De meeste kinderen zijn dol op romige soepen. Deze romige pompoensoep vinden ze vast ook erg lekker. Hij zit bomvol groente, heeft een aantrekkelijk kleurtje en heeft geen ‘stukjes’ (de soep is volledig gepureerd) groente die er uit gevist kunnen worden. Zelfs de meest fanatieke groentehaters zullen smullen van deze soep. En voor de volwassen mee-eters voeg je gewoon wat extra pit toe. Een (heel klein) beetje sambal of mespuntje chilivlokken kan deze romige soep makkelijk hebben. Houd jij wel van ‘stukjes’ in je soep? Bewaar dan na het koken een deel van de pompoen en voeg deze weer toe aan je soep nadat je de rest hebt gepureerd.
Pompoensoep; pittig en romig tegelijk
Zelf serveer ik deze soep graag met stevig boerenbrood en een zelfgemaakte pesto of kruidendip. Vandaag had ik nog wat platte peterselie liggen dus werd het in mijn geval een peterseliedip. Maar elk kruid dat je hebt liggen of lekker vind en dat past bij de soep die je serveert volstaat natuurlijk. Op de foto zie je de soepstengels waar mijn kinderen dol op zijn. Ik heb ze bij de bakker gekocht en zal snel eens een poging wagen om ze zelf te maken. Dan weet ik precies wat er in zit, zijn ze wat minder zout en daarmee weer net wat gezonder. Hap voor stap. We komen er wel.
Pompoen is een caloriearme bron van kalium en rijk aan vezels, vitamine C en bètacaroteen.
Volg Kook Gewoon nu ook via Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis receptenboekje met #trommeltips voor naar school!
Was de pompoen en snijd de uiteinden en eventuele lelijke plekjes eraf (je hoeft deze pompoen niet te schillen!). Halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd de pompoen in parten en daarna in kleine stukjes. Was de wortels, snijd de uiteinden eraf en snijd vervolgens in kleine stukjes. Pel ui en knoflook en snijd vervolgens fijn. Verhit olie in de pan en fruit de uien en knoflook. Voeg de stukjes pompoen toe en roer even door de pan. (Blus alles nu met de witte wijn als je deze toevoegt en laat heel even koken) Voeg het water en bouillonblokje toe. Laat koken totdat je met een vork gemakkelijk in de pompoen en wortel kunt prikken. Haal de pan van het vuur. (Bewaar eventueel wat van de groenten uit de pan als je van 'stukjes' in je soep houdt) Pureer het geheel glad. Roer de roomkaas erdoor en voeg wanneer de soep nog te dik is wat extra water toe. Indien nodig op smaak brengen met peper en zout. Voeg als je van een pittige soep houdt een klein beetje sambal of mespuntje chilivlokken toe.Pompoensoep
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Denise Beckand
17 oktober 2016 at 16:13Je schrijft in je recept dat je de pompoen niet hoeft te schillen….poeh dat is een meevaller, dat vind ik altijd zo’n gedoe!! Je hebt het dan toch over die pompoenen, niet al te groot, met een iets geribbelde schil, die je op het moment in de supermarkt ziet liggen?
Maike
17 oktober 2016 at 19:05Hoi Denise,
Wat leuk dat je hier komt lezen! De pompoen die ik bedoel ligt nu in alle supermarkten, zo’n kleine (biologische) oranje met inderdaad wat ribbels. Het is een Japanse soort en hij heet Hokkaïdo, maar soms staat er ook alleen maar pompoen op ;). Ik koop deze eigenlijk altijd, juist omdat je hem niet hoeft te schillen en omdat de schil naast een lekkere smaak ook zorgt voor een diep oranje kleur.
Groetjes Maike
9 lekkere pompoenrecepten - Meer Voor Mama's
21 oktober 2016 at 16:13[…] Deze romige pompoensoep is met recht geschikt voor jong en oud. Voor de kleine fijnproevertjes onder ons: zonder stukjes, want je pureert alles tot een glad soepje. De volwassenen die de soep wat meer pit willen geven, kunnen er een mespuntje sambal of chilivlokken aan toevoegen. Lekker met volkoren soepstengels of bijvoorbeeld de zelfgemaakte kaasstengels van Ella’s Kitchen. […]
Maike
21 oktober 2016 at 18:25Hoi Margot, wat leuk dat je mijn pompoen recept hebt opgenomen in het rijtje pompoenrecepten voor kinderen! groetjes Maike