Lifestyle/ Weet wat je eet

Zo gezond zijn verse kruiden

Ik probeer steeds vaker met verse kruiden te koken. Dat is niet alleen veel lekkerder. Het is ook nog eens gezonder. Zo hebben de kruiden koriander en peterselie een ontgiftende werking. Werkt munt verlichtend wanneer je maag- of darmklachten hebt. En is bieslook eetlust opwekkend en stimuleert het de spijsvertering. Gewoon maar wat voorbeeldjes van keukenkruiden die heel veel gerechten net dat beetje lekkerder en gezonder kunnen maken.

Zo gezond zijn verse kruiden

Naast gezonde specerijen zijn er ook ontzettend veel verse kruiden die je in de keuken kunt gebruiken. Allemaal stuk voor stuk kruiden met een eigen smaak en toepassing. De meeste verse kruiden worden, net als specerijen, zowel in de keuken als in de traditionele geneeskunde toegepast. Ik heb een lijstje gemaakt met kruiden die ik zelf veel gebruik en hun positieve effecten.

Basilicum
Basilicum combineert goed met tomaat en vindt je in bijna alle Italiaanse gerechten wel terug. Waarom basilicum gezond is: brengt het zenuwstelsel tot rust. Het stimuleert de spijsvertering en werkt verzachtend bij maagkrampen. Basilicumthee zou verlichten brengen bij misselijkheid.

Bieslook
Bieslook heeft een lichte ui smaak en is een mooie smaakmaker voor bijvoorbeeld verse dressings. Waarom bieslook gezond is: Bieslook prikkelt de eetlust en stimuleert de spijsvertering.

Dille
Gedroogde dille wordt veel gebruikt bij inmaakgerechten. Verse dille smaak heerlijk bij visgerechten. Waarom dille gezond is: Dille helpt bij winderigheid.

Kervel
Kervel wordt veel in wintergerechten gebruikt en doet een beetje denken aan peterselie. Waarom kervel gezond is: Kervel stimuleert de spijsvertering.

Koriander
Hier hou je van of je verafschuwd het! Ik heb gelezen dat dat genetisch bepaalt is dus doe bespaar je de moeite als je koriander niet lust. Waarom koriander gezond is: kleine bosjes verse koriander eten zo goed zijn voor maag en hart. Daarnaast bestrijd het infecties aan urinewegen.

Laurier
Je weet wel die blaadjes die je eigenlijk altijd wel als smaakmaker in een zelfgemaakte soep of stoofpot gaan. Waarom laurier gezond is: laurierblad stimuleert de spijsvertering.

Munt
Heerlijk in de thee of bijvoorbeeld als toevoeging bij een dressing. Waarom munt gezond is: munt stimuleert de spijsvertering. Hete muntthee helpt bij een beginnende verkoudheid. Munt werkt ook verlichtend wanneer je maag- of darmklachten hebt.

Oregano (Marjolein)
Lekker op de pizza! Waarom oregano gezond is: Oregano stimuleert de spijsvertering. Zou helpen bij verschijnselen van griep, verkoudheid en hoesten.

Peterselie
Waar kan peterselie eigenlijk niet bij? Waarom peterselie gezond is: Peterselie zit vol met vitamine C en ijzer. Verse peterselie werkt ontgiftend en al natuurlijke ademverfrisser.

Rozemarijn
Rozemarijn is heerlijk bij vlees- en kipgerechten. Waarom rozemarijn gezond is: Rozemarijn gaat winderigheid tegen. het stimuleert de bloedsomloop en het zenuwstelsel.

Tijm
De geur alleen al, heerlijk! Oh en je kent vast wel de tijmsiroop? Waarom tijm gezond is: Tijm bevat de stof tymol, dit is goed voor onze luchtwegen en helpt tegen het hoesten.

Venkel
Smaak naar anijs. Waarom vekel gezond is: Venkel stimuleert de spijsvertering en gaat slapeloosheid, winderigheid, misselijkheid en overgeven tegen.

zo-gezond-zijn-verse-kruiden

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!