Soep

Franse uiensoep

Uiensoep! Typisch een soep die ik dolgraag eet in de herfst. Mijn gekarameliseerde uiensoep zou ik zelfs het hele jaar kunnen eten. Ben dan ook erg benieuwd of dat ook geldt voor deze Franse Uien soep uit Plants Only Kitchen. Zullen we hem samen uitproberen?

uiensoep vegan recept french onion soup

Uiensoep met vegan kaas

Dit recept kun je eenvoudig glutenvrij maken daar het stokbrood te vervangen door glutenvrij brood en ook bloem zonder gluten te gebruiken. Het recept is voldoende voor vier personen. Het is eenvoudig om te maken en het kost je ongeveer een uur. Uiteraard gaat alles in 1 pan, dus heel veel afwas is er ook niet. Zeker het proberen waard dus!

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 2 el veganistische margarine 2 el olijfolie
  • 4 banaansjalotten of gewone sjalotten, in dunne halve ringen
  • 3 grote witte uien, in dunne halve ringen
  • 2 rode uien, in dunne halve ringen
  • 3 tl zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el verse tijm, plus extra ter garnering
  • 2 tl gedroogde salie
  • 1 el (glutenvrije) bloem
  • 240 ml veganistische droge witte wijn
  • 35 ml brandewijn
  • 1 l hete groentebouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje rozemarijn
  • 4-6 sneetjes Frans stokbrood (het liefst van een dag oud)
  • 1 teentje knoflook
  • geraspte veganistische kaas

Zo maak je Franse uiensoep

  1. Verhit eerst de margarine en de olijfolie in een grote pan met dikke bodem op laag vuur.
  2. Voeg de sjalotten, de witte ui, de rode ui, het zeezout, peper naar smaak, de tijm en de salie toe. Laat de uien zweten en karamelliseren. Dit duurt 15 tot 20 minuten. Het lijkt misschien alsof er veel te veel uien in de pan zitten, maar na een tijdje zullen ze slinken. Roer regelmatig door.
  3. Roer de bloem door de gekaramelliseerde uien; zorg dat de uien goed met bloem zijn bedekt. Laat de bloem 1 minuut garen en blus dan af met de witte wijn en de brandewijn. Breng aan de kook en voeg de hete groentebouillon, het laurierblaadje en het takje rozemarijn toe. Laat de soep 15 tot 20 minuten met een deksel op de pan pruttelen.
  4. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  5. Rooster de sneetjes stokbrood. Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf met de snijkant over elk sneetje stokbrood.
  6. Haal het laurierblaadje en de rozemarijn uit de soep, schep de soep in kommen en laat in elke kom een of twee sneetjes stokbrood drijven. Beleg elk sneetje stokbrood met één handje geraspte veganistische kaas. Zet de kommen op een platte bakplaat en plaats 2 minuten onder de grill, tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
  7. Bestrooi de kommen uiensoep met wat extra tijm, maal er wat zwarte peper over en serveer.

Dit recept (Franse uiensoep) komt uit het kookboek Plant Only Kitchen (een review lees je hier) en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Plants Only Kitchen – Gaz Oakley| Good Cook | ISBN 9789 4614 32407

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!