Avond eten

Hele kip uit de oven

’s-Avonds wordt het wat sneller donker, de buitentemperatuur daalt en er zijn steeds meer dagen waarop de regen niet op lijkt te houden, echt herfst! Geen betere plek binnenshuis wat mij betreft dan de keuken. Het is de perfecte tijd voor echt comfort food zoals een hele kip uit de oven. Niets mooiers dan met elkaar eten en dat eten ook letterlijk samen aan tafel te delen.

In dit artikel geef ik je een recept voor een hele kip uit de oven. Het recept komt uit Slow, een kookboek met meer dan 140 recepten voor langzaam gegaard comfortfood. Een echte aanrader dit seizoen. Zet maar vast op je wensenlijstje! Ook geef ik je de gouden regels voor het bereiden van gevolgte. Zo smaakt jouw gevogelte altijd!

hele kip uit de oven

GOUDEN REGELS VOOR GEVOGELTE

Rauw of niet-gaar gevogelte kan een voedsel- vergiftiging veroorzaken als er onzorgvuldig mee wordt omgegaan. Laat diepvrieskip altijd goed in de koelkast ontdooien in plaats van hem op het aanrecht te laten staan. En gebruik een ontdooide kip binnen 24 uur.

Was als je rauw gevogelte hebt voorbereid de snijplank, de messen en ander gerei altijd grondig met heet sop. Snijd een gebraden kip nooit aan op de ongewassen snijplank waarop je hem had voorbereid.

OPBINDEN

Als een kip niet is gevuld, moet zij voor het braden worden opgebonden, anders staat de buikholte open en kan daar hete lucht in komen, waardoor de borst eerder gaar wordt dan de poten en vleugels en het borstvlees uitdroogt. Opbinden betekent eigenlijk gewoon de poten met keuken- touw samenbinden om de buikholte dicht te houden. Spoel de buikholte voor het opbinden schoon en steek de vleugelpuntjes onder de kip weg.

VULLEN

Smaakmakers zoals citroen, knoflook, ui, salie, tijm en andere kruiden worden vaak gebruikt om gevogelte mee te vullen. Een traditionele broodvulling absorbeert wat van het heerlijke braadvocht van het vlees én geeft gevogelte ook smaak. Wil je geen vulling bij het gebraden gevogelte serveren, stop de buikholte voor het opbinden dan gewoon vol met smaakmakers naar keuze, zoals kruiden, citroenschijfjes of uienringen.

Een alternatief voor het vullen van gevogelte is om het vel op de borst losser te maken door je vingers eronder te stoppen en het vel zachtjes van het vlees los te halen. Verspreid dan een beetje boter met een smaakje tussen het vel en de borst.

HET GEVOGELTE PROBEREN

Als je gevogelte te lang braadt, droogt het uit, maar te kort gebraden gevogelte kan gevaarlijk zijn. Er zijn veel manieren om kip en kalkoen te bereiden – sommige koks geven de voorkeur aan een kortere bereidingstijd op een hoge temperatuur, andere koks juist aan het tegenovergestelde. Grof gesteld heeft een gevulde kip 30 minuten per 500 gram nodig in een heteluchtoven op 180 °C.

Welke bereidingswijze je ook volgt, steek om te controleren of het gevogelte gaar is een spies in het dikste deel van de dij. Als het vocht dat eruit loopt helder is en niet meer roze, dan is de kip of kalkoen gaar. Haal het gevogelte uit de oven, dek het losjes af met aluminiumfolie en laat het circa 15 minuten staan voor je het aansnijdt. Net als met vlees wordt het braadvocht beter door het vlees geabsorbeerd door het vlees te laten rusten. Sommige mensen laten gevogelte ondersteboven rusten, zodat al het braadvocht in het borstvlees loopt, dat iets droger kan zijn.

Gebraden kip met Marokkaanse specerijen & ingelegde citroen

Recept voor 4 personen – bereiden 25 minuten + ca. 1 uur 35 minuten oventijd

Deze ingrediënten heb je nodig:

 • 1 grote rode paprika
 • 600 g nieuwe aardappels, schoongeboend
 • 4 sjalotten, gepeld
 • 1 el olijfolie
 • 1 scharrelkip à 1,5-1,7 kg
 • 250 g sperziebonen
 • GEKRUIDE CITROENBOTER
 • 60 g boter, op kamertemperatuur
 • 1⁄2 tl versgemalen zwarte peper
 • 1⁄2 tl zout
 • 1⁄4 tl sumak
 • 1⁄2 tl koriander
 • 1⁄4 tl kaneel
 • 1⁄2 tl komijn
 • 1⁄2 tl gerooktpaprikapoeder
 • 1⁄2 tl chilivlokken
 • 1⁄2 ingelegde citroen, afgespoeld, vruchtvlees weggegooid, schil in kleine blokjes

En zo bereid je een hele kip uit de oven:

 1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
 2. Snijd de paprika in acht even grote stukken. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten en gooi ze weg. Schep de paprika met de hele aardappels, sjalotten en de olijfolie om in een kom, zodat de groenten met de olie worden bedekt. Bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper en zet opzij.
 3. Meng alle ingrediënten voor de gekruide citroenboter in een kommetje.
 4. Trek het vel van de scharrelkip met een vork of met je vingers voorzichtig van de borst en de bovenkant van de dijen. Stop driekwart van de gekruide boter onder het vel en strijk de boter gelijkmatig uit. Wrijf de rest van de boter over de buitenkant van het vel.
 5. Leg de kip in een braadslee, zet hem in de oven en braad hem 20 minuten.
 6. Voeg de aardappels en sjalotten toe en rooster alles nog 40 minuten. Doe de paprika erbij en rooster het geheel nog 20 minuten; de kip moet in totaal 1 uur en 20 minuten braden.
 7. Laat de groenten in de braadslee liggen, leg de kip op een bord, dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem 15 minuten rusten.
 8. Voeg intussen de sperziebonen aan de braadslee toe en rooster de groenten nog 15 minuten.
 9. Serveer de kip besprenkeld met het braadvocht uit de braadslee, met de geroosterde groenten erbij.

Dit recept komt uit Slow en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Slow| Good Cook| ISBN 9789 4614 32469

Of bestel online:

hele kip uit de oven

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!