon

Recent bezocht ik de Vershal het Veem samen met mijn zusje. De versmarkt is helaas nog lang niet vol, maar de sfeer die er hangt en de standhouders die er wel staan maken dat ruimschoots goed. Dat beloofd wat voor de toekomst! De lege ruimten zijn momenteel opgevuld met exposities, zodat het niet al te leeg oogt. De stands met biologische kaas, de blikjesfabriek en Soeppa! probeerden we uit en zijn zeker de moeite waard. Hier kun je zien welke food ondernemers er momenteel staan. Wellicht ben je in deze vershal op het moment dus wat sneller uit gekeken een bezoek zou ik zeker aanraden, want op Strijp S zijn nog genoeg andere dingen te zien. Aanrader dus!

Waar en Wanneer: Torenallee 86-02 Eindhoven – woensdag t/m zondag open 10-19.00 uur (tijdens Dutch Design Week in oktober alle dagen open!)

#5 Foodhallen Rotterdam

Naast Station Rotterdam Blaak vind je de foodhallen van Rotterdam; Markthal Rotterdam. Met 12.000 vierkante meter behoorlijk groot te noemen. De marktvloer telt zo’n 100 versunits uit alle foodbranches, aangevuld met bloemen en planten. In de flanken van de boog en op de eerste verdieping zijn er foodshops, horecazaken en is er zelfs een kookschool. Boodschappen doen is hier echt een belevenis en je kunt er lekker neerstrijken voor een drankje of een hapje. Een bruisende markthal die uit zijn voegen barst van verse vis, brood dat nog warm is, mals vlees, ontelbaar veel soorten kaas en groenten net uit de grond. Oh jee, en alsof dat allemaal nog niet genoeg is kunnen echte foodies zelfs gaan wonen in de markthal. Deze foodhallen hebben een grote indruk op mij achtergelaten. De keuze aan versproducten om thuis iets lekkers me te koken is groot! De keuze aan take-away food of restaurantjes om wat te eten ook. Dikke aanrader als je eens in Rotterdam bent!

foodhallen nederland markthal rotterdam kookgewoon

Waar en Wanneer: Ds. Jan Scharpstraat 298 Rotterdam – maandag t/m donderdag en zaterdag van 10:00 tot 20:00, vrijdag van 10:00 tot 21:00, zondag van 12:00 tot 18:00. Op feestdagen zullen er afwijkende openingstijden worden gehanteerd.

#6 FoodMarkt Veghel

In mijn geboorte plaats Veghel zijn er sinds een paar jaar ook foodhallen. Wij Brabanders worden natuurlijk niet voor niets Bourgondiërs genoemd. Deze locatie is een echte hotspot wat mij betreft! Op het oude CHV terrein zwijgen de machines al jaren, maar de nieuwe CHV Noordkade laat wel volop van zich horen: culturele bedrijven en enthousiaste ondernemers gaan door met mixen en mengen. Ga er eens kijken en bezoek dan ook de Jumbo FoodMarkt een echte voedselbeleefmarkt zoals ze zelf zeggen. Diverse regionale producten en speciale keukens/toko’s en een hele gave sfeer.

Waar en Wanneer: Verlengde Noordkade 14 Veghel (Foodmarkt zit ook in Amsterdam en Breda), maandag t/m zaterdag 08:00-21:00 en op zondag van 10:00-20:00 uur.

foodhallen den haag

NIEUW #7 Foodhallen MingleMush Den Haag

In Den Haag opent binnenkort foodhal MingleMush. Op 50 meter van Den Haag CS en op loopafstand van honderden bedrijven, de universiteit en Ministeries is deze foodhal straks een ideale plek om elkaar te ontmoeten.

Wat mag je verwachten van MingleMush? Een eigentijdse look & feel foodhal van ca. 1300 m2. Met permanent 10 grote food units, 5 kleinere food units, diverse terrassen en een bar. Als afwisseling zijn er ook nog 5 pop-up units. Er komt een markt, open podium, optredens en movie nights. Het beloofd een ontmoetingsplek te worden voor allerlei bezoekers. Lekker bijpraten, genieten van eerlijk eten en drinken voor een betaalbare prijs. Ontspanning met een boek, optreden of film. Genoeg voor heel veel culinair vertier!

Waar en wanneer: Anna van Buerenplein 712 te Den Haag. Opent in het 1e kwartaal 2017; 7 dagen per week van 10.00 tot 22.00 uur.

Misschien vind je dit ook leuk

 • Tine
  23 januari 2017 at 21:27

  Ha Maike,

  In Zaandam zit tegenwoordig Yada Yada. Op het nog onontdekte ruige Hembrug terrein. Check http://www.yadayadamarket.nl/default.aspx#ad-image-3

  • Maike
   24 januari 2017 at 08:04

   Dank je wel voor je tip Tine! Ik ga snel kijken.

 • Irma
  30 oktober 2021 at 09:55

  In den haag ontdekte wij deze foodhallen,
  Haagsche Bluf 40, 2511 CN Den Haag
  We hebben er 3 dagen achter elkaar iedere x wat anders gegeten,mooi geprijsd en lekker vers

  • Maike
   31 oktober 2021 at 13:16

   Hoi Irma,
   dank voor je tip, klinkt leuk!
   groetjes Maike