Avond eten/ Hapjes en snacks/ Soep

Hotpot recept Chinese fondue

Hotpot heet het nieuwste boek van alleskunner Bas Robben. Hij leert je alles over de kunst van een goede hotpot. Maar wat is een hotpot eigenlijk? Wat heb je er voor nodig? Welke kant en klare kun je kopen. Wat kun je zelf maken? En hoe maak je thuis stap voor stap een goede hotpot? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een hotpot?

Een hotpot is bij ons misschien beter bekend als chinese fondue. Het is een kookmethode waarbij in een grote gemeenschappelijke pan (veelal) Aziatische ingrediënten gegaard worden in een soep (bouillon).

Wat heb ik nodig voor een hotpot?

Hotpotten doe je rond een pan kolkende bouillon in het midden van de tafel. Je hebt er verschillende dingen voor nodig, die je mogelijk al in huis hebt.

Pan – Een halfhoge gietijzeren pan van 3 tot 4 liter volstaat prima. Die heb je waarschijnlijk toch al en werkt zowel op een elektrische kookplaat als een campinggasstel. Als je wat vaker gaat hotpotten is het de moeite waard om online eens te gaan kijken naar een speciale hotpotpan of een elektrisch hotpotpan (echt wat voor regelmatige hotpotters, want alleen geschikt voor hotpot, wat direct ook het nadeel is).

Gaspitje of elektrische kookplaat – Om de bouillon te verwarmen en op temperatuur te houden heb je een warmtebron nodig. Het leukste is om deze in het midden van de tafel te zetten, zodat iedereen er goed bij kan.

Visgerei – Om de ingrediënten mee uit de hotpot te vissen heb je netjes of gemeenschappelijke eetstokjes nodig. Een spaghettilepel (of andere lange lepel met gaatjes) of een klein zeefje werken vast ook wel.

Bouillon – Omdat dit de basis is van de hotpot, gebruik je bij voorkeur een hele goede en lekkere bouillon. Het liefst zelfgemaakt, en anders een goede uit de supermarkt.

Ingrediënten – Uiteraard heb je ook nog ingrediënten nodig om te dopen in je hotpot. Want wat je in je hotpot kookt is minstens zo belangrijk als de bouillon zelf. Je kunt dat zo simpel of uitdagend maken als je zelf wilt. Maak dumplings, rol rijst- of gehaktballetjes, marineer vlees of kook de aziatische toko leeg. Vergeet overigens ook niet een lekkere saus te maken of kopen.

Wat stop je in de hotpot?

Het makkelijke van hotpotten is dat je heel veel goede ingrediënten kant-en-klaar kunt kopen. Er is niks mis met een hotpot met alleen wat dungesneden vlees, veel groene groenten en een blok tofu. Maar het is ook leuk om uit te pakken voor je gasten door een paar gerechten zelf te maken. En daarbij heb je natuurlijk alle vrijheid om plakjes vlees op spiesjes te rijgen. Hieronder een lijstje met voorbeeldingrediënten van verse en houdbare kant en klare ingrediënten die je zo in je winkelmandje kunt stoppen.

Hotpot ingredienten vers

Verse kant en klare ingrediënten voor een hotpot

Taro, Tofu, Spinazienoedels, Kombu, Rawitpepers, Kaila, Beukenzwam / Shimejipaddenstoelen, Lotuswortel, Enikopaddenstoelen, Bimi, Koningsoesterzammen en shiitakes, Tongho, Tomaten, Okra, Shisoblad, Chinese aubergine, Maïskolf, Aardappelen, Taugé, Chinese kool, Daikon

Hotpot ingredienten kant en klaar

Houdbare kant en klare ingrediënten voor een hotpot:

Koreaanse zoeteaardappelnoedels, Gefrituurde tofu, Chili-olie, Geroosterde sesamolie, Visballetjes, Kleine sjalotten, Dungesneden bief, Gedroogde ansjovis, Japanse worstjes, Udon noedels, Ramen noedels, Regenboogmaïs, Kimchi, Inktvisringen, Tomasu sojasaus, Ve-tsin, Dungesneden procureur, Garnalen, Koreaanse rijstcakes

Hoe moet je hotpotten?

Hotpotten is niet moeilijk, als je bovenstaande dingen in huis hebt, kun je vrij snel een gezellige hotpot organiseren. Hieronder het 5-stappenplan uit Hotpot van Bas Robben:

Stap 1: Zet je hotpot op een kookplaat en giet de bouillon met eventuele garneringen erin. Breng de soep aan de kook.

Stap 2: Leg de rest van de ingrediënten om in de hotpot te garen en dippen op bordjes eromheen. Leg ook de gemeenschappelijke eetstokjes, netjes en gewone eetstokjes erbij.

Stap 3: Geef iedereen een bordje met daarop een kommetje en zet een assortiment aan sausjes klaar. Laat iedereen naar zijn eigen smaak z’n sauzen klaarmaken. Geef er fijngehakte knoflook, pinda’s, chilipeper en lente-ui bij.

