Ik ben opgegroeid in Brabant. Wellicht dat mijn Bourgondische levensstijl daar wel vandaan komt. Mijn liefde voor worstenbroodjes in ieder geval wel. Want geen feest ging vroeger voorbij zonder het eten van worstenbrood. Nog steeds ben ik er dol op. Helaas zijn de echte Brabantse worstenbroodjes hier in Gelderland nergens verkrijgbaar. Dan maar worstenbroodjes maken naar eigen recept!
Worstenbroodjes maken doe je zo
Jaren geleden ben ik daarom al begonnen met het zelf maken van worstenbroodjes. Het recept veranderd steeds een klein beetje, want de ene keer heb ik geen paneermeel in huis. Een volgende keer ontbreekt dus nootmuskaat of heb ik zin in extra kruiden. Mijn basis recept deel ik hieronder met je. Speel er mee en maak er je eigen broodje mee. Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe jij jouw worstenbroodjes maakt en laat me graag inspireren. Laat je het me hieronder weten?
TIP: Wij vinden worstenbroodjes warm het lekkerste, maar je kunt ze ook koud eten (stop ze bijvoorbeeld in de broodtrommel of deel uit als traktatie!). Je kunt ze prima invriezen of enkele dagen bewaren. Even opwarmen in de oven voor een lekker broodje.
Leuke bakboeken ter inspiratie
Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het rijzen op een tochtvrije plek. Meng het gehakt met het ei, de kruiden, mosterd en de verkruimelde beschuit of het paneermeel. (Wanneer het gehakt dat je gekocht hebt nog niet gekruid is, kun je er gehaktkruiden aan toevoegen of het kruiden naar eigen smaak.) Maak 16 worstjes van een centimeter of 10 lang. Kneed het brooddeeg nogmaals en verdeel het in 16 porties. Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot lappen die wat groter zijn dan de worstjes die je gemaakt hebt. Rol in ieder lapje deeg in de lengte een worstje en druk het deeg een beetje dicht. De broodjes die je klaar hebt leg je met de naad naar beneden (zo knappen ze niet open) op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er een schone theedoek over zo kunnen ze alvast wat rijzen. Het laatste broodje laat je nog zo’n 15 min. met de naad naar beneden rijzen. Ondertussen verwarm je de oven voor op zo’n 200 ºC. Bestrijk de broodjes aan de bovenkant met melk (je kunt in plaats van melk eventueel ook een losgeklopt ei gebruiken) Bak de broodjes in de oven in ca. 25 min. gaar en lichtbruin. Serveer nadat ze iets zijn afgekoeld. TIP: Als ik een feestje heb, maak ik met dezelfde hoeveelheid 32 broodjes in plaats van 16 stuks. Voordat de broodjes de oven in gaan halveer ik de broodjes met een pizzasnijder en leg ze iets uit elkaar. Worstenbroodjes maken doe je zo
Print Recept
Ingrediënten
Bereiding
Extra notities
Recept tekenen doe je zo - recept illustreren - inclusief stappenplan
13 april 2020 at 16:49[…] beschrijving hebt. Dus de ingrediënten en de beschrijving van de bereiding. Zelf koos ik voor het recept: worstenbroodjes! Mijn zus maakt de heerlijkste worstenbroodjes en tijdens verjaardagen mogen wij hier van […]