Avond eten/ Kookboeken/ Lunch

Vegan Poké bowl recept uit Gewoon Vegan

Mocht je het nog niet weten; Poké bowls komen oorspronkelijk uit Hawaï. Poké staat voor in plakken snijden en in Hawaï bevat zo’n bowl rauwe vis. In Nederland is het fenomeen Poké bowl vooral een leuke manier om een heleboel (kleurrijke!) gezonde dingen tegelijkertijd te eten. Het is ook een perfecte dish om je restjes uit de koelkast op te maken.

Wat stop je in een Poké bowl?

Echte regels zijn er niet. In Nederland gebruiken de meeste mensen niet zo veel rauwe vis. Vaak wordt die vis dan vervangen door avocado, omdat je die ook zo mooi in plakken (Poké!) kunt snijden. Wil je een voedzame Poké bowl maken, vul je kommetje dan met: sla, graan, warme en koude groenten, tofu (vis of vlees) en uiteraard een dressing. Kijk wat je in huis hebt, vraag je af of het lekker samen smaakt en schik alle ingrediënten mooi in je eigen Poké bowl. Smakelijk!

Gewoon Vegan kookboek

Er zijn steeds meer mensen die iedere dag (of af en toe een dagje) vegan eten. Geen wonder dus dat er ook steeds meer mooie kookboeken gemaakt worden. Gewoon Vegan van Alexandra Penrhyn Lowe is daar zo’n voorbeeld van. Het boek bevat zeker 100 heerlijke, plantaardige recepten die zowel kidsproof als betaalbaar en makkelijk zijn. De opmaak van het boek is kleurrijk en voorzien van enkele illustraties. Persoonlijk vind ik het gebrek aan foto’s van de gerechten een groot gemis. Als je al vegan eet, heb je hier wellicht minder last van en zullen de recepten uit dit kookboek absoluut een aanvulling zijn op je reeds bestaande manier van koken. Maar omdat ik ook met mijn ogen eet, zie ik toch liever eerst hoe een gerecht er uit ziet, voordat ik het uitkies om te maken.

Conclusie: Gewoon Vegan is een mooi, kleurrijk kookboek voor iedereen die lekker, gezond en simpel vegan wil koken. Maar als je graag naar foto’s kijkt in een kookboek is dit boek niet geschikt voor jou.

Bestel via je boekhandel : Gewoon Vegan | ISBN 9 789000 360598 | uitgeverij Spectrum

Of bestel online:

Vegan Poke bowl uit Gewoon Vegan

Omdat ik toch graag een recept wil delen uit dit kookboek heb ik er een instagrampost bij gezocht van het account van Alexandra Penrhyn Lowe. Zo kun je toch zien wat je maakt voordat het in je eigen Poké bowl zit.

View this post on Instagram

Vegan Poke Bowl recept! Voor 2-3 personen Ik gebruik 250 gram tofu van provamel: overlangs doormidden snijden, in keukenpapier of theedoek wikkelen en iets zwaars opleggen om vocht eruit te persen. Daarna in blokjes snijden, besprenkelen met maizena en bakken in olie tot ze krokant zijn, afblussen met sojasaus, nog even doorbakken. Bak je tofu op het laatst want de tofu moet zo warm mogelijk in je ‘bowl’. Dressing: een volle theelepel gember (geraspt of uit potje), sesamolie, sap van 1 limoen en sojasaus, eventueel een beetje zoet erbij (agave of palmsuiker oid), mengen en klaar. Ik heb nooit precieze hoeveelheden, ik proef meestal even om te kijken of het lekker is. Zilvervliesrijst en quinoa, gekookt, tien minuten koken in bouillon en tijdje laten stomen, daarna een beetje laten afkoelen. Ik doe groentes deels warm/gekookt/roergebakken en deels koud: roergebakken broccoli, asperges, champions etc en dan rauwe paprika/komkommer, biet, wortel, sprouts etc, gewoon wat je lekker vindt. Ik heb altijd 2 warme groentes (hier: champignons en erwten). Hand sla/babyspinazie in een mooie grote kom. Schep paar eetlepels rijst/quinoa erop. Schik hierover je ingrediënten naast elkaar. Eindig met warme groente en de net klaargemaakte tofu zodat die nog warm zijn bij het opdienen. Sprenkel dressing erover en meteen opeten ? #veganpokebowl #veganpokebowlrecipe #veganrecipe#veggies #tofu #whatveganseat #summerrecipe #pokebowl #pokebowlrecipe #ahimsa ? by the lovely @marije.boomsma

A post shared by Alexandra Penrhyn Lowe (@alexandrapenrhynlowe) on

Poke bowl met sesam-soja-gemberdressing

Print Recept
Personen: 2 Bereidingstijd: 30 min.

Ingrediënten

  • 150-200 g tofu
  • sla/babyspinazie
  • gekookte zilvervliesrijst en/of quinoa (afgekoeld)
  • rauwe groenten (zoals reepjes komkommer, geraspte rauwe biet, geraspte rauwe wortel, reepjes paprika)
  • groenten om te roerbakken (zoals champignons, groene asperges, broccoli, peultjes, sugarsnaps)
  • OF groenten om te koken (zoals erwten, sperziebonen, edamameboontjes)
  • 1 handje kiemen, bijvoorbeeld alfalfa
  • VOOR DE DRESSING
  • 1-2 theel verse geraspte gember, of gember uit een potje (niet ingemaakt)
  • 1 el sesamolie
  • 2 el sojasaus
  • sap van 1/2-1 limoen
  • beetje suiker als tegenhanger voor de limoen

Bereiding

1

Druk eerst het vocht uit je tofu. Doe dit door de tofu te halveren in de lengte zodat je 2 plattere stukken krijgt. Vouw de plakken in een schone theedoek en leg er iets zwaars op en laat dit minstens 30 min. staan. Leg op een droog bord en dep droog met keukenpapier. Nu is je tofu klaar voor gebruik!

2

Neem per persoon een mooie grote kom.

3

Vul met een hand sla/babyspinazie.

4

Schep er een grote lepel gekookt graan op.

5

Schik de rauwe groenten naast elkaar.

6

Voeg de warme groenten toe.

7

Maak de dressing door alle ingrediënten in een klein kommetje door elkaar te roeren.

Extra notities

Dit recept is gepubliceerd op www.kookgewoon.nl en komt uit het kookboek: Gewoon Vegan | ISBN 9 789000 360598 | uitgeverij Spectrum

Poké bowls zijn perfect om veel proteïne binnen te krijgen: tofu, quinoa en edamameboontjes zijn geweldige eiwitbronnen.

Alexandra Penrhyn Lowe
vegan poke bowl

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!