Niets heerlijker dan een huis waarin de geur van een zelfgebakken brood zich verspreidt. Ik heb al eerder bekend dat broodbakken helaas nog niet helemaal mijn ding is. Bakboeken zijn dat echter wel en al bladerend door bakboek Bakken met zuurdesem trof ik er de meest luchtige volkoren pitabroodjes en prachtigste volkoren briochebolletjes in aan die ik ooit zag.
Voor alle thuisbakkers die van broodbakken houden is het nieuwe bakboek Bakken met zuurdesem een geweldig inspiratieboek. Je vindt er behoorlijk wat originele broodrecepten.
Maar ook wanneer je nog geen ervaring hebt met zelf broodbakken, of wanneer het keer op keer mislukt zoals bij mij, is dit bakboek voor jou geschikt. Want de recepten zijn afkomstig van een enthousiaste bakker die al heel veel mensen heeft aangezet tot het thuis bakken van brood. Ze kloppen dus allemaal, en dat is wel zo fijn als je gaat bakken. In Bakken met zuurdesem staat uitgebreid en stap voor stap omschreven hoe je een zuurdesemstarter maakt en onderhoudt. En die starter gebruik je vervolgens als basis voor alle recepten die in dit boek staan. Vandaag deel ik een heerlijk recept voor chocoladebrood met kokos.
Recept chocoladebrood met kokos
Recept voor 1 brood
Deze ingrediënten heb je nodig:
DESEM
- 60 g rijpe zuurdesemstarter *
- 120 g broodmeel
- 110 g warm water
* Zelf een zuurdesemstarter maken hoeft niet ingewikkeld te zijn, wel kost het je een aantal dagen tijd. In het artikel zuurdesem starter maken van Made by Ellen staat handig stap voor stap (met foto’s) uitgelegd hoe je dit moet doen.
DEEG
- 200 g kokosmelk
- 100 g water
- 225 g broodmeel
- 225 g bloem
- 200 g desem
- 125 g gemalen kokos (liefst ongezoet, maar gezoet kan evt. ook), plus extra voor de topping
- 50 g cacao (poeder)
- 50 g pure chocoladedruppels, plus extra voor de topping
- 30 g (ongezouten) boter, of kokosolie, plt1s extra voor de vorm
- 30 g lichtbruine basterdsuiker
- 10 g Zout
Zo maak je een Pan de Coco met Chocolade:
Om de desem te maken: meng in een grote pot of middelgrote kom de rijpe starter, het meel en het warme water tot ze één geheel vormen. Dek af met een deksel of schone theedoek en laat 3-4 uur op een warme plek staan, of tot de desem in volume verdubbeld is. Je kunt hem meteen gebruiken, of hem 12 uur in de koelkast bewaren voor later die dag of de volgende dag.
Het deeg maken
STAP 1: meng in een grote magnetronschaal de kokosmelk en het water. Verwarm lichtjes in de magnetron.
STAP 2: voeg de desem en de resterende ingrediënten toe en meng zoals aangegeven bij Deeg mengen: methode 2 tot ze één geheel vormen.
STAP 3: dek het deeg af en laat het 4 uur fermenteren bij kamertemperatuur. Zet het dan nog eens 12 uur in de koelkast.
Het deeg vormen en de narijs
STAP 1: bestrijk een broodblik met kokosolie of boter en zet opzij.
STAP 2: leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad, verdeel in 6 stukjes, en vorm elk stukje met de opboltechniek (zie Deeg vormen: methode 3). Leg de bolletjes in het blik in 2 rijen van 3.
STAP 3: dek het deeg af en laat het 3-4 uur narijzen bij kamertemperatuur.
Het brood bakken
STAP 1: verwarm de oven voor tot 190 °C.
STAP 2: bestrooi het brood met extra chocoladedruppels en gemalen kokos, indien gewenst.
STAP 3: bak het brood 35 minuten, of tot het goudbruin is. Misschien moet je het blik draaien halverwege de baktijd. Sommige ovens hebben hotspots waar je voor uit moet kijken. Hotspots zijn vaak de achterste twee hoeken van de oven, dus als hier het brood donker wordt en de rest nog niet, kun je het brood beter even draaien voor een gelijkmatige kleur.
Dit recept komt uit Bakken met zuurdesem en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.
Bestel bij je boekhandel: Bakken met zuurdesem | Manteau | ISBN 9789022337769
Of bestel online:
Geen reacties