Kookboeken

Review kookboek Zuur

Je proeft een gerecht, maar het mist iets. Wat precies, dat kun je niet zeggen. Herkenbaar? Bas Robben, auteur van Zuur, is er van overtuigd dat het in veel gevallen zuur is. Van een extra zuurtje knappen de meeste gerechten gewoon enorm op zegt hij.

En ik denk dat hij gelijk heeft, want naast dat alles lekkerder smaak met spekjes of fetakaas. Is bijvoorbeeld citroensap ook een ingrediënt dat een recept vaak kloppend maakt. En dat laatste is natuurlijk ook zuur.

>> Zuur winnen? Klik om mee te doen

Alles smaakt lekkerder door de toevoeging van zuur

Soep smaakt vaak beter met een kneepje citroen (en drupje olie). Vlees in stoofpotten wordt er malser door en dressings krijgen een extra dimensie door toevoeging van azijn. Zuur is ook het allerbelangrijkste component van een marinade, want zonder zuur geen mals en sappig vlees.

Zuur blijft gewoon hangen. Ook in mijn herinnering. Zo wordt ik bijvoorbeeld bijna onpasselijk als ik zuurkool ruik. Dat komt omdat ik vroeger, ik was vakantiekracht en pakweg 16, kilo’s zuurkool heb verpakt. Bij de groothandel draaide ik rode deksels van gigantische grijze tonnen zuurkool. Ik vulde honderden bakjes. In mijn beleving het meest vreselijke klusje op de groente afdeling. Je begrijpt dat ik daarna nooit mee zuurkool heb gegeten. Maar ander zuur kan ik wel waarderen.

>> probeer dit recept uit Zuur: Karnemelk flensjes

Terug naar het kookboek. Ik had niet verwacht dat ik ooit een kookboek zou bezitten geschreven door iemand die walgt van kaas. Kaas! En dat terwijl kaas en zuur zo’n goede combi is. Maar goed. Zuur dus. In dit prijswinnende kookboek (Zuur won de Gouden Garde publieksprijs 2016) staan 60 recepten waarin zuur de hoofdrol speelt. Het zijn verrassende niet alledaagse gerechten, met hier en daar ingewikkelde ingrediënten. Gelukkig geeft Bas achterin het boek tips waar je die online kunt komen. Wel zo handig voor de niet Amsterdammers onder ons. De fotografie en foodstyling zijn sfeervol om je vingers bij af te likken. De gerechten zien er, ondanks de soms lange ingrediënten lijst, niet ingewikkeld uit. En wanneer je de tijd neemt en de instructies stap voor stap opvolgt prima te volgen.

Ik verwacht dat het voor mij persoonlijk nog wel even duurt voordat ik deze recepten veelvuldig ga proberen. Niet omdat het me te veel tijd kost. Want lekker eten kost nu eenmaal tijd (en geld). Maar meer omdat ik kook voor mijn hele gezin. Bitter en zuur zijn wanneer je kleine kinderen hebt toch nog best ingewikkelde smaken. Maar uiteraard ga ik het wel proberen. En misschien, heel misschien Bas, durf ik het toch wel aan om je wintergloedzuurkool te maken..

Oh nog even dit. Ben je op zoek naar snelle recepten? Laat dit boek dan lekker links liggen. De aandacht en tijd die je in de recepten uit dit boek moet steken hebben ze nodig. Sterker nog aandacht en tijd maakt alles mooier en lekkerder. Dus investeer in lekker eten en koop dit boek.

Zuur | uitgever Good Cook | ISBN 978 94 6143 156 1 | €24,95

Bekijk op bol.com

winactie zuur

[magicactionbox]

Misschien vind je dit ook leuk

  • Marieke
    12 november 2016 at 01:44

    Lijkt me een leuke & interessante aanvulling op de kookboeken-collectie van mijn vriend! Mooi sinterklaaskado 🙂