Avond eten/ Ekoplaza/ Lunch

Asperges inmaken

Wist je dat je asperges ook kunt inmaken? Omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe recepten, pas ik ook regelmatig andere kooktechnieken toe. Ingemaakte komkommers staan hier eigenlijk altijd wel op voorraad, maar asperges eten we meestal vers. Tijd om daar verandering in te brengen en eens iets anders te proberen!

Inmaken of fermenteren

Waarom zou je asperges inmaken? Om ook na het seizoen te kunnen genieten van deze heerlijke groente, natuurlijk! En eigenlijk is inmaken hier niet de juiste techniek, want we gaan fermenteren. Bij inmaken vernietig je de bacterieren, en bij fermenteren maak je er juist gebruik van. En dat laatste gaan we doen. Het is absoluut niet moeilijk. Het kost je alleen wat tijd en een heleboel geduld.

Dit hebben we nodig:

  • asperges, 1 kg geschil en in gelijke stukken
  • knoflooktenen, 10 gehalveerd
  • venkelzaad, 2 eetl
  • water, 1 l
  • zout (zonder jodium), 30 g

En zo gaan we te werk:

  1. Doe de asperges en de knoflook in een weckpot.
  2. Vul met water tot het onder staat en voeg zout bij, schud voorzichtig totdat het zout is opgelost.
  3. Leg een dichtgeknoopt diepvrieszakje gevuld met water en zout boven op de asperges, zodat ze onder water blijven, en sluit de weckpot af.
  4. Laat de pot 10-14 dagen staan op kamertemperatuur.
  5. Open de pot iedere dag even om gas te laten ontsnappen.

Na het fermentatieproces kun je de asperges bijvoorbeeld gebruiken in een salade. Voor Ekoplaza bedacht ik een Salade met gefermenteerde asperges, postelein en gerookte zalm.

Asperges inmaken fermenteren
Credits: Caplan voor Ekoplaza

Asperges fermenteren

Print Recept
Personen: pot van 1 kilo Bereidingstijd: 10-14 dgn

Ingrediënten

  • asperges, 1 kg geschil en in gelijke stukken
  • knoflooktenen, 10 gehalveerd
  • venkelzaad, 2 eetl
  • water, 1 l
  • zout (zonder jodium), 30 g

Bereiding

1

Doe de asperges en de knoflook in een weckpot.

2

Vul met water tot het onder staat en voeg zout bij, schud voorzichtig totdat het zout is opgelost.

3

Leg een dichtgeknoopt diepvrieszakje gevuld met water en zout boven op de asperges, zodat ze onder water blijven, en sluit de weckpot af.

4

Laat de pot 10-14 dagen staan op kamertemperatuur.

5

Open de pot iedere dag even om gas te laten ontsnappen.

Extra notities

www.kookgewoon.nl

Misschien vind je dit ook leuk

  • Monique
    18 mei 2020 at 12:10

    Hallo, dit met die asperges klinkt erg lekker. Hoe moet je na 14 dagen de asperges verder bewaren, als je niet alles gebruikt? En ook andere groenten die gefermenteerd zijn….

    • Maike
      18 mei 2020 at 13:39

      Hoi Monique,
      Het is vooral belangrijk om hygiënisch te werken als je producten thuis fermenteert. Als je de asperges gaat fermenteren, maar ook als je maar een gedeelte uit de pot haalt. Wellicht is het slim om de volgende keer de hoeveelheid te verdelen over meerderen potten zodat je een potje in een keer op maakt. Ongeopende potten zijn 5-6 mnd goed, het fermentetieproces stopt namelijk niet, wat betekend dat de groente steeds zachter wordt.
      Voor nu zou ik het binnen enkele dagen opeten. Volg je gevoel en smaak!
      Groetjes Maike

  • Anke
    28 april 2022 at 14:59

    Ik verdraag geen getermenteerd eten . Hoe kan je dan asperges en andere groenten bewaren in potten?