Weet wat je eet

Zo maak je deeg glutenvrij

Dit basis recept voor glutenvrij deeg kun je gebruiken als bodem voor een zoete taart maar ook voor een hartige taart of quiche. Het enige verschil is dat je voor de zoete variant een beetje extra suiker toevoegt. De smaak is zo goed dat je echt niet zou zeggen dat dit glutenvrij korst deeg is.

quichedeeg glutenvrij deeg

Zo maak je glutenvrij deeg

Om te beginnen zou je wanneer je glutenvrij eet het bindmiddel Xanthaangom in huis moeten halen. Xanthaangom is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar en zorgt voor de elasticiteit in glutenvrije baksels. Normaal gesproken zorgen de gluten daarvoor, maar met xanthaangom bereik je dus hetzelfde effect. Geheel zonder gluten te gebruiken. Je hebt er maar een klein beetje voor nodig om te voorkomen dat je zelfgemaakte korst deeg, koekjes of brood korrelig wordt. Gebruiken dus!

Recept glutenvrij korst deeg voor quiche en hartige taart

bereiding 15 minuten + 30 minuten koelen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 200 gram glutenvrije bloem
  • 1 tl xanthaangom
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3-5 tl koud water
  • voor zoet deeg: 30 g kristalsuiker

En zo ga je te werk:

Meng de bloem en de xanthaangom. Doe er de boter door en kneed met koude handen tot een korrelig kruimeldeeg. Waneer je een zoet deeg wil maken voeg je nu de suiker toe. Voeg het ei toe en vervolgens het koude water. Kneed tot een samenhangend, iets plakkerig deeg. Vorm een bol en wikkel er vershoudfolie om. Leg 30 minuten in de koelkast om op te stijven, voordat je dit glutenvrije deeg gebruik.

Gebruik vervolgens in een recept naar keuze. Bijvoorbeeld voor deze glutenvrije quiche lorraine (..).

Quiche deeg invriezen

Als je slim bent maak je meerdere porties deeg tegelijk, zodat je altijd homemade deeg op voorraad hebt. Lees hier hoe je deeg het beste kunt invriezen, bewaren en gebruiken (..).

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!