Avond eten

Spaghetti met snijbiet en ansjovis

Gebruik voor dit pasta recept regenboog snijbiet met z’n felle gele, oranje, rode en felroze stelen als je die kunt krijgen. Maar elke snijbiet is goed, als hij maar zacht is. En gebruik ook gerust cavolo nero, spinazie, broccoli, bietenloof of wat je maar wilt, als je geen snijbiet kunt krijgen. Spaghetti met snijbiet en ansjovis, een top combinatie!

nigella recept snijbiet spaghetti

Spaghetti met snijbiet en ansjovis

Recept voor 2 personen (royaal)

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 300 g regenboog- (of andere) snijbiet
  • 3 el extra vergine olijfolie, plus extra om aan het eind te besprenkelen
  • 8 ansjovisfilets (uit een potje of blikje)
  • 3 dikke tenen knoflook
  • ¼ tl chilivlokken
  • 1,25 dl heet versgekookt water
  • zout
  • 200 g spaghetti
  • 2-3 el (ca. 15-20 g) versgeraspte Parmezaanse kaas of pecorino Romano, plus extra voor erbij

En zo maak je dit snijbiet recept met pasta:

  1. Zet een grote pan water op voor de pasta.
  2. Stroop de bladeren van de stelen van de snijbiet. Rol ze op, snijd ze in dunne reepjes en zet ze apart. Snijd de stelen in stukjes van 1-2 cm, afhankelijk van hun dikte.
  3. Verwarm de olijfolie en de ansjovisfilets langzaam in een grote pan; roer en druk op de ansjovisfilets tot ze in de olie lijken te smelten.
  4. Neem ze van het vuur, doe de gepelde en geperste of geraspte knoflook erbij, voeg de chilivlokken toe en zet de pan op matig vuur. Roer kort en voeg de stukjes snijbietstengel toe. Wentel de stengels een minuutje door de chilipeperansjovisolie zodat ze de smaak opnemen.
  5. Schenk het hete water erbij, roer opnieuw en breng het aan de kook. Leg het deksel op de pan en kook de stengels in het flink pruttelende water gaar in 5-7 minuten. Gebruik je steviger snijbiet met dikkere stelen, dan kan het 10 minuten duren.
  6. Voeg zout toe aan het pastawater zodra het kookt; het zal enthousiast omhoogkomen. Doe, zodra het minder heftig borrelt, de spaghetti erin en kook die zoals de verpakking aangeeft, maar begin een paar minuten voor het eind met controleren.
  7. Doe het blad van de snijbiet bij de stengels in de pan, roer goed, leg het deksel terug en laat de groente slinken. Dit duurt 1-3 minuten. Neem daarna de pan van het vuur en laat het deksel erop terwijl je wacht op de pasta.
  8. Schep met een pastavork of tang de gekookte spaghetti direct in de pan met de snijbiet. Het geeft niet als de pasta druipt van het water, want dit zetmeelrijke vocht helpt om de saus te binden. Hussel de spaghetti goed door het snijbietansjovismengsel; je hebt hierbij mogelijk wel 4 eetlepels pastawater nodig; voeg dit beetje bij beetje toe en stop als de snijbiet verandert in een saus die zich hecht aan de spaghettislierten.
  9. Voeg ongeveer 2 eetlepels geraspte parmezaan of pecorino toe, hussel weer, schenk er een royale scheut olijfolie bij en hussel nogmaals. Proef of er meer kaas of olie nodig is, hussel eventueel opnieuw om en doe de spaghetti in een voorverwarmde schaal of in kommen; neem ook de kaas, een rasp en de fles olijfolie mee naar de tafel.

TIP: Bereiding vooraf – Bereid snijbiet 1 dag van tevoren. Bewaar afgedekt in de koelkast. Bewaren – Restjes afgedekt tot 3 dagen in de koelkast. Opwarmen: in de magnetron of een pan op matig vuur tot ze gloeiendheet zijn; voeg zo nodig wat water toe. Of eet ze koud.

VEGAN OPTIE: Ansjovis speelt de hoofdrol in dit recept, maar Nigella geeft je toch een veganvriendelijk alternatief. De boost van de ansjovis is moeilijk te evenaren, maar fijngehakte zwarte olijven zijn een aardig alternatief zolang je die intense halfgedroogde exemplaren kunt vinden in foliezakjes of vacuüm verpakt in potten, of goede olijven met pit in olijfolie; die in pekel stellen teleur. Of gebruik meer knoflook en roer er een dot Marmite door. Om daarnaast de ongrijpbare umami te versterken en de zoutigheid van de parmezaan te vervangen, zul je royaal gebruik moeten maken van gistvlokken en meer zout moeten doen in het water waarin je de pasta kookt.

Dit recept komt uit Koken, eten, leven van Nigella Lawson en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Koken, eten, leven Nigella Lawson | Atlas Contact | ISBN 978 9045 043 074

Of bestel online:

Koken, eten, leven van Nigella Lawson

Verhalen, herinneringen en 100 nieuwe recepten van de koningin van de thuiskeuken. De meeste mensen hebben volgens mij wel minimaal één Nigella kookboek in huis. Zo niet, dan is dit er eentje om dat foutje recht te zetten. Als je net als ik weleens een kookboek op je nachtkastje hebt liggen, dan is Nigella’s nieuwste boek een aanrader. Met 350+ bladzijden en ‘maar’ 100 recepten is er lekker veel ruimte voor verhalen en herinneringen over eten.

Van Een liefdevol pleidooi voor bruin voedsel; ‘hallo Instagram, dit is een stoofpot, stoofpotten zijn bruin’ tot Genieten met Kerst; ‘wij mensen hebben rituelen nodig’. Verhalen met de herkenbare Nigella humor, echt om van te smullen.

Net als de recepten overigens. De foto’s zijn vrij basic, Nigella maakt geen gebruik van een foodstylist, dus nergens echt indrukwekkende (en misschien juist daarom wel afschrikwekkende) gerechten. Een beetje ouderwets. Maar misschien daarom juist wel fijn. Want het zijn stuk voor stuk haalbare recepten die jij thuis ook maakt. En dan ook nog eens vrijwel identiek aan de kookboekfoto op tafel zet. Koken als Nigella, de koningin van de thuiskeuken! Als dat niet fijn is..

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!