Broodtrommels

Zelf mueslibrood bakken

Na het succes van mijn geroosterde muesli en de super snelle en lekkere gezonde mueslibolletjes wil ik ook graag dit muesli recept met jullie delen. Een recept om zelf mueslibrood te bakken. Het recept komt uit Het Nederlands bakboek. Maar voordat ik het recept met je deel eerst nog wat meer over de traditie van het mueslibrood zelf.

Tradities worden continu geboren. Ze hoeven niet altijd eeuwenoud te zijn, of doordrenkt met een oud-Hollands aroma. Dit mueslibrood, bijvoorbeeld, kan gerust als een nieuw-Nederlandse traditie worden beschouwd.

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is het niet meer weg te denken uit de schappen van de bakker. Het zal zijn naam danken aan het feit dat de vulling ongeveer dezelfde ingrediënten bevat als muesli, een product dat als ontbijtgraan sterk begon op te komen in die tijd. Omdat muesli ook onderdeel was van allerlei diëten, kreeg het algauw de status van gezondheidsproduct, iets wat goed paste bij een steeds bewustere levensstijl. Mueslibrood kon destijds mooi op deze trend meeliften.

Mueslibrood zelf bakken

Dit recept komt uit Het Nederlands Bakboek en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

mueslibrood zelf bakken

Bestel bij je boekhandel: Het Nederlands Bakboek | uitgever Kosmos | ISBN 9789021579641

Of bestel online:

Mueslibrood bakken

Print Recept
Personen: 1 brood Bereidingstijd: 30 min baktijd

Ingrediënten

  • 200 g volkorentarwemeel
  • 150 g wit broodmeel
  • theelepel instantgist
  • 1 eetlepel lichte of donkere basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • circa 200 ml melk, handwarm
  • 50 g boter, gesmolten
  • 60 g krenten
  • 60 g sultanarozijnen
  • 1 eetlepel sukadestukjes
  • 1 eetlepel gekonfijte sinaasappelschil, fijngesneden
  • 30 g licht geroosterde hazelnoten, grofgehakt
  • 30 g walnoten, grofgehakt
  • enkele eetlepels havervlokken
  • BAKINSTRUCTIES
  • Oven: voorverwarmd op 200 °C | Bakvorm: broodvorm van 1,25 l, ingevet |Baktijd: ca. 30 minuten

Bereiding

1

Doe beide meelsoorten samen met de gist, suiker en het zout in een grote (tafelmixer)kom. Voeg de melk en boter toe en meng met een spatel de vochtige ingrediënten goed door de droge. Kneed het geheel met een sterke tafelmixer tot een soepel deeg. Je kunt ook alles op een met bloem bestoven werkvlak of een siliconenmat tot een soepel deeg kneden. Maak een bal van het deeg en leg die weer in de kom. Dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet de kom op een warme, tochtvrije plek tot het deeg bijna verdubbeld is in volume.

2

Spoel intussen de krenten en sultanarozijnen af met heet water. Dep de vruchten droog met keukenpapier en doe ze samen met de sukade en sinaasappelschil in een kommetje. Zet afgedekt weg op dezelfde warme plek als het deeg.

3

Stort het deeg op het werkvlak, druk of rol het uit tot een grote lap en strooi de vruchten en noten erover. Kneed alles grondig door het deeg.

4

Rol het deeg uit, of druk het plat, tot er een rechthoek ontstaat van ongeveer 1 cm dik en zo breed als de lengte van de broodvorm. Rol de lap deeg op vanaf een van de korte kanten en knijp de naad goed dicht.

5

Strooi de havervlokken op het werkvlak en wentel de deegrol erdoor, zodat de vlokken eraan blijven kleven. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm. Dek losjes af met plasticfolie en laat het op een warme, tochtvrije plek staan tot het bijna twee keer zo groot is.

6

Bak het brood gaar in ongeveer 30 minuten.

7

Om te controleren of het gaar is haal je het brood uit de vorm en klop je op de boven- en onderkant: het moet hol klinken.

8

Laat het op een rooster afkoelen.

Extra notities

Dit recept komt uit Het Nederlands Bakboek en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon. Ga voor meer gezonde recepten, tips en andere inspiratie naar www.kookgewoon.nl en voor een gezondere leefstijl naar www.kookgewoongezonder.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!