Stap 4: Ingrediënten die langer moeten garen doe je zoveel mogelijk samen in de hotpot zodat ze tegelijk gaar zijn. Dungesneden vlees klem je tussen je eetstokjes en roer je even in de hete bouillon tot ze hun rozige kleur zijn verloren. Dumplings gaar je bij voorkeur als laatste in de hotpot, anders wordt de soep wat melig. Je kunt er ook voor kiezen om de dumplings in een apart pannetje met water gaar te koken.

Stap 5: Dip de gare ingrediënten direct in je saus, blaas om ze af te laten koelen en hap toe!

Recept hotpot eenvoudig en snel

Supermarkt hotpot een recept van Bas Robben

hotpot recept voor 4-6 personen

Wie snel aan tafel wil, of zich liever uitslooft op de ingrediënten voor in de hotpot dan op het zoeken naar ingrediënten, heb ik deze hotpot bedacht. Hij behoort niet per se tot een bepaalde regio in China, maar bevat wel typisch Chinese smaken. Ik heb dit recept zo samengesteld dat je alle ingrediënten in de supermarkt kunt vinden (en dus niet naar de toko hoeft). De soep verkrijgt zijn smaak vooral door de gedroogde parmaham. Ja, een Italiaanse ham. Maar die verschilt eigenlijk niet zoveel van Chinese gedroogde ham.

hotpot recept eenvoudig en snel Supermarkthotpot

Hotpotbasis ingrediënten voor de soep

  • 100 g parmaham, in dunne reepjes
  • 5 lente-uitjes, in stukken van 5 cm
  • 40 g gemberwortel, geschild en in flinterdunne plakjes (6-8 mm)
  • 2 el gojibessen
  • 1 teen knoflook, gekneusd
  • 6 shiitakes, in stukken gescheurd
  • 2 l water of geroosterdekip-, vegan umami- of supermarktgroentebouillon
  • zout

Hotpot ingrediënten

  • stevige tofu, in blokken van 3 cm
  • paksoi
  • maïskolf in stukken van 3 cm
  • taugé
  • garnalen, schoongemaakt
  • Oeigoers geïnspireerde  bief  ((recept uit Hotpot)
  • fluwelen sesamkip (recept uit Hotpot)
  • dungesneden rundvlees
  • dungesneden kipfilet
  • dikgesneden aardappelschijfjes
  • dikgesneden zoete aardappel

Zo bereid je deze supermarkt hotpot:

Doe de parmaham met de lente-ui, gember, gojibessen, knoflook en shiitakes in een soeppan. Voeg het water of de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de hotpotbasis 30 minuten trekken. Breng de hotpotbasis daarna op smaak met voldoende zout.

De soep kan zo in de hotpot worden gegoten; alle ingrediënten die erin zitten kunnen worden gegeten.

Zet de hotpot in het midden van de tafel op een kookplaatje. Leg de tofu, de paksoi, de maïskolf, de taugé, de garnalen, de bief- en kipspiesjes, het rundvlees, de kipfilet, de aardappelschijfjes en de zoete aardappel op bordjes en zet op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.

Dit recept komt uit Hotpot van Bas Robben en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Hotpot Bas Robben | Good Cook | ISBN 9789461432490

Of bestel online:

Supermarkt hotpot een recept van Bas Robben

Print Recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • Hotpotbasis ingrediënten voor de soep
  • 100 g parmaham, in dunne reepjes
  • 5 lente-uitjes, in stukken van 5 cm
  • 40 g gemberwortel, geschild en in flinterdunne plakjes (6-8 mm)
  • 2 el gojibessen
  • 1 teen knoflook, gekneusd
  • 6 shiitakes, in stukken gescheurd
  • 2 l water of geroosterdekip-, vegan umami- of supermarktgroentebouillon
  • zout
  • Hotpot ingrediënten
  • stevige tofu, in blokken van 3 cm
  • paksoi
  • maïskolf in stukken van 3 cm
  • taugé
  • garnalen, schoongemaakt
  • Oeigoers geïnspireerde bief ((recept uit Hotpot)
  • fluwelen sesamkip (recept uit Hotpot)
  • dungesneden rundvlees
  • dungesneden kipfilet
  • dikgesneden aardappelschijfjes
  • dikgesneden zoete aardappel

Bereiding

1

Doe de parmaham met de lente-ui, gember, gojibessen, knoflook en shiitakes in een soeppan. Voeg het water of de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de hotpotbasis 30 minuten trekken. Breng de hotpotbasis daarna op smaak met voldoende zout.

2

De soep kan zo in de hotpot worden gegoten; alle ingrediënten die erin zitten kunnen worden gegeten.

3

Zet de hotpot in het midden van de tafel op een kookplaatje. Leg de tofu, de paksoi, de maïskolf, de taugé, de garnalen, de bief- en kipspiesjes, het rundvlees, de kipfilet, de aardappelschijfjes en de zoete aardappel op bordjes en zet op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.

Extra notities

Dit recept komt uit Hotpot van Bas Robben en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl of bekijk het online leefstijlprogramma www.kookgewoongezonder.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!