Een risotto met… brandnetel! Misschien niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt bij deze Italiaanse klassieker. Toch is het de moeite waard om eens te proberen. Want brandnetels geven een heerlijk rijke en kruidige smaak aan je gerecht.
En deze stekelige plan bevat ontzettend veel mineralen en vitaminen. Overigens is er een trucje tegen het prikken. Als je de plant van onder naar boven vastpakt, zul je je niet prikken. Zodra de netels gekookt zijn, verliezen ze hun branderigheid helemaal.. Genoeg brandnetels te vinden. Althans in mijn tuin haha.
Brandnetel risotto een recept met brandnetels
Ingrediënten (voor 2-4 personen)
- 200 g brandneteltoppen
- 2 el olijfolie
- 1 witte ui, gesnipperd
- 200 g arborio- of carnarolirijst
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 150 ml witte wijn
- 300 ml groentebouillon
- 2 el plantaardige boter
- versgeraspte vegan parmezaan (..)
- eetbare bloemen, zoals viooltjes,
- komkommerkruid en/of Oost-Indische kers
Extra benodigdheden: hakmolentje, keukenmachine of blender
Dit is de bereidingswijze voor zelfgemaakte brandnetelrisotto
Begin met het voorbereiden van de brandnetels. Schud de toppen buiten uit en was ze goed in ruim koud water. Herhaal deze stap een paar keer als ze erg zanderig zijn. Breng een pan met water aan de kook. Voeg zodra het kookt de brandnetels toe en kook ze een paar seconden, tot ze donkergroen zien. Giet af in een vergiet (bewaar eventueel het kookvocht om te drinken als brandnetelthee of om als bouillonbasis voor de risotto te gebruiken) en spoel meteen af onder koud stromend water. Zo blijven ze mooi groen. Pureer de brandnetels met een hakmolentje, keukenmachine of blender. Voeg indien nodig wat water toe om het pureren te vergemakkelijken.
Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui hierin. Voeg de risottorijst toe en bak even mee, zodat elke rijstkorrel met wat olie bedekt is. Voeg de knoflook en de witte wijn toe, roer door en voeg vervolgens onder constant roeren soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg steeds pas nieuwe bouillon toe als de eerder toegevoegde bouillon bijna opgenomen is. Ga zo door tot de rijst beetgaar is en een mooie textuur heeft (dit duurt ongeveer 20 minuten). De risotto moet een klein beetje lopen bij het serveren, en vooral niet te stijf zijn.
Roer de brandnetelpuree door de risotto en meng goed door. Maak de risotto af met de boter en wat vegan parmezaan. Schep de risotto in mooie borden, rasp er nog wat extra vegan parmezaan over en garneer met eetbare bloemen voor een feestelijk voorjaarsgevoel.
Dit recept komt uit Elke dag feest, 100% Vegan en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Elke dag feest, 100% Vegan | Kosmos | ISBN 9789 0215 88964
Of bestel online:
Geen reacties