Broodtrommels/ Lunch/ Ontbijt

Zachte witte bolletjes maken

Zachte witte bolletjes, kinderen zijn er dol op! Mijn voorkeur gaat uit naar bruine volkoren bolletjes. Maar ik moet eerlijk toegeven dat deze vers gebakken witte bollen er ook zeker in gaan. Lekker als broodje hamburger met zure komkommers of als lunch met vegan pulled pork. Of gewoon met oude kaas of hagelslag. Zachte witte bolletjes passen eigenlijk overal bij.

zachte witte bolletjes maken recept kopie

Zachte witte bolletjes bakken recept

Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dan geleidelijk de lauwe melk en het water toe. Kneed het geheel in 10 minuten tot een bal. Doe de dal deeg in een ingevette kom en dek deze af met plastic folie, zelf doe ik er een elastiek omheen zodat er geen lucht meer bij kan. Laat 45 minuten (of langer) rijzen. Verdeel het deeg in 12 porties en vorm er bolletjes van. Strijk er een beetje water over en voeg desgewenst je topping van zaden toe, druk deze er een klein beetje in. Laat opnieuw 45 minuten rijzen. Bak vervolgens de bolletjes in 15 minuten in een voorverwarmde oven van 230 graden bruin en gaar.

Waarom je deeg moet laten rijzen

Het rijzen van deeg heeft een belangrijke functie. De gist veroorzaakt in deze rijstijd namelijk voor een fermentatie proces. Waarbij het zetmeel uit de bloem of meel wordt omgezet in suiker. Er koolzuurgas ontstaat wat in de luchtbelletjes komt en het deeg doet rijzen. Daardoor ontstaat er luchtigheid. Ook wordt er alcohol gecreëerd. Deze laatste verdampt en verdwijnt tijdens het bakken. Maar laat een specifieke smaak en geur achter. In het artikel bruine volkoren bolletjes bakken, lees je alles over het belang van rijzen.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_1″]

Zachte witte bolletjes bakken

Print Recept
Personen: 12 Bereidingstijd: 15 min (plus rijs- en oventijd)

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 30 gram zachte boter
  • 10 gr. zout
  • 7 gram gist (=1 zakje)
  • 20 gr. suiker
  • 300 ml. lauwe melk
  • optioneel verschillende zaden als topping

Bereiding

1

Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dan geleidelijk de lauwe melk toe.

2

Kneed het geheel in 10 minuten tot een bol.

3

Laat 45 minuten (of langer) rijzen.

4

Verdeel het deeg in 12 porties en maak er bolletjes van.

5

Strijk er een beetje water over en voeg desgewenst je topping van zaden toe.

6

Laat opnieuw 45 minuten rijzen.

7

Bak vervolgens de bolletjes in 15 minuten in een voorverwarmde oven van 230 graden bruin en gaar.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!