Broodtrommels/ Lunch/ Ontbijt

Voedzaam en lekker; Zachte bruine bolletjes

Brood, wie is daar nu niet dol op! Mijn kinderen in ieder geval wel. Als ze bij de bakker mogen kiezen zouden ze het liefste iedere dag zachte witte bolletjes meenemen. Helaas voor hun, vind ik die niet zo voedzaam. Laatst maakte ik dus als verrassing zachte volkoren broodjes voor in de broodtrommels. En lekker dat ze die vonden!

zachte bruine bolletjes

Zelf brood bakken

Zelf brood maken is niet bijster ingewikkeld het kost je vooral veel tijd. Rijstijd welteverstaan. En die rijstijd is misschien wel het allerbelangrijkste van succesvol broodbakken. Naast goede ingrediënten uiteraard.

Zelf ben ik dol op het bakken van brood. De geur van vers gebakken brood is echt onweerstaanbaar! Helaas mislukt er bij mij nog weleens een exemplaar en veelal weet ik dat eigenlijk al voordat mijn brood de oven in gaat. Dan twijfel ik of het al voldoende is gerezen en hoop, tegen beter weten in, dat de oven het wel goed maakt. Nou niet dus. Ik ben me dus maar eens gaan verdiepen in wat rijzen eigenlijk doet en vond het volgende.

Het belang van rijzen

Het rijzen van deeg heeft een belangrijke functie. De gist veroorzaakt in deze rijstijd namelijk voor een fermentatie proces. Waarbij het zetmeel uit de bloem of meel wordt omgezet in suiker. Er koolzuurgas ontstaat wat in de luchtbelletjes komt en het deeg doet rijzen. Daardoor ontstaat er luchtigheid. Ook wordt er alcohol gecreëerd. Deze laatste verdampt en verdwijnt tijdens het bakken. Maar laat een specifieke smaak en geur achter.

Rijzen kan bij elke temperatuur tussen 0 en 37 graden, hoe lager de temperatuur hoe langer de benodigde rijstijd. Hoe lang het deeg moet rijzen voordat het de oven in gaat hangt dus af van de (constante) temperatuur op de plek waar je het deeg laat rijzen. Bij een temperatuur van 26-30 graden volstaat een korte rijstijd van zo’n 45 minuten. Om die temperatuur te creëren gebruik je in dit recept dus de lauwe/warme vloeistof.

In een warme zomer volstaat het kort(er) rijzen op kamertemperatuur wellicht. In de winter is het in mijn eigen keuken echt een stuk kouder en zet ik mijn deeg bovenop de brandende houtkachel wat een lekker warm plekje is. Het deeg doe ik dan in een rvs mengkom, welke ik heb ingevet met olie. De mengkom dek ik af met vershoudfolie voorzien van een postelastiek, zodat het vocht niet kan ontsnappen.

Overigens is rijzen in de koelkast ook mogelijk. Houdt er dan wel rekening mee dat in de koelkast gisten er 10 keer zo lang over doen om brood te laten rijzen, dit ten opzichte van rijzen op kamertemperatuur.

Wanneer je vaker bakt zie je vanzelf aan je deeg wanneer de rijstijd voorbij is. Het deeg is dan ongeveer in hoeveelheid verdubbeld. En wanneer je er met een vinger in prikt veert het deeg niet meer terug.

Recept voor Zachte bruine bolletjes

Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dan geleidelijk de lauwe melk en het water toe. Kneed het geheel in 10 minuten tot een bal. Doe de dal deeg in een ingevette kom en dek deze af met plastic folie, zelf doe ik er een elastiek omheen zodat er geen lucht meer bij kan. Laat 45 minuten (of langer) rijzen. Verdeel het deeg in 12 porties en vorm er bolletjes van. Strijk er een beetje water over en voeg desgewenst je topping van zaden toe, druk deze er een klein beetje in. Laat opnieuw 45 minuten rijzen. Bak vervolgens de bolletjes in 15 minuten in een voorverwarmde oven van 230 graden bruin en gaar.

recept bruine bolletjes

Zachte bruine bolletjes

Print Recept
Personen: 12 Bereidingstijd: 15 min (plus rijs- en oventijd)

Ingrediënten

  • 500 gram volkoren meel
  • 30 gram zachte boter
  • 10 gr. zout
  • 7 gram gist (=1 zakje)
  • 4 gr. suiker
  • 250 ml. lauwe melk
  • 50 ml. lauw water
  • optioneel verschillende zaden als topping

Bereiding

1

Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dan geleidelijk de lauwe melk en het vocht toe.

2

Kneed het geheel in 10 minuten tot een bol.

3

Laat 45 minuten (of langer) rijzen.

4

Verdeel het deeg in 12 porties en maak er bolletjes van.

5

Strijk er een beetje water over en voeg desgewenst je topping van zaden toe.

6

Laat opnieuw 45 minuten rijzen.

7

Bak vervolgens de bolletjes in 15 minuten in een voorverwarmde oven van 230 graden bruin en gaar.

Misschien vind je dit ook leuk

2 Comments

  • Reply
    lisa
    19 september 2017 at 14:53

    maar wat doe ik met de boter? ook door het deeg?

    • Reply
      Maike
      19 september 2017 at 16:09

      Hoi Lisa,
      Bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk dat staat er inderdaad niet. De boter gaat door de droge ingredienten.
      Succes, groetjes Maike

    Plaats een reactie!