Ieder jaar maak ik deze taart wel een paar keer. Mijn kleuterdochter geeft zelfs de voorkeur aan deze taart boven een slagroomtaart. uitzonderlijk op die leeftijd. Vroeger maakte mijn moeder al cheesecake op mijn verjaardag, al heette het toen nog gewoon monchoutaart. Ik heb die verjaardagstraditie van haar overgenomen en deel hieronder mijn favoriete monchoutaart recept met je.
Monchoutaart recept
Ik vind de smaak van deze taart zo geweldig lekker dat ik nog wel eens de fout maak om hem ook te bestellen als ik elders ben. Meestal word ik dan teleurgesteld. Want zo goddelijk als het recept van deze zalige –machtige – monchoutaart is zo proef ik hem niet vaak. Ook niet als hij hip cheesecake wordt genoemd. Wat ik zo lekker vind aan dit recept? De lekkere dikke en krokante koekbodem, de zachte vulling en de prachtige laagjes als je hem aansnijdt. Eventueel nog wat zomerfruit erop om het af te maken. Dit monchoutaart recept – ik bedoel natuurlijk cheesecake – staat gelijk aan ultieme genieten, blijer kun je mij niet maken. Toegegeven het is wel wat werk, maar dat proef je er echt aan af!
Oh en mocht je je afvragen wat hier nu zo gezond aan is… de aardbeien natuurlijk 😉 .
Je kunt de bodem natuurlijk ook maken met de traditionele bastogne koeken. Zo maakte mijn moeder hem vroeger ook. In plaats van verse aardbeien deed zij er vaak kersen op. Waarschijnlijk omdat er destijds op mijn verjaardag in januari geen aardbeien verkrijgbaar waren.
Bekleed de taartvorm met bakpapier. Omdat deze taart straks in een waterbad gaat bekleed je de springvorm aan de buitenkant met aluminiumfolie. Herhaal dit laatste enkele malen en doe het dakpansgewijs, probeer de bodem en de zijkant zoveel mogelijk met 1 stuk te bedekken. De springvorm gaat zoals gezegd straks in een waterbad en je wilt niet dat het water in je taart kruipt. Breek de biscuits met je handen in kleine stukjes, doe er de gesmolten boter bij en zorg dat het goed gemengd wordt (evt. kun je dit in een keukenmachine doen, maar maal het niet helemaal fijn, het is juist lekker als de bodem ook wat grotere koekstukjes heeft). Stort het mengsel in de springvorm, verdeel het over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Verdeel de bruine suiker over het mengel en druk voorzichtig aan. (dit laagje gaat wat karameliseren en zorgt ervoor dat je bodem krokant blijft, ook als je taart niet in één dag wordt opgegeten). Zet de bodem circa 5 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Haal hem er uit en laat afkoelen. Klop ondertussen de roomkaas (monchou) glad in een keukenmachine, klop er de vanillesuiker, de eieren en de eidooiers door. Als laatste voeg je het citroensap toe. Giet de roomkaasvulling op de taartbodem. Zet je springvorm in de braadslee en vul de slaadslee voorzichtig met kokend water totdat het waterniveau halverwege je springvorm komt. Zet de braadslee nu voorzichtig in de voorverwarmde oven en bak je taart in circa 50 minuten af (in mijn oven zet ik de braadslee onder in de oven en houd ik de kleur goed in de gaten, wordt het bruin dan zet ik de temperatuur lager). Klop de zure room en de suiker en giet het voorzichtig op je taart, het is de bedoeling dat je laagje er op blijft liggen en niet inzakt. Zet de braadslee met springvorm nog 10 minuten terug in de oven. Haal de braadslee uit de oven en haal voorzichtig de springvorm uit zijn bad (let op gloeiend heet!). Verwijder het aluminiumfolie en laat afkoelen op een rooster. TIP: Bewaar de overgebleven eiwitten zodat je er heerlijke meringue of pavlova van kunt maken. Of voeg ze toen aan je omeletje in de ochtend. Monchoutaart oftewel cheesecake
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Geen reacties