Conceptueel gesproken verschilt deze zoete aardappel cake werkelijk niet van een wortelcake. Geraspte zoete aardappels geven de cake zowel vocht, als een zoete smaak op dezelfde manier als wortels dat doen. Wat de bereiding betreft kan deze cake niet eenvoudiger. Twee kommen, een blokrasp en een paar keer roeren later staat je cake in de oven. Er gaat versgeraspte gember in het beslag wat, als je het mij vraagt, een veel interessantere smaak geeft. Je kunt voor de topping ieder soort zaden en pitten gebruiken die je lekker vindt – ik ben toevallig dol op de smaak van geroosterd sesamzaad met gember en verwarmende specerijen, maar alles is mogelijk, het is aan jou.
Zoete aardappel gembercake voor iedere dag
Recept voor 1 cake met een doorsnede van 30 cm
Stap 1 Bereid je voor: * Schuif een rooster in het midden van de oven. Verwarm de oven voor tot 175 °C. * Vet met gebruik van keukenpapier een gietijzeren koekenpan met een doorsnede van 30 cm dun in met zonnebloemolie. (*1) Bestuif de koekenpan met een paar eetlepels bloem. Schud en zwenk met de koekenpan om hem gelijkmatig te bedekken en zorg ervoor dat de randen aan de binnenkant worden bedekt. Schud de overtollige bloem uit de koekenpan. STAP 2 Bereid de droge en de natte ingrediënten voor: * Klop in een middelgrote kom 300 gram bloem, 2 theelepels (6 gram) kaneel, 1 theelepel (3 gram) zeezout, 1 theelepel (4 gram) bakpoeder en 1⁄2 thee- lepel (3 gram) baksoda door elkaar. * Klop in een tweede kom 2 eieren los, voeg 330 gram lichtbruine basterdsuiker, 180 ml neutraal smaken- de olie, 180 ml karnemelk en 11⁄2 theelepel (8 gram) vanille-extract toe en klop tot een homogeen en zeer dik mengsel. * Schil 350 gram zoete aardappel en rasp hem grof over de grote gaten van een blokrasp boven de kom met droge ingrediënten. * Rasp 10 cm verse gemberwortel fijn over de kleine gaten van een blokrasp boven de natte ingrediënten. STAP 3 Meng de droge en de natte ingrediënten: * Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte. Meng de ingrediënten voorzichtig met grote zwaaiende en vou- wende bewegingen tot je geen bloem meer ziet. Het is een behoorlijk dik beslag, zorg ervoor dat het vrijwel geheel gemengd is. * Schep het beslag in de voorbereide koekenpan en strijk het met de achterkant van een lepel of een spatel in een egale laag uit. * Meng 65 gram gemengde zaden en pitten in een kleine kom. Strooi de zaden en pitten gelijkmatig over het beslag. STAP 4 Bak de cake en serveer: * Bak de cake tot na 45 tot 55 minuten een prikker of caketester die je in het midden van de cake steekt er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen. * Haal een klein mes rondom de rand van de cake zodat hij loskomt van de wand van de koekenpan. Snijd de cake in punten of vierkanten en serveer hem recht- streeks uit de koekenpan. (*1) Je kunt de cake ook bakken in een koeken- pan met een doorsnede van 25 cm als dat is wat je hebt, al zal het langer duren om de cake te bakken, omdat de pan voller is. Dit recept komt uit Kook dit boek en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Bestel bij je boekhandel: Kook dit boek | Good Cook | ISBN 978 94 6143 266 7 | NUR 441
Zoete aardappel gembercake voor iedere dag
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Dit recept komt uit Kook dit boek en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Kook dit boek
Kook dit boek is een door en door modern kookboek om een betere, inventieve en creatieve thuiskok te worden en biedt smaakvolle gerechten die iedereen kan maken. Receptontwikkelaar en voormalig Bon Appétit-ster Molly Baz geeft een opwindende spoedcursus in de basisprincipes van koken. Met de ‘7 gouden regels’ – o.a. hoe je gerechten op smaak kan brengen, dat textuur en perfect uitgevoerde kooktechnieken alles bepalend zijn – kook je moeiteloos door alle 95 recepten heen en blijf je deze herhalen.
De recepten zijn een aantrekkelijke mix van eenvoudige, informele maar restaurantwaardige ‘cheffy’ gerechten. Met de diverse QR-codes heeft de gebruiker direct toegang tot instructievideo’s over de wat lastigere kooktechnieken. Ga aan de slag en kook dit boek stuk: van voorgerecht tot en met desserts. Gegrilde aubergines met gepekelde rozijnen in basilicumdressing, langzaam gegaarde kip met geplette aardappeltjes, piri-piri en aioli, krokante botergarnalen, salade met halloumi, perzik en tomaat of maak de overheerlijk miso-appeltaart. Met vele basisrecepten voor diverse dressings, sauzen, condimenten, inmaakrecepten en meer. Kortom: koop en koop dit boek!
Bestel bij je boekhandel: Kook dit boek | Good Cook | ISBN 978 94 6143 266 7 | NUR 441
Of bestel online:
Geen reacties