Broodtrommels/ Ontbijt

Iers soda brood met cranberry’s en granola

Heb je nog nooit een brood gebakken? Begin dan eens met dit recept. Dit brood hoeft niet te rijzen en het recept is zo simpel dat het bijna niet kan mislukken. Door het granola mengsel krijgt het brood een knapperige korst, de cranberry’s zorgen voor een kleine zuurexplosie en de sinaasappelrasp geeft een verfrissende afronding. “Verrekte lekker en zeer niet-traditioneel”. Aldus Jayne Jubb, auteur van Bak! en fervent broodbakker bij Bakken voor de buren.

iers soda brood recept

Recept voor een Iers sodabrood

Voorbereiden 30 minuten | oventijd 45 minuten | recept voor 1 brood

Deze ingrediënten heb je nodig voor een Iers sodabrood:

  • 30 gr koude boter, in blokjes
  • 250 gr tarwemeel
  • 50 gr havervlokken
  • 1⁄4 theel. fijn zout
  • 25 gr suiker
  • 1 theel. bicarbonaat
  • schil van 1⁄2 sinaasappel,
  • fijn geraspt
  • 60 gr gedroogde cranberry’s
  • 200­-230 ml karnemelk

Voor de granolatopping heb je deze ingrediënten nodig:

  • 1 eetl. havervlokken
  • 1 eetl. amandelschaafsel
  • 11⁄2 theel. sesamzaad
  • 1 eetl. honing
  • snufje fijn zout

Zo bak je zelf een Iers soda brood zonder rijzen:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Wrijf de koude blokjes boter door het tarwemeel tot een kruimelig mengsel. Voeg de havervlokken, het zout en de suiker toe en zeef het bicarbonaat erboven. Roer de sinaasappelschil en cranberry’s erdoor.
  3. Giet 200 milliliter karnemelk over de droge ingre­ diënten terwijl je roert met een vork. Het mengsel zou een losse, ruwe massa moeten zijn. Voeg eventueel nog 1 à 2 eetlepels karnemelk toe.
  4. Bevochtig je handen met water en vorm het deeg tot een ronde vorm. Leg het op de bakplaat en vorm het tot een ronde, platte schijf van circa 3 centimeter dik.
  5. Meng alle ingrediënten voor de granolatopping in een kleine kom. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het brood (dit gaat makkelijker met vochtige handen). Kerf met een scherp mes een diep kruis in de boven­ kant.
  6. Bak het brood in 40/­45 minuten goudbruin en krokant. Het is klaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Pas op dat je je handen niet brandt aan de hete granola! Laat het brood minstens 30 minuten afkoelen op een rooster.

TIP: Controleer of de granolatopping niet te donker wordt; bedek de bovenkant eventueel losjes met aluminiumfolie tijdens het bakken.

Dit recept komt uit Bak!, een review lees je hier, en is met toestemming van de uitgever gepubliceerd op Kook Gewoon.

Bestel bij je boekhandel: Bak! Jayne Jubb | Culinair Karakter | ISBN 9 789 045 220 819

Of bestel online:

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie!