Salade

Stop met het koken van bieten. Rooster ze!

Hou jij van rode bieten roosteren ? Ik moet eerlijk toegeven dat rode bieten nooit hoog op mijn boodschappenlijstje hebben gestaan. Ik vond de aardse smaak van rode bieten niet zo lekker. De voorgekookte bieten in plastic verpakking liet ik jaren links liggen. Geen bieten voor mij dus. Totdat ik verse rode bieten proefde. Die lustte ik wel. Sterker nog deze rode bieten waren heerlijk! Dus werden er rode bieten gezaaid in onze moestuin en begon het wachten op al dat lekkers.

Het eerste jaar wilde onze bieten niet groeien. Het jaar daarna ging het al wat beter. Dit jaar hebben we weer verschillende bieten gepland en hoop ik dat ze net zo prachtig worden als onderstaande rode bieten. Deze hele mooie rode bieten uit eigen moestuin kreeg ik destijds van mijn buurvrouw. Zijn ze niet prachtig?

rode bieten vers

Wauw wat een prachtexemplaren! Die verdienen het toch zeker om in een lekker maaltje te worden opgenomen?! Met nog wat verse vijgen van de zaterdagmarkt en een restje fetakaas van de kaasboer maakte ik er deze overheerlijke geroosterde bieten en vijgen salade van. Ik weet zeker dat jij ook zult smullen van rode bieten als je ze op deze manier klaarmaakt.

Rode bieten roosteren

rode bieten roosteren

Geroosterde bieten salade met verse vijgen

Print Recept
Personen: 4 Bereidingstijd: 60 min

Ingrediënten

  • 4 grote rode bieten (vers!)
  • 6 verse vijgen
  • sla (ruccola, krulsla of evt. spinazie en/of bietenblad)
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte balsamico azijn
  • 1 el suiker
  • 50 gram gehakte noten
  • 100 gram gorgonzola of feta kaas
  • extra olie en azijn om de sla mee aan te maken
  • zout en peper

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Schil ondertussen de bieten met een dunschiller en snij ze in plakken van circa 1 centimeter.

3

Maak een dressing van de olie, azijn en suiker.

4

Leg de bieten in een ovenschaal en giet er de dressing over.

5

Zet de schaal 45 minuten in het midden van de oven.

6

Hak ondertussen de noten grof en was de vijgen en snij ze in vier parten.

7

Voeg de vijgen de laatste 15 minuten toe bij de bieten in de oven.

8

Laat de bieten en vijgen iets afkoelen (lauwwarm vind ik deze salade zelf het lekkerste).

9

Maak 4 borden op (of maak 1 grote salade) met de sla en giet hier olie en azijn naar smaak op.

10

Leg er de bieten en de vijgen op en garneer met de kaas en de gehakte noten.

11

Serveer eventueel met wat brood voor een heerlijke maaltijdsalade.

Extra notities

Tip: Rode bieten geven enorm af. Ik draag daarom altijd handschoenen bij het schillen en snijden.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!