Als je ooit een hartige tarte tatin hebt gegeten, ga je als vanzelf experimenteren met verschillende groente variaties. Bietjes zijn lekker, maar ook uien en spruitjes of zoals in dit recept tomaatjes. Het leuke is dat je tarte tatin zowel warm als koud kunt eten. Dus maak ze lekker van tevoren en neem mee!
Hartige tarte tatin van trostomaat met selderij
Recept voor 6 personen – 35 minuten bereidingstijd
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 125 g suiker
- 75 g boter
- 6 el balsamicoazijn
- ca. 500 g trostomaten (afhankelijk van grootte tomaat en bakvorm)
- een paar takjes selderij
- peper
- 1 rol vers bladerdeeg
- losgeklopt ei
- zout
Extra benodigdheden
- Quichebakvorm (of meerdere kleine vormpjes, of een muffinvorm voor kleine taartjes)
- Bakkwastje
Zo maak je zelf tarte tatin van trostomaat met selderij
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Smelt in een pan de suiker met boter en azijn en laat karamelliseren tot lichtbruin. Giet de karamel over in je bakvorm. Snijd de tomaten doormidden, snijd de stelen van de selderij in kleine stukjes en mix ze met de tomaten. (Bewaar de blaadjes van de selderij voor de garnering.) Bestrooi de mix van de tomaten en selderij met een snuf peper en leg ze met het snijvlak naar beneden in je bakvorm. Dek af met het bladerdeeg en stop de randjes goed in. Kwast het deeg licht in met wat ei en strooi er een snufje zout over. Zet nu in de oven en bak de taart in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Haal de taart uit de oven, leg een bord ondersteboven op de vorm en draai vorm en bord in een soepele beweging om. Zorg dat het taartje op het bord valt. Garneer vervolgens met de selderijblaadjes. Het ei met zout op de bovenkant (wat de onderkant wordt) maakt hem echt af. Niet vergeten!
Dit recept komt uit Buiten eten met Pieter Kok en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Buiten eten met Pieter Kok | Kosmos | ISBN 9789021574653
Of bestel online:
Geen reacties