Bijgerecht/ Koken met kinderen/ Weet wat je eet

Ketchup zonder suiker; zó maak je het!

Als je kind dol is op ketchup en het, net als mijn kinderen, het liefste overal wat ketchup bij doet, krijgt het ongemerkt behoorlijk veel suiker binnen. Want wist je dat aan in een reguliere ketchup fles van 0,7 liter maar liefst 43 klontjes suiker worden toegevoegd? Drie-en-veer-tig! Dat is toch niet normaal.. Ketchup is dus één van die producten die je écht beter zelf kunt maken. Laat je die 43 suiker klontjes mooi achterwege en smaakt jouw homemade ketchup lekker naar tomaat. En dat is me toch lekker!

Ketchup zonder suiker; zó maak je het!

Zelf ketchup maken is ook nog eens kinderlijk eenvoudig. In het kinderkookboek Chef het Samen met tomaat staat dit mooie recept voor 100% pure ketchup. Je maakt de ketchup op basis van het basisrecept voor tomatensaus. Een paar smaakmakers er bij, even inkoken en klaar ben je al. Met 15 minuutjes heb jij een ketchup gemaakt waar slechts 1 theelepeltje suiker aan toegevoegd is. En volgens mij kun je zelf dat beetje nog weglaten als je balsamicoazijn gebruikt van goede kwaliteit. Maar misschien moet je dat beetje er gewoon lekker bij doen, anders is de overgang (van drie-en-veer-tig naar nul) misschien te groot..

Met ketchup zonder suiker, bedoel ik overigens ketchup zonder toegevoegde suiker. Maar dat had je vast al door. In tomaten zitten van nature natuurlijk suikers. De ketchup is wanneer je hem in een gesteriliseerde fles in de koelkast bewaard zo’n twee weken houdbaar. Maar ik weet zeker dat ie dat niet gaat halen. Veel te lekker!

ketchup zonder suiker recept

100% pure ketchup

Print Recept
Personen: 200 ml Bereidingstijd: 15 min

Ingrediënten

  • 350 ml. basissaus
  • 1 el. tomatenpuree
  • 1 el. balsamico azijn
  • 1 snufje zout
  • optioneel 1 tl. suiker

Bereiding

1

Zet een steelpannetje op het vuur en voeg alle ingrediënten toe.

2

Laat de saus 15 minuten pruttelen en indikken op laag vuur, roer regelmatig.

3

Giet de ketchup met behulp van een trechter in een gesteriliseerde fles.

4

Tijdens het afkoelen dikt de ketchup nog wat in.

Extra notities

Bewaar de ketchup in de koelkast en eet hem binnen twee weken op.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!