Avond eten

Knolselderij-scallops (vegan sint jacobsschelp)

Als je van creatief koken houdt is dit een leuk recept om eens uit te proberen. Knolselderij is een mooie grote groente die je makkelijk in allerlei vormen kunt snijden. Door er kleine schijfjes van te maken, kun je een sint-jakobsschelpeffect creëren. Ze worden vervolgens gesmoord met plantaardige boter, waardoor ze een botermalse textuur krijgen. Zo maak je met een goedkope groente een heel chique gerechtje.

knolselderij scallops

Recept knolselderij scallops – vegan sint jacobsschelp

Ingrediënten (voor ca. 6 personen)

  • 1 knolselderij, in dikke plakken van ca. 3 cm dik
  • 75 g plantaardige bakboter
  • 2 takjes dragon
  • 1 teen knoflook, geplet
  • zout en peper naar smaak
  • 100 g zeekraal
  • 1 portie vegan bearnaisesaus
  • eetbare bloemetjes, ter garnering

Extra benodigdheden: koeksteker, Ø ca. 4-5 cm

Knolselderij-scallops maken en bereiden doe je zo

Steek met de koeksteker rondjes uit de knolselderijplakken. Je wilt twee tot drie stuks per bordje kunnen serveren. Snijd in één kant van de rondjes met een scherp mesje een rasterpatroon. Verhit de boter in een koekenpan en bak de rondjes aan beide kanten in de boter tot ze mooi gekleurd zijn. Bak de takjes dragon en de geplette teen knoflook mee.

Draai alle rondjes met de ingekerfde kant naar boven toe. Voeg 200 ml water toe. Breng royaal op smaak met zout en peper (je hebt zeker wel 1 theelepel zout nodig). Hiermee valt of staat de smaak van het gerecht. Laat het vocht helemaal inkoken op laag vuur. De rondjes nemen de boter op waardoor ze een heerlijke textuur krijgen. Als het vocht helemaal verdampt is, zijn de rondjes als het goed is perfect gegaard.

Breng een pannetje met water aan de kook en blancheer de zeekraal enkele seconden. Giet af in een vergiet en spoel meteen na met koud water om het garingsproces te stoppen.

Schep 1 tot 2 eetlepels bearnaisesaus op de bordjes, zet de bolle kant van een lepel erin en maak een snelle zwier over het bordje. Leg twee of drie knolselderijrondjes (met de ingekerfde kant naar boven) in de saus. Garneer met de zeekraal en eetbare bloemetjes.

Dit recept komt uit Elke dag feest, 100% Vegan en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Elke dag feest, 100% Vegan | Kosmos | ISBN 9789 0215 88964

Of bestel online:

elke dag feest vegan kookboek

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!