Avond eten/ Hapjes en snacks

3x recept vegetarische rijstballetjes voor in de hotpot

Deze vegetarische rijstballetjes zijn super easy om te maken. Leg gerust een voorraadje aan want ze zijn ontzettend smaakvol en passen eigenlijk bij ieder ander gerechtje dat uit de hotpot komt. Vandaag daarom 3x een heerlijk recept van Bas Robben uit het kookboek Hotpot.

Vegetarische rijstballetjes met gember en knoflook

Ingrediënten (voor 10-12 stuks)

  • 200 g kleefrijst
  • 70 ml sake
  • 1 tl zout
  • 2 el sesamolie
  • 3 lente-uitjes, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 30 g gemberwortel, geraspt

Zo maak je zelf vegetarische rijstballetjes met gember en knoflook:

Doe de kleefrijst in een kom met 2 liter koud water. Laat de rijst 1 uur weken. Giet de rijst daarna af door een zeef of vergiet en spoel hem na met koud water. Laat de rijst goed uitlekken.

Doe de rijst in een steelpan met 150 ml water, de sake en het zout. Zet de pot op middellaag vuur en laat aan de kook komen. Doe daarna het deksel op de pan en zet het vuur op z’n laagst. Laat de kleefrijst in 20 minuten gaar stomen. Zet daarna het vuur helemaal uit en laat de rijst afkoelen met het deksel op de pan. Dat duurt zeker nog 1 uur.

Doe de afgekoelde kleefrijst in een kom en meng er de sesamolie, lente-uitjes, knoflook en gember doorheen. Maak je handen nat onder de koude kraan en rol van het mengsel 10 tot 12 balletjes. Bewaar ze in de koelkast of vries ze in. Ze hebben in de hotpot zo’n 3 minuten nodig om warm te worden (ze zijn al gaar). Schep ze met een netje of lepel uit de hotpot, want ze zijn een beetje fragiel.

Zelf een hotpot maken doe je zo (inclusief supermarkt hotpot recept!)

hotpot Vega rijstballetjes recept

Recept vegetarische rijstballetjes met paddenstoelen en fivespice

Ingrediënten voor 10-12 stuks

  •  200 g kleefrijst
  • 6 gedroogde shiitakes
  • 20 ml Shaoxing rijstwijn
  •  1 tl zout
  •  2 el sesamolie
  • groen van 2 lente-uitjes, fijngehakt

Doe de kleefrijst in een kom met 2 liter koud water. Laat de rijst 1 uur weken. Giet de rijst daarna af door een zeef of vergiet en spoel hem na met koud water. Laat de rijst goed uitlekken. Doe intussen de gedroogde shiitakes in een kommetje en giet er ruim kokend water overheen. Laat net zo lang weken als de rijst.

Doe de kleefrijst in een steelpan met 200 ml water, de Shaoxing rijstwijn en het zout. Zet de steelpan op middel- laag vuur en laat aan de kook komen. Doe daarna het deksel op de pan en zet het vuur op z’n laagst. Laat de kleefrijst in 20 minuten gaar stomen. Zet daarna het vuur helemaal uit en laat de rijst afkoelen met het deksel op de pan. Dat duurt zeker nog 1 uur.

Knip intussen de steeltjes van de geweekte shiitakes en gooi deze weg (tenzij ze heel zacht zijn geworden, dan mogen ze blijven zitten). Snijd de paddenstoelen in minuscule blokjes, zo klein als je kunt. Doe dit liever niet in een keukenmachine, want dan wordt het al snel pulp.

Doe de afgekoelde kleefrijst in een kom en meng er de sesamolie, de fijngehakte shiitakes en het lente-uigroen doorheen. Maak je handen nat onder de koude kraan en rol van het mengsel 10 tot 12 balletjes. Bewaar ze in de koelkast of vries ze in. Ze hebben in de hotpot zo’n 3 minuten nodig om warm te worden (ze zijn al gaar). Schep ze met een netje of lepel uit de hotpot, want ze zijn een beetje fragiel.

Vegetarische miso­rijstballetjes met zijden tofu recept

Ingrediënten voor 10 stuks:

  • 200 g kleefrijst
  • 1 el rode miso
  • 100 g zijden tofu
  • 2 el sesamolie
  • 2 el geroosterd zwart sesamzaad

Doe de kleefrijst in een kom met 2 liter koud water. Laat de rijst 1 uur weken. Giet de rijst daarna af door een zeef of vergiet en spoel hem na met koud water. Laat de rijst goed uitlekken.

Meng intussen de rode miso glad met 220 ml water; dat gaat het beste wanneer je de pasta eerst met een paar eetlepels water losroert en het daarna met de rest van het water mengt.

Doe de kleefrijst met het misomengsel in een steelpan. Zet de pan op middellaag vuur en laat aan de kook komen. Doe daarna het deksel op de pan en zet het vuur op z’n laagst. Laat de kleefrijst in 20 minuten gaar stomen. Zet daar- na het vuur helemaal uit en laat de rijst afkoelen met het deksel op de pan. Dat duurt zeker nog 1 uur.

Snijd intussen de zijden tofu in 10 blokjes van ca. 2 cm.

Doe de afgekoelde kleefrijst in een kom en meng er de sesamolie en het zwarte sesamzaad doorheen. Maak je handen nat onder de koude kraan en pak een tiende van het rijstmengsel. Maak er een dunne cirkel van in je hand en leg er 1 blokje zijden tofu bovenop. Vouw het rijstmeng- sel eromheen en rol tot een balletje. Herhaal met de rest van de rijst en tofu.

Bewaar de balletjes in de koelkast of vries ze in. Ze hebben in de hotpot zo’n 5 minuten nodig om warm te worden (ze zijn al gaar). Schep ze met een netje of lepel uit de hotpot, want ze zijn een beetje fragiel.

Deze recepten komt uit Hotpot van Bas Robben en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Hotpot Bas Robben | Good Cook | ISBN 9789461432490

Of bestel online:

Vegetarische rijstballetjes met gember en knoflook

Print Recept
Personen: 10-12 Bereidingstijd: 30 + wachttijd

Ingrediënten

  • 200 g kleefrijst
  • 70 ml sake
  • 1 tl zout
  • 2 el sesamolie
  • 3 lente-uitjes, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 30 g gemberwortel, geraspt

Bereiding

1

Doe de kleefrijst in een kom met 2 liter koud water. Laat de rijst 1 uur weken. Giet de rijst daarna af door een zeef of vergiet en spoel hem na met koud water. Laat de rijst goed uitlekken.

2

Doe de rijst in een steelpan met 150 ml water, de sake en het zout. Zet de pot op middellaag vuur en laat aan de kook komen. Doe daarna het deksel op de pan en zet het vuur op z’n laagst. Laat de kleefrijst in 20 minuten gaar stomen. Zet daarna het vuur helemaal uit en laat de rijst afkoelen met het deksel op de pan. Dat duurt zeker nog 1 uur.

3

Doe de afgekoelde kleefrijst in een kom en meng er de sesamolie, lente-uitjes, knoflook en gember doorheen. Maak je handen nat onder de koude kraan en rol van het mengsel 10 tot 12 balletjes. Bewaar ze in de koelkast of vries ze in. Ze hebben in de hotpot zo’n 3 minuten nodig om warm te worden (ze zijn al gaar). Schep ze met een netje of lepel uit de hotpot, want ze zijn een beetje fragiel.

Extra notities

Dit recept komt uit Hotpot van Bas Robben en is met toestemming van de uitgever Good Cook gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl of bekijk het online leefstijlprogramma www.kookgewoongezonder.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!