Soep

Gouden Soep – gezonder dan dit wordt het niet

Zelfs als je het zou proberen dan zou je in deze kippensoep niet meer gezondheid bevorderende, goede ingrediënten kunnen stoppen dan er nu al inzitten. Deze soep zit vol gember en kurkuma, vol herstellende eigenschappen. Daarnaast wordt de soep gebonden met witte rijst, dat opzwelt tijdens het koken en een waterige bouillon verandert in een stevige, troostende pap. Dit is precies wat je nodig hebt als het enige wat nodig is, is dat je weer beter wordt.

Rijst fungeert als bindmiddel als hij op deze manier wordt bereid, dankzij het van nature erin aanwezige zetmeel. Zorg er daarom voor dat je de soep laat koken tot de rijstkorrels niet langer te onderscheiden zijn van de bouillon waarin ze koken – waardoor het geheel rijk en aangenaam wordt.

Troostrijk en te kalmerend

Met graan gebonden recepten hebben, hoewel ze allemaal anders zijn, met elkaar gemeen dat ze allemaal het vermogen hebben te troosten en te kalmeren. Er zijn wereldwijd vele soorten, zowel zoet als hartig, van de op rijst gebaseerde Aziatische congee en diens vele varianten in het hele werelddeel tot Italiaanse polenta, Jamaicaanse hominy-pap (een soort maïspap) en warme ontbijtgraan favorieten zoals havermout. Dus mocht je de smaak te pakken krijgen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Gouden soep

Gouden soep om je beter te voelen

Recept voor 4-6 personen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 10 lente-uien
  • 10 tenen knoflook
  • 10 cm verse gemberwortel
  • 2 limoenen
  • korianderblaadjes en de zachte steeltjes
  • 680 g kippendijen inclusief bot en vel (ongeveer 4 kippendijen)
  • 2 el extra vierge olijfolie, plus extra om te sprenkelen
  • 1 ¼ tl kurkuma
  • gemalen zeezout
  • 135 g jasmijn- of basmatirijst
  • versgemalen zwarte peper

Zo ga je te werk:

Gouden soep - de allergezondste soep die bestaat

Print Recept
Personen: 4-6

Ingrediënten

  • 10 lente-uien
  • 10 tenen knoflook
  • 10 cm verse gemberwortel
  • 2 limoenen
  • korianderblaadjes en de zachte steeltjes
  • 680 g kippendijen inclusief bot en vel (ongeveer 4 kippendijen)
  • 2 el extra vierge olijfolie, plus extra om te sprenkelen
  • 1 ¼ tl kurkuma
  • gemalen zeezout
  • 135 g jasmijn- of basmatirijst
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

1

STAP 1 Bereid het een en ander voor:

2

* Snijd 10 lente-uien in dunne ringen, houd een volle handvol donkergroene ringen apart om erbij te serveren.

3

* Plet zachtjes 10 tenen knoflook en pel ze.

4

* Snijd 10 cm verse gemberwortel in de lengte in dunne plakken. Het is niet nodig om de gember te schillen. Boen de wortel met een beetje water schoon als hij er vies uitziet.

5

STAP 2 Bereid de soep:

6

* Verwarm 2 eetlepels extra vierge olijfolie in een grote gietijzeren pan op matig vuur. Bak hierin de lente-ui, knoflook, gember en 11⁄4 theelepel kurkuma, roer vaak, tot na 3 tot 4 minuten de lente-ui, knoflook en gember zacht en geurig, maar nog niet bruin verkleurd zijn.

7

* Voeg 680 gram kippendijen met bot en vel, 1⁄2 eet- lepel zeezout, 2,25 liter water en 135 gram jasmijnrijst toe.1 Breng het water aan de kook op middelhoog vuur. Kook de kip en de rijst, schraap over de bodem van de pan als de rijst aankoekt. Draai het vuur zo laag dat het water zachtjes blijft koken, tot na 40 tot 50 minuten de rijst uit elkaar is gevallen, de soep gebonden is en de consistentie op pap lijkt.

8

STAP 3 Scheur het kippenvlees in stukken:

9

* Haal met een keukentang de kippendijen uit de pan en leg ze op een bord om af te koelen.

10

* Vis met een houten lepel, terwijl het kippenvlees af- koelt, naar de tenen knoflook, die zeer, zeer zacht zijn. Plet ze met de achterkant van de lepel tegen de wand van de pan, zodat ze uit elkaar vallen en worden opgenomen in de soep. Als je wilt kun je op dit punt ook de plakken gember uit de soep vissen en weggooien. Ze zijn namelijk een beetje hard om te eten.

11

* Verwijder het vel van de kippendijen, zodra ze zijn afgekoeld, en gooi het weg. Trek met twee vorken het vlees van de botten. Gooi de botten weg. Doe het in stukken gescheurde kippenvlees terug in de pan en roer.

12

STAP 4 Breng de soep op smaak en serveer:

13

* Voeg het sap van 2 limoenen toe aan de soep.

14

* Roer 1 theelepel zwarte peper door de soep. Proef de soep en voeg meer zeezout toe als je denkt dat de soep het nodig heeft.

15

* Verdeel de soep over soepkommen. Garneer de soep met de bewaarde lente-ui, korianderblaadjes, een flinke draai zwarte peper en een scheut extra vierge olijfolie.

16

1 In de meeste gevallen is het aan te bevelen om de rijst eerst te wassen om eventueel overtollig zetmeel te verwijderen dat ervoor zorgt dat de rijstkorrels aan elkaar een gebonden pap het doel is, is het niet kleven tijdens de bereiding. Aangezien hier nodig de rijst te wassen.

Extra notities

Dit recept komt uit Kook dit boek en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Bestel bij je boekhandel: Kook dit boek | Good Cook | ISBN 978 94 6143 266 7 | NUR 441

recepten kook dit boek

Dit recept komt uit Kook dit boek en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Kook dit boek is een door en door modern kookboek om een betere, inventieve en creatieve thuiskok te worden en biedt smaakvolle gerechten die iedereen kan maken. Receptontwikkelaar en voormalig Bon Appétit-ster Molly Baz geeft een opwindende spoedcursus in de basisprincipes van koken. Met de ‘7 gouden regels’ – o.a. hoe je gerechten op smaak kan brengen, dat textuur en perfect uitgevoerde kooktechnieken alles bepalend zijn – kook je moeiteloos door alle 95 recepten heen en blijf je deze herhalen.

De recepten zijn een aantrekkelijke mix van eenvoudige, informele maar restaurantwaardige ‘cheffy’ gerechten. Met de diverse QR-codes heeft de gebruiker direct toegang tot instructievideo’s over de wat lastigere kooktechnieken. Ga aan de slag en kook dit boek stuk: van voorgerecht tot en met desserts. Gegrilde aubergines met gepekelde rozijnen in basilicumdressing, langzaam gegaarde kip met geplette aardappeltjes, piri-piri en aioli, krokante botergarnalen, salade met halloumi, perzik en tomaat of maak de overheerlijk miso-appeltaart. Met vele basisrecepten voor diverse dressings, sauzen, condimenten, inmaakrecepten en meer. Kortom: koop en koop dit boek!

Bestel bij je boekhandel: Kook dit boek | Good Cook | ISBN 978 94 6143 266 7 | NUR 441

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!